Yazar "Abay, Cihan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Cabernet-sauvignon (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde bazı abiyotik streslerin primer ve sekonder metabolitlere etkileri(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022) Abay, Cihan; Bahar, ElmanAraştırmada, 2017 ve 2019 yıllarında Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesi Karaevli köyü Derince Mevkii'de Bar-El Şarapçılık Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. ait deneme bağında bulunan 110R anacı üzerine aşılı 15 yaşındaki Cabernet-Sauvignon üzüm çeşidi kullanılmıştır. Araştırmanın amacı; 3 farklı zamanda uygulanarak (ben düşme, ben düşme-hasat ve hasat zamanı) 5 gün süre ile sabah ve akşam olmak üzere canlı omcalar üzerine, 1 Kontrol, 3 abiyotik stres uygulaması (darbe, yaprak yaralama, UV-C) yapıldıktan sonra meydana çıkacak savunma mekanizması ile gelişen, primer ve özellikle sekonder metabolitlerin biyosentezi ve etkileri üzerine çalışmaktır. Uygulama şekillerinde ise; kontrol, darbe (plastik çekiç ile 08:00'da birkez ve 19:00'da 1 kez 1 dakika süreyle), yaprak yaralama (yaprakların çubuk ile yaralanması) ve UV-C (08:00'de ve 19:00'de 1 kez 1 dakika) bazı uygulamalar sabah ve akşam, bazı uygulamalar da 1 kez yapılarak gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak; tüm stres uygulamaları, primer metabolitler üzerinde istatistiki düzeyde bir etki yaratmamıştır. Sekonder metabolitler yapılan üç uygulamadan da etkilenmiştir.Öğe Cabernet-Sauvignon çeşidi tane fiziksel özelliklerine bazı abiyotik streslerin etkisi (Vitis vinifera L.)(2024) Bahar, Elman; Korkutal, Ilknur; Abay, CihanTekirdağ ili koşullarında bulunan bağda, 15 yaşlı Cabernet-Sauvignon/110R aşı kombinasyonu omcaları bu araştırmada bitkisel materyal olarak kullanılmıştır. Deneme 2017 ve 2019 yıllarında, iki yıl yürütülmüştür. Çift kollu Kordon Royat terbiye şekline sahip omcalara 3 farklı fenolojik gelişme döneminde (ben düşme, ben düşme-hasat ve hasat) 5 gün süre ile 4 farklı abiyotik stres uygulanmıştır (kontrol, darbe, yaprak yaralama, UV-C). Uygulama şekil ve süreleri; darbe ve UV-C (sabah-akşam 1 kez 1 dk), yaprak yaralama (1 kez) gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Kontrol uygulaması da bulunmaktadır. Sonuç olarak yıllar arasında 2019 yılının ön plana çıktığı (tane boyu-hacmi ve 100 tane ağırlığı azalmış; TKA ve TKA/TH artmış) görülmüştür. Her iki yılda da ben düşme-hasat döneminde şaraplık üzüm çeşitlerinde kalite için olması gerektiği gibi TKA/TH oranı ile % kuru ağırlık değerlerinin yüksek değerler aldığı izlenmiştir. Şaraplık üzüm çeşitlerinde küçük tane ve büyük TKA/TH istendiğinden yaprak yaralama uygulaması önerilebilir bulunmuştur.Öğe Effect of abiotic stresses on primary / secondary metabolites and resveratrol in cv. Cabernet-Sauvignon(Kahramanmaras Sutcu Imam Univ Rektorlugu, 2025) Bahar, Elman; Korkutal, Ilknur; Uysal Seckin, Gamze; Abay, CihanThe research was located at latitude 41 degrees 01' 11.15 N and longitude 27 degrees 40' 18.00 E, at an altitude of 60 m above sea level, with 15-year-old Cabernet-Sauvignon/110R vines over two years. The vineyard has a planting distance of 2.6x0.9 m, and the vines are trellised to double cordon Royat. In the vineyard, 4 abiotic stress applications (Shock Action, Leaf Injury, UV-C) including the Control were applied twice a day (morning and evening) for 5 days during 3 different phenological stages (Veraison, Veraison-Harvest, and Harvest). The Leaf Injury was performed once by striking the leaves with a rod. The Shock Action was carried out using a plastic hammer, and the UV-C was applied twice a day for 1 minute. As a result, it was determined that the abiotic stress did not cause significant differences in primary metabolites such as Total Soluble Solids (23.69 degrees Brix) and Total Acidity (7.32 g L-1) but had an increasing effect on secondary metabolites (total tannin, anthocyanin, TPC, resveratrol). Additionally, it was found that they had an enhancing effect on the TPI. In terms of resveratrol, the effects of UV-C (0.35 mg kg- 1) and Leaf Injury (0.27 mg kg-1) were noted to be higher than the other two (Shock Action and Control).Öğe Salkım Özelliklerine Bazı Abiyotik Streslerin Etkisi: Cabernet-Sauvignon (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşidi Örneği(Çanakkale Onsekiz Mart University, 2024) Bahar, Elman; Korkutal, Ilknur; Abay, CihanAraştırma, 2017 ve 2019 yıllarında, Barel Vineyards’a ait bağda, Cabernet-Sauvignon/110R aşı kombinasyonuna sahip 15 yaşındaki asmalar üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada amaç; 3 farklı fenolojik dönemde (ben düşme, ben düşme-hasat ve hasat) uygulanan 3 abiyotik stresin (darbe, yaprak yaralama, UV-C) salkım özelliklerine etkisini belirlemektir. Beş gün süre ile asmalar 3 abiyotik strese tabi tutulmuştur; darbe (plastik çekiç ile 08:00’da birkez ve 19:00’da 1 kez 1 dk), yaprak yaralama (bir kez yaprakların esnek çubuk ile yaralanması) ve UV-C (08:00’de ve 19:00’de 1 kez 1 dk) ve Kontrol. Uyulamaların ardından hasatlar 24.09.2017 ve 27.09.2019 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Salkımın özelliklerini ortaya koymak için; salkımdaki tane sayısı (adet), salkım eni-boyu (cm), salkım ağırlığı (g), boşluklu-boşluksuz salkım hacmi (cm3), salkım sıklığı değeri 0.7’den küçük değerlerde çok sık, 0.7-0.9 değerleri arasında sık, 0.9-1.1 değerleri arası orta, 1.1-1.3 değerleri arası seyrek, 1.3 değerinden fazla olduğunda çok seyrek olarak sınıflanmıştır. Salkım ağırlığı en çok ben düşme döneminde (139.52 g) yapılan uygulamalarla düşmüştür. Diğer incelenen kriterler açısından da ben düşme döneminde yapılan stres uygulamalarıyla düşük değerler alınmıştır. Sonuç olarak gerçekleştirilen abiyotik stres uygulamalarının salkım özellikleri üzerinde belirgin bir fark yaratmadığı söylenebilir.