Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorŞeker, Selen
dc.date.accessioned2017-05-11T08:46:08Z
dc.date.available2017-05-11T08:46:08Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/974
dc.description.abstractBu çalışmada ülkemizde üretilen, Cucurbita pepo türüne ait 10 adet çekirdeklik kabak çekirdeği genotipinin kalite özellikleri incelenmiş, genotipler arasındaki farklılığı belirlemek amacıyla da moleküler karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır. Çalışmada kullanılan genotipler çerezlik olarak üretileceğinden 1000 tane ağırlığı, tohum büyüklüğü, kabuk kalınlığı ve kabuk/iç oranı özelliklerinin yanı sıra, raf ömrü, tadı ve aromasına etki eden faktörlerden yağ tayini, yağ asitleri tayini, protein tayini ve mineral tayini analizleri yapılmıştır. Yapılan kalite analizleri neticesinde genotipler arasında farklılık ve benzerlikler olduğu saptanmıştır. Çalışmaların moleküler kısmında ise 8 adet RAPD primeri kullanılarak 38 adet bant elde edilmiş, bunlardan 18 adedi monomorfik, 20 adedi ise polimorfik (%52.63) bulunmuştur. RAPD analizlerinde kabak çekirdekleri arasındaki benzerlik katsayısının 0.70 ile 0.97 arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda, genotipler arasındaki genetik uzaklıkların kalite unsurları üzerine etkisi araştırılmıştır.en_US
dc.description.abstractIn this research, it was investigated the quality properties of the 10 crusty appetizers pumpkin seeds? genotypes that is belong to Cucurbita pepo and molecular characterization was done to determine the difference among genotypes. Due to the fact that pumpkin seeds will be used as appetizers, the weight of 1000 seeds, the size of the seed, the thickness of the hull and hull/inner ratio are considered as well as shelf life, oil amount from the factors that effect the taste and aroma, fatty, protein and mineral amounts was analyzed. Differences and similarities were determined among the genotypes according to these analysis. In the RAPD study, 38 bands were obtained by using 8 RAPD primers, 18 of these were found monomorphic and 20 of these were found polymorphic (%52.63). In the RAPD analysis the genetic similarity coefficients varied between 0.70 and 0.97. As a result of the research, genetic distances among genotypes investigated on the quality characteristics.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKabak çekirdeğien_US
dc.subjectmoleküler karakterizasyonen_US
dc.subjectRAPDen_US
dc.subjectDNA markıren_US
dc.subjectPumpkin seeden_US
dc.subjectmolecular characterizationen_US
dc.subjectDNA markeren_US
dc.titleÜlkemizde yetiştirilen farklı çekirdeklik kabak populasyonlarının bazı tane özelliklerinin saptanması ve rapd yöntemi ile genetik ilişkilerinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeThe determining of some grain properties of several pumpkin genotips and their genetic relationships with rapd method which is grow in Turkeyen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster