Yazar "Eti, Sinan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Göbekli Portakal Çeşitlerinde Tozlamanın Meyve Tutumu ve Bazı Meyve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi(2017) Karabıyık, Şenay; Eti, Sinan; Yılmaz, Bilge; Sağır, Fatma SerenBu araştırmada, Washington Navel, Navelina ve Navelate göbekli portakal çeşitlerinde serbesttozlanma, izolasyon ve Valencia çiçek tozlarıyla yapay tozlama uygulamalarının, meyve tutumuyanında meyve iriliği, kabuk kalınlığı ve tohum sayısı gibi kalite özellikleri üzerine etkileriincelenmiştir. Çalışma sonucunda, denemeye alınan üç göbekli portakal çeşidinde de yapay tozlamauygulamalarında izolasyon uygulamalarına oranla daha yüksek meyve tutumu sağlanmıştır. Ayrıca,yapay tozlama uygulamalarında Navelina çeşidi dışındaki diğer iki çeşitte serbest tozlanmauygulamalarına oranla yine daha yüksek meyve tutma değerlerine ulaşılmıştır. Ancak, meyvetutumundaki bu artış, özelikle W. Navel ve Navelina çeşitlerinde meyve iriliğinin biraz azalmasınaneden olmuştur. Yapay tozlama uygulamalarında izolasyon ve serbest tozlanma uygulamalarına göredaha ince kabuklu meyveler elde edilirken, normal ve abortif tohum sayısı yönünden önemli birfarklılık bulunamamıştır.Öğe Seçilmiş bazı yerli Trabzon hurması ( diospyros kaki l.) tipleri için uygun tozlayıcı çeşit belirlenmesi(2012) Sağır, Fatma Seren; Karabıyık, Şenay; Eti, Sinan; Yılmaz, BilgeMeyve tutumu ile ilgili sorunların oldukça yaygın olarak yaşandığı Trabzon hurması yetiştiriciliğinde, uygun tozlayıcı çeşit seçimi büyük önem taşımaktadır. 2010 yılında Adana koşullarında yetiştirilen 17 yaşlı Trabzon hurması bitkilerinde yürütülen bu araştırmada, söz konusu sorunun çözümüne katkı sağlanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla; 9 yerli Trabzon hurması tipi (07TH05, 07TH06, 07TH13, 07TH14, 07TH17, 31TH01, 31TH02, 31TH03 ve 33TH01) için Bruniquel ve Ghora Gali çeşitlerinin tozlayıcı olarak uygunlukları araştırılmıştır. Tozlayıcı çeşitlere ait çiçek tozu kalite ve üretim miktarı ile ilgili laboratuvar testlerinde, incelenen çeşitlerin tozlayıcılık potansiyelinin yeterli düzeyde olduğu belirlenmiştir. Yapay tozlama uygulamalarıyla meyve tutumu, serbest tozlanma ve izolasyon uygulamalarına göre arttırılmıştır. 07TH14 ve 33TH01 nolu tipler için Bruniquel ile yapılan tozlamaların, 07TH06 ve 07TH17 nolu tiplerde Ghora Gali ile yapılan tozlamaların, 07TH05 ve 31TH01 nolu tiplerde ise her iki tozlayıcının da iyi sonuç verdiği belirlenmiştir. 07TH13, 31TH02 ve 31TH03 nolu tipte ise en iyi meyve tutumunun serbest tozlanma uygulamalarından elde edildiği belirlenmiştir. Bunun yanında, 07TH14 ve 33TH01 nolu tipler, tozlayıcı olmadığı koşullarda da meyve verebildiğinden dolayı, bu tiplerde partenokarpiye eğilimin yüksek olduğu saptanmıştır.Öğe Seçilmiş bazı yerli Trabzon hurması (diospyros kaki L.) tiplerinde meyve döküm zamanları ve meyve büyüme hızının belirlenmesi(2012) Karabıyık, Şenay; Sağır, Fatma Seren; Eti, Sinan; Yılmaz, BilgeTrabzon hurmalarında meyve dökümleri önemli bir sorundur. Bu dökümler tozlanma ve döllenme yetersizliği, besin elementi eksikliği ile hastalık ve zararlılardan kaynaklanmakta olup, döllenme yetersizliği bunlar arasındaki en önemli sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Trabzon hurmalarındaki meyve dökümlerinin hangi dönemlerde gerçekleştiği ve büyüme hızındaki zamana bağlı değişimin belirlenmesi amacıyla daha önceki çalışmalarda seçilmiş 10 yerli Trabzon hurması tipinde serbest tozlanma, yapay tozlama ve izolasyon uygulamaları yapılmış ve bunlarda hasada kadar meyve sayımları ve meyve çap ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda meyve dökümlerinin ağustos ayına kadar fazla olduğu, bundan sonra azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca yapay tozlama uygulamalarının meyve dökümlerini azalttığı da saptanmıştır. Büyüme hızı açısından ise uygulamalar arasında önemli bir farklılık olmazken, tipler arasında büyüme farklılıkları olduğu belirlenmiştir.