Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorErdoğan, Serkan Seçil
dc.contributor.authorDemirci, Mehmet
dc.date.accessioned2022-05-11T14:43:49Z
dc.date.available2022-05-11T14:43:49Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1304-7582
dc.identifier.issn2148-015X
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRrNE1qQTNOdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9735
dc.description.abstractMeyve işleme sanayinin kabuklar, çekirdekler, tohumlar gibi yüksek miktarlarda atık materyalleri mevcuttur. Atıkların ortadan kaldırılması genellikle problem teşkil eder. Atıklar antimutajenik, kalp koruyucu, antibakteriyel, antiviral ve antitumoral etkilere sahip şekerlerin, minerallerin, organik asitlerin, gıda lifi ve fenoliklerin önemli kaynaklarındandır. Elma posası; elma suyu yapım aşamasında oluşan yan ürün olup, meyve suyu sanayi atıklarının %25-35'ini oluşturmaktadır. Zengin polifenol, mineral ve besinsel lif kaynağı olmasına rağmen ticari olarak hayvan yemi ve pektin üretiminde yararlanılmaktadır. Polifenollerin çoğunun elma posasında kaldığı gerçeği göz önüne alındığında bu bileşiklerin geri kazanılıp ürünün ticari kullanımı umut verici görünmektedir. Elma ve benzeri atıkların yüksek besin değerlerinin anlaşılması ile bunlara olan ilgiyi artırmış ve gıda katkı maddesi veya gıda takviyesi olarak kullanımlarını gündeme getirmiştir.en_US
dc.description.abstractThe processing of fruits results in high amounts of waste materials such as peels, seeds, stones. Disposal of these materials usually represents a major problem. It is well known that these by-products represent an important source of sugars, minerals, organic acid, dietary fiber and phenolics, which have a wide range of action including anti-tumor, anti-viral, anti-bacterial, cardio-protective and anti-mutagenic activities. Apple pomace is a by-product of apple juice production, and it amounts up to 25-35% of the processed fruit. Although apple pomace is a rich source of polyphenols, minerals and dietary fiber, it has been conventionally used as an animal feed or for pectin production. The possible use of apple pomace for further exploitation in the production of food additives or supplements with high nutritional value has recently gained and increased interest because of their high-value.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleFitokimyasal Kaynağı Elma Posasıen_US
dc.title.alternativeApple Pomace as a Source of Phytochemicalsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofAkademik Gıdaen_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüen_US
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage265en_US
dc.identifier.endpage271en_US
dc.institutionauthorDemirci, Mehmet
dc.identifier.trdizinidTVRrNE1qQTNOdz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster