Yazar "Gürsoy, Mehtap" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bitkisel Üretimde Allelopati(2013) Gürsoy, Mehtap; Balkan, Alpay; Ulukan, HakanBitkide üretilen ve ikincil metabolit olan allelokimyasalların neden olduğu allelopati ; direkt ya da dolaylı olarak önemli bir yere sahiptir. Genel olarak, kendinden sonra gelen aynı (autotoxicity) ya da farklı türlere (heterotoxicity) ait bitki kökler tarafından üretilen bu maddeler ya büyüme ve gelişmeyi azaltıp, durdurabilmekte ya da tamamen önleyebilmektedir. Bu olayda bitkinin yaşı, toprağın yapısı, genotip, nem, ışık, sıcaklık, nem, ekoloji gibi faktörler çok önemlidir. Özellikle sürdürülebilirlik bakımından ekim nöbeti, anızlı nadas, malçlı nadas gibi çeşitli yetiştiricilik tekniklerini kullanmanın büyük bir yeri vardır. Genotip, toprak, ekoloji ve yetiştiricilik teknikleri dikkate alınmazsa, tarımsal üretimin düzeyi bitki besin maddeleri, nem, sıcaklık, stres faktörleri ve kendinden sonra gelen bitkiye bıraktığı tohum yatağı, özellikle de bitki kök bölgesindeki allelopatik madde(lerin) konsantrasyonunca belirlenir. Nitekim ortam nem miktarındaki fazlalık ya da aşırılıktan dolayı (örnek Karadeniz bölgesi); tarımı yapılan bitkinin üretiminde allelopatik etkileşim(ler)den dolayı azalmalar ortaya çıkmakta; ancak özellikle nem oranındaki azalmalar allelopatik kaynaklı olumsuzlukların her zaman aynı şiddette oluşmasını önlemektedir.Öğe Effects of Different Boron Doses on Germination, Seedling Growth and Relative Water Content of Linseed (Linum usitatissimum L.)(2023) Culpan, Emrullah; Gürsoy, MehtapBoron is one of the most important nutrients required for the growth and development of plants. However, boron deficiency or excess also affects the physiological development of plants such as germination and seedling development. In this study, the effects of boron applications of 0-8 ml L-1 (4 concentrations) in 2 linseed cultivars [Beyaz Gelin (C1) and Sarı Dane (C2)] were investigated under laboratory conditions. In the study; germination percentage (GP), mean germination time (MGT), seeding length (SL), root length (RL), seedling fresh weight (SFW), seedling dry weight (SDW), root fresh weight (RFW), root dry weight (RDW) and relative water content (RWC) parameters were examined. As a result of the study, it has been determined that there are decreases in the properties of the cultivars in terms of the parameters examined with boron applications. It has been determined that especially 8 mg L-1 application has a toxic effect and prevents seedling and root development.