Yazar "İçöz, Aysel" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 7 / 7
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Antimikrobiyal Film ve Kaplamaların Kırmızı Et ve Köftelerin Mikrobiyal Kalitesine Etkisi(Osman SAĞDIÇ, 2023) İçöz, Aysel; Eker, BülentAmbalajlama, gıdaların raf ömrünü belirleyen önemli aşamalardandır. Kolay bozulan et ve et ürünlerinin kalitesini korumak ve raf ömrünü uzatmak için yeni paketleme yöntemleri geliştirilmiştir. Antimikrobiyal paketleme sistemleri et ve et ürünlerinde kalite ve güvenliğin sağlanmasında önemli rol oynamaktadır. Amaç, mikroorganizmaların gelişimini belirli bir seviyede tutarak, yavaşlatarak veya durdurarak mikroorganizma gelişimini kontrol etmektir. Antimikrobiyal bileşiklerin gıdaya migrasyonu, çeşitli aktif bileşenlerin tek başına veya ambalaj malzemesine veya ortamına kombinasyon halinde eklenmesiyle sağlanır. Gıda güvenliğinin sağlanması, patojen veya bozulma nedeni olan mikroorganizmalar için bir engel mekanizması oluşturur. Bu çalışmada antimikrobiyal film ve kaplama uygulamalarının kırmızı et ve köftelerde mikrobiyal kaliteye etkileri tartışılacaktır.Öğe Çeşitli gıda boyalarının hücre canlılığı üzerine etkisinin MTS testi kullanılarak belirlenmesi(2008) İçöz, Aysel; Demirkol, Omca; Çağrı Mehmetoğlu, ArzuRenk, gıdanın kolayca tanınması ve nihai kararın verilmesi için günümüz modern toplumunda vazgeçilmez bir özelliktir. Gıda boyalarının toksikolojisi, özellikle boyar maddelerin kansere sebep olabileceği konusu gündeme geldiğinden beri birçok araştırma yapılmış ve gıda boyalarının önemli kısmı ulusal ve uluslararası onaylanmış listelerden mutajenik ve kanserojenik aktivitelerinden dolayı çıkarılmıştır. Bu çalışmada, esası hücre canlılığını belirlemeye dayalı olan MTS (3-(4, 5-dimethylthiazol- 2-yl)-5-(3-carboxymethoxyphenyl)-2-(4-sulfophenyl)-2H-tetrazolium assay) testi kullanılarak Tartrazin, Eritrosin, New Coccine, Rose Bengal, Pholoxine, Allura Red ve Amaranth sentetik gıda boyalarının toksiditelerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Adı geçen her bir boyanın 1mM konsantrasyonları ile CHO (Chinese hamster ovary) hücreleri inkübe edilmiştir. MTS testinin sonucuna göre Eritrosin, Rose Bengal, Pholoxine, Allura Red ve Amaranth boyalarının kontrole göre hücre canlılığı üzerine istatistik olarak önemli derecede (p<0.05) toksik olduğu tespit edilmiştir.Öğe Effect of Gender on Fast-Food Consumption Habits of High School and University Students in Tekirdag, Turkey(Akademiai Kiado Zrt, 2014) Kayişo?lu, Serap; İçöz, AyselIn this research, the effect of gender on fast-food consumption has been studied to determine fast-food consumption habits with a survey given to 900 people including Tekirdag city centre high school students and Namik Kemal University students. Also, the relationship between fast-food consumption and overweight, and whether the students have trust for hygiene applications of fast food producing and service enterprises has been studied. 900 people in total were involved in this research (459 females and 441 males). According to the results of the survey, a significant relationship between gender and fast-food choice type, portion size, consumption frequency, trust for complying hygiene rules, the need of being informed about food security, being affected by commercials, food poisoning and the reaction to it, and not consuming fast-food has been found. Many Turkish adolescents are becoming increasingly more westernized and have greater convenience when they eat out. Fast-food type nutrition which is popular among children and teenagers contains deficient or excess nutrients. High schools and universities are appropriate establishments for students to gain correct nutritional habits. This research has been planned to determine fast-food preferences of different gender.Öğe Eğitim Düzeyinin Fast- Food Tüketim Alışkanlığına Etkisi(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2012) Kayişoğlu, Serap; İçöz, AyselBu araştırmada, Tekirdağ ili merkez orta öğretim okulları ( lise) ve Namık Kemal Üniversitesi öğrencilerini kapsayan 900 kişi ile fast-food tüketim alışkanlıklarını belirlemek için anket çalışması yapılmıştır. Öğrencilere yöneltilen sorularla, fast-food tüketimi üzerine eğitim düzeyinin etkisi araştırılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin fast-food üretim ve servisi yapan işletmelerin hijyen uygulamalarına duydukları güven ile boy-kilo indekslerine bağlı olarak, fast-food tüketimi ve aşırı kilonun bağlantısı da araştırılmıştır. Anketin sonuçlarına göre; BKI endeksi (boy kilo endeksi), fastfood tercih etme nedenleri, fast- food tercih çeşiti, fast- food yemeği kiminle tercih etme , fast- food tercihinde markanın önemi, içecek tercihi, öğün tercihi, fast-food kaynaklı zehirlenme kaynakları hakkındaki yorum ile eğitim düzeyi arasında önemli ilişki olduğu saptanmıştır. Eğitim düzeyi arttıkça fast-food yemekleri tercih etme oranının düşmekte olduğu görülmüştür.