Yazar "Kara, K." seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Azotlu gübre formları ve uygulama zamanlarının patatesin verimi ile yumru büyüklüğü üzerine etkisi(2007) Öztürk, E; Kara, K.; Polat, T.Bu çalışma; patatesin toplam ve farklı ebatlardaki yumru verimleri üzerine azotlu gübre formlarının, uygulama zamanı ve miktarlarının etkisini belirlemek amacıyla 2000-2001 yıllarında Erzurum'da yapılmıştır. Denemede faktör olarak amonyum sülfat, amonyum nitrat ve üre ele alınmış, bu gübre formları dikim öncesi, birinci çapa ve boğaz doldurma dönemleri olmak üzere üç farklı gelişme döneminde tek seferde veya bölünerek farklı miktarlarda uygulanmıştır. Üç azot formunun ve 11 uygulama zamanının yer aldığı bu deneme \"Şansa Bağlı Tam Bloklar Deneme Deseninde Bölünmüş Parseller\" düzenlemesine göre, 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışmada, dekara büyük (çapı 5.0 cm'den büyük), orta (çapı 3.5-5.0 cm), küçük (çapı 3.5 cm'den küçük) ve toplam yumru verimleri incelenmiştir. Azotlu gübrelerin uygulama zamanı ve miktarlarının dekara orta yumru verimi hariç; büyük, küçük ve toplam yumru verimini önemli ölçüde etkilediği, azotlu gübre formlarının ise dekara büyük yumru verimi dışında hiçbir karakter üzerinde etkili olmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, incelenen özellikler de dikkate alındığında, daha fazla yumru verim alabilmek ve işgücü ile zaman kaybını da en aza indirmek için, gübrenin tamamının tek seferde ve dikim öncesinde amonyum sülfat formunda verilmesi gerektiği ortaya konmuştur.Öğe In vitro ruminal fermentation and nutrient compositions of potato starch by-products(Kielanowski Inst Animal Physiology Nutrition, 2023) Kara, K.; Ozkaya, S.; Guclu, B. K.; Aktug, E.; Demir, S.; Yilmaz, S.; Pirci, G.The purpose of the present study was to determine the chemical composition and in vitro ruminal fermentation capacity of potato pulp (PP), potato pulp with peel (PPp) and potato peel (Pp), i.e. potato starch by-products. PP and PPp were applied at 5.0, 7.5 and 10.0% (on a dry matter basis) instead of corn flake and barley grain in dairy cow total mixed ration (TMR). The volumes of in vitro total gas and methane production, and metabolisable energy (ME) values of PP and PPp were higher compared to Pp (P < 0.001). The in vitro true dry matter digestion (tDMd) and in vitro true organic matter digestion (tOMd) values of PP using at 7.5% and 10% rates in TMR were decreased linearly according to that of control TMR value (P < 0.05). Therefore, the use of potato starch by-products in ruminant diet can be suggested due to the high and rapid fermentation potential, especially of potato pulp without peel. The study showed that PP could be applied at up to 5% and PPp at a level of up to 10% in dairy cattle TMR (on a DM basis). Further in vitro studies should be carried out using dried potato starch by-products.