Yazar "Bayazit, Serkan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Yem börülcesi (Vigna unguiculata (L.) Walp.) genotiplerinin bazı morfolojik ve tarımsal özelliklerinin karşılaştırılması(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023) Bayazit, Serkan; Ateş, ErtanBu araştırma Kırklareli ili, Babaeski ilçesi, Taşköprü köyü üretici arazisinde, USDA' dan temin edilen ve yöreden toplanan yem börülcesi genotiplerinin bazı morfolojik ve tarımsal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma ilk yılında (2021) temin edilen az miktardaki tohumun çoğaltılması amacıyla 120 cm sıra arası ve 66 cm sıra üzeri mesafede 4,2 m uzunluğundaki sıralara elle ocak usulü ekim yapılarak, ikinci yılında (2022) ise tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak, sıra arası 25 cm ve 5 m uzunlukta 8 sıradan oluşan parsellere her parselde 400 bitki olacak şekilde ekim yapılarak sulu koşullarda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yem börülcesi genotiplerinin bitki boyu (cm), dal sayısı (adet), ana sap kalınlığı (mm), yeşil ot verimi (kg), kuru ot verimi (kg) ile bazı kalite özelikleri (ham protein oranı, NDF, ADF, Ca, Mg, P, K,) belirlenmiştir. En yüksek bitki boyu İ.H.K. genotipinde (100,30 cm) ölçülmüştür. Dal sayısı en fazla 6,3 adet ile İ.H.B. genotipinde bulunurken, ana sap kalınlığı en fazla 40 genotipinde (8,87 mm) ölçülmüştür. En yüksek yeşil ot verimi 40 (4845,00kg/da) genotipinden, en yüksek kuru ot verimi ise 1 (1038,00kg/da) genotipinde elde edilmiştir. Araştırma sonuçları incelendiğinde 40 ve 1 genotipleri genetik ıslah materyali olarak değerlendirilerek silajlık ve kaba yem üretimine fayda sağlayacağı sonucu ortaya çıkmıştır.