Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTuran, Deniz Çağla
dc.date.accessioned2017-05-11T07:37:38Z
dc.date.available2017-05-11T07:37:38Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/955
dc.description.abstractKuruyemişçilik, gıda sanayii alt sektörleri arasından sebze ve meyve işleme sanayii içinde yer alır. Kuruyemiş sektörü, tarım sektöründen sağladığı; fındık, fıstık, ceviz, badem, ay çiçeği, nohut gibi ürünleri işlenmiş ya da yarı işlenmiş olarak piyasaya sunmaktadır.Bu araştırmanın amacı, Tekirdağ ilinde hane halklarının kuruyemiş tüketim davranışlarının, ailelerin sosyo-ekonomik özelliklerinin ve kuruyemiş satın alım tercihlerinin analiz edilmesidir. Tekirdağ ili kentsel alanda yaşayan 167 tüketici ile ve esas satış alanı kuruyemiş satışı olan 10 perakendeci ile yüz yüze anket çalışması yapılarak orjinal veriler elde edilmiştir. Araştırma sürecinde sağlanan veriler ile Türkiye'de kuruyemiş sektörünün Swot analizi de yapılmıştır. Böylece sektörün güncel durumu ortaya konularak; sektörün güçlü ve zayıf yönlerine, fırsatlara ve tehdit unsurlarına dikkat çekilmiştir.Araştırma bulgularına göre, gün içinde atıştırmalık olarak kuruyemişleri tercih edenler (%33,53) birinci sırada bulunmuştur. Perakendecilerin kış aylarında daha fazla kuruyemiş satışı gerçekleştirdiği tespit edilmiştir. Türkiye'de kuruyemiş sektörü, özellikle yurt dışından artan taleplere bağlı olarak büyük bir gelişme potansiyeline sahiptir.en_US
dc.description.abstractDried nuts sector takes place in the fruit and vagatable process industry, which is a sub-devision of food industry. Dried nuts sector; release the products which are supplied from agriculture sector such as hazelnuts, pistachios, walnuts, almonds, sunflower seed, chickpea that have been processed or semi processed to the market.The goal of this research is to analyze, the consumption behaviour, socio- economic property and the choices of purchase different dried nuts kinds of the households that live in the district of Tekirdağ. The research has done with 167 consumers and 10 retailer whose selling space is dried nuts. Original data was collected by face-to-face surveys. The Swot analysis of the dried nuts sector in Turkey was also made with the data obtained during the research process. Therefore, the current state of the dried nuts sector was suggested and the strengths, weaknesses, opportunities and threats of the sector were highlighted.According to research results, dried nuts are consumed as snacks during the day over by consumers (%33,53). Retailers sale more dried nuts in the winter season have been identified. In Turkey, the dried nuts sector has great potential for development depending particularly on the increasing demands from abroad.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKuruyemişen_US
dc.subjectTürkiye'de Kuruyemiş Sektörüen_US
dc.subjectFirmalar Arası Rekabet Stratejilerien_US
dc.subjectTüketici Eğilimlerien_US
dc.subjectSwot Analizien_US
dc.subjectDried Nutsen_US
dc.subjectThe Dried Nuts Sector in Turkeyen_US
dc.subjectConsumer Trendsen_US
dc.subjectThe Competition Strategies Between The Firmsen_US
dc.subjectSwot Analysisen_US
dc.titleTürkiye'de kuruyemiş sektörü, firmalararası rekabet stratejileri ve tüketici eğilimlerien_US
dc.title.alternativeDried nuts sector in turkey, competition strategies between the firms and the consumer trendsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster