Yazar "Diler, Abdulkerim" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Mikrobiyal Yem Katkı Maddesi ve Enzim Kombinasyonunun Esmer Sığırlarda Süt Verimi, Süt Kompozisyonu ve Vücut Kondisyon Skoru Üzerine Etkileri(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2015) Diler, Abdulkerim; Aydın, RecepBu çalışmada mikrobiyal yem katkı maddesi ve enzim kombinasyonunun Esmer süt sığırlarında süt verimi, süt kompozisyonu, vücut kondisyon skoru ve Escherichia coli üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemede, Kontrol ve mikrobiyal yem katkı maddesi + enzim grupları olmak üzere benzer 2 grup oluşturulmuştur. Denemedeki tüm sığırlar tahmini buzağılama tarihlerinden yaklaşık 4 hafta önce denemeye alınmış ve deneme 10 aylık laktasyon süresi boyunca sürdürülmüştür. Deneme grubundaki hayvanların yemlerine 2 kg/ton mikrobiyal yem katkı maddesi ve enzim kombinasyonu ilave edilmiştir. Deneme sonunda elde edilen bulgulara göre yemleme grupları arasındaki farklılıklar akşam ve günlük süt veriminde çok önemli (P<0,01) sabah süt veriminde ise önemsiz (P>0,05) bulunmuştur. Mikrobiyal yem katkı maddesi + enzim grubu kontrol grubuna göre günlük süt veriminde %8’lik artış sağlanmıştır. Süt kompozisyonu bakımından iki grup arasındaki farklılıklar günlük süt yağı ve protein veriminde (kg/gün) önemli (P<0,05), diğer süt komponentleri bakımından ise farklılıklar önemsiz (P>0,05) olmuştur. Vücut kondisyon skoru ortalamaları ve Escherichia coli sayıları bakımından yemleme grupları arasında farklılık önemsiz (P>0,05) bulunmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçlar yem katkı maddesi olarak mikrobiyal yem katkı maddesi ve enzim kombinasyonunun süt sığırlarında günlük süt verimi ve süt kompozisyonu üzerine olumlu etkisi olduğunu göstermektedir.