Öğe Identifying the level of probiotic products consumption of Namik Kemal University students(National Centre for Agrarian Sciences, 2015) Kayişoğlu, Serap; İçöz, AyselThis research was done in order to identify the level of probiotic products consumption of university students with the help of randomly chosen 315 female and 275 male students - totally 590 students - who are studying at Namık Kemal University in 2011-2012 spring terms. 61.7% of the participants know the probiotic products, 71.4% of the female students and 50.5% of the male students know the probiotic products. It was found that there was an important relationship between gender and probiotic product knowledge ((?2) = 27.094; P < 0.05). 42.2% of the participants consume probiotic products, 47.3% of the female students and 36.1% of the male students consume probiotic products. There is an important relationship between gender and probiotic product consumption ((?2) =7.522; P<0.05). 38.5% of the participants do not consume probiotic products because they don’t believe that they are healthy, 32.1% of the participants find them tasteless, 11.2% of the participants believe that they are harmful, and 18.2% of the participants find them healthy but expensive. In this aim, it was aimed to call attention to probiotic products, give information about their benefits to students and increase their consumption. © 2015, National Centre for Agrarian Sciences. All rights reserved.Öğe Physicochemical and Microbiological Properties of Hamburger and Chicken Burger Patties Available for Consumption in Tekirdağ, Turkey(Sidas Medya A.Ş., 2012) İçöz, Aysel; Kayışoğlu, SerapThe purpose of this study was to determine the microbiological and physicochemical quality of the hamburger six different companies and chicken burger patties five different companies available in Tekirdağ, Turkey. In the samples studied, physicochemical properties moisture, ash, fat, salt, protein and starch contents, pH, nitrite, Na, K, P, Ca concentrations and microbiological properties total aerobic mesophilic bacteria, yeast and mold, coliform, Staphylococcus aureus, Salmonella, Clostridium perfringens and Pseudomonas aeruginosa were determined. While the average moisture, salt, protein, fat contents of hamburger and chicken burger patties were in good conformance to the Turkish Standard 10580, the average starch content was found higher than 5% specified in the Turkish Standard 10580. The results of microbiological analyses of chicken burgers were in good conformance to the Legal Notice for the Raw Poultry Meat and Prepared Poultry Meat Mixtures in Turkish Food Codex while the average yeast and mold counts in hamburger patties were higher than the value specified in the Legal Notice for the Raw Red Meat and Prepared Red Meat MixturesÖğe Tekirdağ'da Tüketime Sunulan Hamburger ve Piliç Burgerlerin Mikrobiyolojik ve Fizikokimyasal Özellikleri(2012) İçöz, Aysel; Kayişo?lu, SerapBu çalışma, Tekirdağ ilinde farklı marketlerde satılan hamburger (5 farklı firma) ve piliç burgerlerin (6 farklı firma) mikrobiyolojik ve fizikokimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Örnekler fizikokimyasal analiz olarak pH, nem, kül, yağ, tuz, protein ve nişasta içerikleri ile nitrit, Na, K, P ve Ca konsantrasyonları; mikrobiyolojik analiz olarak toplam aerobik mezofilik bakteri, maya-küf, koliform, Staphylococcus aureus, Salmonella, Clostridium perfringens ve Pseudomonas aeruginosa açısından incelenmiştir. Hamburger ve piliç burger örneklerinin nem, tuz, protein ve yağ içerikleri Türk Standardı 10580'e uygun iken, ortalama nişasta içeriği Türk Standardı 10580'de belirtilen en çok %5'ten yüksek bulunmuştur. Piliç burgerlerin mikrobiyolojik analiz sonuçları Çiğ Kanatlı Eti ve Hazırlanmış Kanatlı Eti Karışımları Tebliği'nde belirtilen değere uygun bulunurken, hamburgerlerin ise mikrobiyolojik sayım sonuçlarından sadece ortalama maya-küf sayısı Çiğ Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği'nde belirtilen değerlerden yüksek bulunmuştur.