Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Ataseven, Y." seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Alternatif ürün projesi kapsamında tütün ve bazı ürünler arasında karlılık karşılaştırmaları
    (2009) Gül, U.; Arısoy, H.; Sivük, H.; Ataseven, Y.
    Tütünün, başta dış satım olmak üzere istihdam ve vergi gelirleri açısından Türkiye ekonomisine oldukça önemli katkıları bulunmaktadır. Türkiye’de 2002 yılında çıkartılan “Tütün Kanunu” ile tütün ekim alanlarının daraltılması yönünde politikalar uygulanmaya başlanmıştır. Bu nedenle 2002 yılından itibaren uygulanan “Alternatif Ürün Projesi” ile tütün yerine alternatif ürünleri üreten üreticilere teşvik verilmektedir. Projenin 2002-2007 döneminde uygulandığı 11 ilde üreticiler tarafından yeterince benimsenmediği görülmüştür. Tütün üretiminden vazgeçerek proje desteğinden yararlanan az sayıdaki üreticinin de büyük bir kısmı hububat tarımına yönelmiştir. Aslında bu veri üreticilerin tütün yerine seçecekleri ürün konusundaki kararsızlıklarının en açık göstergesidir. Proje 2008 yılından itibaren kapsamı 9 il ile sınırlandırılarak ve destek miktarı değiştirilerek 3 yıl süreyle uygulamaya devam edecektir. Bu çalışma ile tütüne alternatif ürün arayışında olan üreticilere yön vermek amaçlanmıştır. Bu nedenle tütüne alternatif olabilecek ürünlerden buğday, aspir ve kanolanın tütüne göre karlılık düzeyleri analiz edilmiştir. Analiz aşamasında Mutlak Kar ve Nisbi Kar prensipleri kullanılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda tütüne en iyi alternatif ürünün kanola olabileceği bulunmuştur.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Türkiye'de içme suyu havza alanlarında tarımsal faaliyetlerden kaynaklanabilecek kirliliği önleme ile ilgili yasal düzenlemeler
    (2009) Olhan, E.; Ataseven, Y.
    Özellikle büyük şehirler için içme ve kullanma suyu kaynağı olarak kullanılan su havzaları aşırı yapılaşma, sanayi ve tarım gibi faaliyetler sonucu kirlenmektedir. Bu nedenle de, gerek yüzey gerekse de yeraltı suları için su toplama havzalarında bazı koruma önlemlerinin alınması önem taşımaktadır. Tarımsal faaliyetten kaynaklanabilecek kirliliğin önlenmesine dair alınabilecek önlemler de bu kapsamda değerlendirilmelidir. İçme suyu havzalarında tarımsal faaliyetlerden kaynaklanabilecek kirlenmelerin başında nitrat kirliliği gelmektedir. Bu konu ile ilgili olarak 2004 yılında “Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği” çıkartılmıştır. İçme ve kullanma suyu havza alanlarındaki su kaynaklarının korunmasına yönelik olarak çıkartılan yönetmeliklerden bir tanesi de “Su Kaynaklarının Korunması Yönetmeliği”dir. Bu çalışmada, Türkiye’deki içme suyu havzalarında tarımsal faaliyetlerden kaynaklanabilecek kirliliğin önlenmesi ve giderilmesi konusundaki yasal düzenlemeler incelenecektir.

| Tekirdağ Namık KemalÜniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim