Yazar "DEMİRKAN, Alp Kayahan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe TRAKYA BÖLGESİ FLORASINDAN TOPLANAN BAZI Fİİ (Vicia sp.) TÜRLERİNİN MORFOLOJİK, FENOLOJİK VE VERİM DEĞERLERİNİN SAPTANMASI(Namık Kemal Üniversitesi, 2017) DEMİRKAN, Alp KayahanBu araştırmada, Trakya Bölgesi doğal florasından toplanan 74 fiğ genotipinde bazı morfolojik özellikleri ve ot verimleri belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada kullanılan 74 fiğ genotipi V. hybrida L., V. pannonica Crantz., V. sativa L., V. villosa Roth., ve V. narbonensis L., V. lutea L., V. cracca L., V. grandiflora Scop. türlerinden oluşmaktadır. Deneme 2015-2016 yetiştirme döneminde Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Arazisi?nde tesadüf parselleri deneme desenine göre yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan fiğ genotipleri arasında morfolojik özelliklerinden bitki boyu, sap çapı, yaprakçık boyu, yaprakçık eni, meyve boyu, meyve eni bakımından önemli(**P<0.01) farklar ortaya çıkmıştır. Fiğ genotipinde bitki boyu 14,00-129,00 cm, sap çapı 1,20-4,27 mm, yaprakçık boyu 5,66-52,50 mm, yaprakçık eni 1,10-11,40 mm, meyve boyu 18,70-69,73 mm, meyve eni 2,00-10,00 mm arasında değişmiştir. Fiğ genotiplerinin yeşil ve kuru ot verimleri arasında istatistikî olarak önemli (**P<0.01) farklılık saptanmıştır. En yüksek yeşil ot verimi 360,77 g/bitki ile 14N64 nolu Vicia sativa L. türünde, en düşük yeşil ot verimi ise 6,56 g/bitki 37 nolu Vicia sativa L. türünde saptanmıştır. En yüksek kuru ot verimi 120,22 g/bitki ile 14N64 nolu Vicia sativa L. türünde, en düşük kuru ot verimi ise 2,67 g/bitki ile 37 nolu Vicia sativa L. türünde belirlenmiştir.