Yazar "Korkmaz, Firdevs" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Comparing quality of free range and battery cage eggs(Eugen Ulmer Gmbh Co, 2017) Kucukkoyuncu, Ebru; Okur, Aylin Ağma; Tahtabiçen, Ersin; Korkmaz, Firdevs; Şamlı, Hasan ErsinQuality parameters of eggs from laying hens kept in free-range respectively battery cage systems were compared. Lohmann Brown laying hens (n = 75) from 24 to 30 wk of age were used in the study. Feed and water were available ad libitum for both systems. Lightning was applied via a photovoltaic system planned to benefit from solar energy for the free range system. Eggs were sampled at 14-day intervals, interior and exterior quality parameters were recorded. The study showed that hen age was much more influential than housing system on egg weight (P< 0.05). However, shell weight was found to be significantly higher at 28 weeks of age in free-range eggs (P< 0.05). The yolk colour of free range eggs were significantly lower than that of cage eggs (P< 0.001). It might be caused by colouring agents supplemented to the cage hen diet. On the other hand, yolks of free range eggs were significantly heavier. However, similar effects were not observed with regard to albumen.Öğe Raf ömrü dolan bazı gıdaların ruminant beslemede alternatif yem kaynağı olarak kullanım olanaklarının araştırılması(Namık Kemal Üniversitesi, 2014) Korkmaz, FirdevsBu çalışmanın amacı makarna, puding, gofret unu, dondurma-kepek karşımı, sebze ve yoğurt çorbalarının ham besin madde içeriklerinin ve in vitro metabolik enerji değerinin belirlenerek ruminant beslemede kullanılabilirliğini ortaya koymaktır. Bununla birlikte yaz sıcaklarında ve çiftlik koşullarında depolanabilecekleri en uzun süreyi belirlemektir. Örnekler Hohenheim Futterwerter Test (HFT) yöntemine göre in vitro koşullarda 96 saatlik inkübasyona bırakılmıştır. Toplam gaz oluşum miktarları 3., 6., 9., 12., 24., 48., 72. ve 96. saatlerde ölçülmüştür. Örneklerde 24. saatteki toplam gaz oluşumuna göre organik maddelerin sindirim derecesi (OMS), metabolik enerji (ME), net enerji laktasyon (NEL) içerikleri ve örneklerin ham besin madde içerikleri belirlenmiştir. Örnekler arasındaki GO farkları istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0.05). 24 saatlik net GO miktarları değerlendirildiğinde ise, en yüksek GO miktarı 53,69 ml/ 200 mg KM makarnada, en düşük ise 25,76 ml/ 200 mg KM dondurma kepek karışımında bulunmuştur. İnkübasyonun 24. saatinde belirlenen GO miktarlarından yararlanılarak hesaplanılan OMS, ME ve NEL içerikleri incelendiğinde, en yüksek OMS değeri (92,00) sebze çorbasında belirlenirken en yüksek ME makarnada (13,06 Mcal/kg KM), en yüksek NEL ise gofret ununda (38.68 MJ/kg KM) bulunmuştur. Ruminant rasyonlarına enerjice zengin yem kaynaklarına alternatif olarak makarna, puding, sebze ve yoğurt çorbası, gofret unu ve dondurma-kepek karışımının kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Bunların yaz sıcaklarında 4 ay süre ile depolanmasının mümkün olmadığı ortaya konmuştur. Ancak, yoğurt çorbası ve makarna 45 gün, sebze çorbası, gofret unu ve dondurma kepek karışımı 60 gün, puding ise 120 gün süre ile depolanabilir.Öğe The effects of in ovo pollen extract injection on growth parameters, ileal histomorphology and caecal microflora in fasted broiler chicks(Agricultural Research Communication Centre, 2017) Coşkun, İsa; Korkmaz, Firdevs; Altop, Aydın; Çayan, Hüseyin; Filik, Gökhan; Şahin, Ahmet; Erener, Guray; Korkmaz, Firdevs; Samli, Hasan ErsinThis study was carried out to determine the effects of in ovo pollen extract injection on growth parameters, ileal histomorphology, and caecal microflora of fasted broiler chicks. In this experiment, 2x2 factorial experimental design was used. One d old, 120 healthy broiler chicks were allocated to 4 treatment groups and 6 replicates (5 mixed sex chicks allocated each replicates). Treatment groups were: A) Pollen extract injection and 24 h fasting (P24); B) Pollen extract injection and 48 h fasting (P48), C) Control, no injection 24 h fasting (C24) and D) Control, no injection 48 h fasting (C48). The experiment lasted 21 days. Live weight, feed consumption, feed conversion ratio were recorded weekly. Ileal histomorphology, caecal microbiota, organ weight were recorded at 21th days of experiment. In ovo pollen extract injection did not affect hatchability rate. At the end of 21 days, in ovo pollen extract injection did not affect feed intake, live weight gain, feed conversion ratio, inner organ development and ileal villi width irrespective to fasting 24 h and 48 h. In ovo pollen extract injection increased ileal villi length, caecal lactic acid bacteria and Saccharomyces Cerevisiae count, decreased caecal Enterobactericaea count. In conclusion, in ovo pollen extract injection can be applied for broiler eggs to improve weight gain, better digestion and gut health.