Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorEser, Ümit
dc.contributor.authorCoşkuntuna, Arzu
dc.date.accessioned2022-05-11T14:43:23Z
dc.date.available2022-05-11T14:43:23Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn0406-3597
dc.identifier.issn1308-8122
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpJd056RTJOZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9578
dc.description.abstractBu çalışmada, bitki savunma aktivatörleri olarak bilinen harpin protein ve Lactobacillus acidophilus fermentasyon ürünü (LaFü-be-mm)'nün saksı koşullarında, marulda Botrytis cinerea Pers.:Fr., tarafından oluşturulan kurşuni küf hastalığına etkileri araştırılmıştır. Denemelerde karşılaştırmak amacı ile fenhexamide aktif maddeli bir fungisit ve Chianti ve Yedikule marul çeşitleri kullanılmıştır. Uygulamalar 14 günlük aralıklarla ve el pülverizatörü kullanılarak 5 kez yapılmıştır. Üçüncü uygulamadan sonra, 1x105 spor/ml yoğunluğunda kurşuni küf hastalığı etmenine ait spor süspansiyonu, bitkilerin yapraklarına inokule edilmiştir. Harpin protein uygulaması Chianti ve Yedikule salata-marul çeşitlerinde, hastalık gelişimi üzerinde sırasıyla %57.50 ve %68.75 etkili olmuştur. LaFü-be-mm uygulamasında bu etki her iki çeşitte sırasıyla %30 ve %57.50 oranlarında tespit edilmiştir. Fenhexamide uygulamasında ise hastalığın gelişimi sırasıyla %90 ve %92.50 oranlarında engellenmiştir. Çalışma sonucunda hastalık gelişiminin engellenmesinde ümitvar sonuçlar elde edilmiştiren_US
dc.description.abstractThe effects of harpin protein and fermentation product of Lactobacillus acidophilus (LaFü- be-mm), which were known as plant defence activators, were investigated under pot conditions on grey mould disease on lettuce caused by Botyrtis cinerea Pers.: Fr., in this study. A fungicide with active ingredient fenhexamide for comparison and two lettuce cultivars Chianti and Yedikule were used through the experiments. Plant activator applications were carried out at interval of fourteen days with five times using hand spray. After the third application, spore suspension of pathogen (1x105 spore/ml) was inoculated to the leaves of the plants. Harpin protein application reduced the disease incidence on cultivars Chianti and Yedikule at the rates of 57.50% and 68.75%; LaFü-be-mm at the rates of 30% and 57.50% respectively. Fenhexamid application had the highest effectiveness on both cultivars (90% and 92.50% for Chianti and Yedikule, respectively). However, there were statistically differences between activator applications and control treatment for disease incidence on both cultivars. This study suggests promising results obtained with application of two activators to prevent grey mould disease in lettuce.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.titleBazı bitki aktivatörlerinin salata-marulda kurşuni küf hastalığına (Botrytis cinerea Pers.:Fr.) karşı etkilerinin araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of effect of some plant activators against gray mould disease (Botrytis cinerea Pers.:Fr.) on salad-lettuceen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofBitki Koruma Bültenien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümüen_US
dc.identifier.volume56en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage359en_US
dc.identifier.endpage368en_US
dc.institutionauthorCoşkuntuna, Arzu
dc.identifier.trdizinidTWpJd056RTJOZz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster