Yazar "Erbaş, Cengizhan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Saf kıvırcık koyunlarının alyuvar içi potasyum ve glutatyon tipleri bakımından genetik yapısının belirlenmesi(Namık Kemal Üniversitesi, 2009) Erbaş, CengizhanBu çalışmada saf Kıvırcık ırkının alyuvar içi potasyum ve glutatyon tipleri bakımından genetik yapısının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Kırklareli ilinde bulunan ve özel olarak koruma altına alınmış 50 başlık Kıvırcık koyunu kullanılmıştır. Hayvanların boyun toplardamarından alınan kan örneklerinden yararlanarak alyuvar içi potasyum ve glutatyon tiplendirmesi yapılarak çeşitli kan parametreleri hesaplanmıştır (Nawb, Nap, Nae, Kwb, Kp, Ke). Bu kan parametrelerinin cinsiyet ve alyuvar içi potasyum tipine göre kan parametreleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Kıvırcık koyunlarının alyuvar içi potasyum polimorfizmi bakımından fenotipik frekansları % 68 LK tipli ve % 32 si HK tipli olarak tespit edilmiştir. Alyuvar içi potasyum polimorfizmi bakımından allel gen frekansı ise KH gen frekansı 0,56 ve KL gen frekansı 0,44 olarak bulunmuştur. Ayrıca sürünün Hardy-Weinberg yasasına göre genetik dengede olduğu ? 2 analizi sonucunda anlaşılmıştır. Cinsiyet faktörünün hematokrit yüzdesi ve kan parametreleri üzerine etkisi önemsiz bulunmuştur (p>0,05). Alyuvar içi potasyum tiplerinin (LK, HK) bazı kan parametreleri (Nawb, Nae, Kwb, Kp, Ke) üzerine etkisi önemli bulunmuştur (p<0,05). Kıvırcık koyunlarının incelenen kan parametreleri arasındaki korelasyon katsayıları hesaplanmış olup Ke ile Nae arasındaki korelasyon katsayısı -0,58** olarak bulunmuştur. Kan parametre değerleri ile hematokrit (%) değerleri arasında ise anlamlı bir korelasyon katsayısı bulunmamıştır. Çalışmada glutatyon polimorfizmi ise monomorfik bulunmuştur. Koyunların tamamı düşük glutatyon tipinde (GSHh) olmuştur. Buna göre GSHh gen frekansı 1.00 ve alyuvar içi glutatyon genel ortalaması 29.79 mg/100 ml eritrosit olarak hesaplanmıştır.Öğe TEKİRDAĞ’DA KESİLEN SIĞIRLARA AİT KARKASLARIN EUROP SINIFLANDIRMA SİSTEMİNDE TANIMLANMASI(Namık Kemal Üniversitesi, 2016) Erbaş, CengizhanBu çalışmada Tekirdağ’da kesilen Siyah Alaca sığırların karkasları EUROP sınıflandırma sistemine göre tanımlanmıştır. Araştırmanın hayvan materyalini 100 erkek ve 100 dişi olmak üzere toplamda 200 adet sığır karkası oluşturmuştur. Her bir karkas da 26 morfometrik ölçü değerlendirmeye alınmıştır. Morfometrik ölçülerin hesaplanması ve karkas sınıflandırma için karkasların iç, dış ve sırt kısmından fotoğraf çekimleri gerçekleştirilmiştir. Görüntü işleme yöntemiyle fotoğraflardan karkas, but, kol, but dorsal, kol dorsal alanları, dorsal kol çevreleri, dorsal boyun, MLD uzunlukları, dorsal karkas genişlikleri, karkasın but dış bükey uzunluğu, GMK ve pelvis arası ve GMK genişliği hesaplanmıştır. Karkas sınıflandırması 3 kişiden oluşan sınıflandırma jürisi ile EUROP sınıflandırma sistemine göre gerçekleştirilmiştir. Etlenme ve yağlanma durumu yanında kompaklık parametreleri hesaplanmıştır. Araştırmada Siyah Alaca ırktan dişi ve erkek sığırların karkas ağırlık ortalamaları sırasıyla 218,28±4,61, 250,24±4,34 kg bulunmuştur. Karkas uzunluk ortalamaları dişi ve erkeklerde sırasıyla 141,92, 137,15 cm but uzunluk ortalamaları 63,71, 64,74 cm (P<0,05) olarak hesaplanmış ve istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0,01). Cinsiyete göre but genişliği ve karkas genişliği bakımından ise fark gözlenlemiştir (P>0,05). Görüntü işlemeye dayalı karkas alan ve uzunluklarına ilişkin ortalamalarda dişi ve erkek sığır karkaslarında but çevresi, dorsal kol çevresi, dorsal boyun uzunluğu, dorsal but genişliği (P<0,01), kol çevresi, kol uzunluğu ve GMK genişliği (P<0,05) arasındaki farklar önemli, diğer parametreler arası farklar önemsiz bulunmuştur. Karkasların etlenme durumu dişi veerkeklerde sırasıyla 5,6±0,230 (O+), 7,05±0,13 (R-) bulunmuştur. Yağlanma durumu dişi karkaslarda 7,01±0,22 (3-), erkek karkaslarda 8,67±0,12 (3+) bulunmuştur. Sonuç olarak, Tekirdağ ilinde kesilen Siyah Alaca ırktan sığırların dişi ve erkek karkasların morfometrik ölçüleri, etlenme ve yağlanma durumları bakımından EUROP sınıflandırma sisteminde kolaylıkla uyum sağlayabilicegi düşünülmektedir.