Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKamburoğlu Çebi, Ulviye
dc.contributor.authorAydın, Başak
dc.contributor.authorÖzer, Selçuk
dc.contributor.authorAltıntaş, Süreyya
dc.contributor.authorÖztürk, Ozan
dc.date.accessioned2022-05-11T14:43:13Z
dc.date.available2022-05-11T14:43:13Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn2148-3647
dc.identifier.issn2148-3647
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWprME1qVXhNUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9481
dc.description.abstractBu çalışma, Kırklareli ilinde Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü arazisinekurulan plastik örtülü, yay çatılı sera tesisinde yürütülmüştür. Çalışmada, örtü altında yetiştirilen ve damlasulama yöntemiyle sulanan brokoli bitkisine uygulanan farklı tuzluluk ve su düzeylerinin enerji kullanım etkinliğiüzerine etkisi değerlendirilmiş ve en uygun sulama uygulaması belirlenmiştir. Araştırmada bitki materyali olarak‘Ksonat F1’ brokoli yetiştirilmiştir. Deneme, dört farklı sulama suyu tuzluluğu ana parsellerde ve üç sulamadüzeyi alt parsellerde olmak üzere üç tekerrürlü olarak bölünmüş parseller deneme desenine göre toplam 36adet parselde yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre, enerji kullanım etkinliği yönünden en iyi sonuç T1S2konusundan elde edilmiştir. Enerji çıktı/girdi oranı T1S2 konusunda 1.00, enerji verimliliği 0.54kg/MJ, spesifikenerji 1.86 MJ/kg olarak bulunmuştur. T1 konusunda tuzluluk seviyesi 0.38 ds/m olup, düşük tuzlulukseviyesinde, profildeki mevcut nem düzeyini tarla kapasitesine getirecek düzeyde sulama suyu uygulamasınınen uygun yöntem olduğu sonucuna ulaşılmıştır.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out in a quonset type plastic covered unheated greenhouse on the lands of Atatürk Soil Water and Agricultural Meteorology Institute in Kırklareli. In the study, the effect of different salinity and water levels which were applied to broccoli plant, irrigated by drip irrigation in greenhouse, on energy use efficiency was evaluated and the optimum irrigation application was determined. In the research, ‘Ksonat F1’ type broccoli was grown as plant material. The trial was carried out on 36 parcels with three repetitions according to split parcels trial design and four different irrigation water salinity levels were on main parcels and three irrigation levels were on sub parcels. According to the results, the best result was obtained from T1S2 subject in terms of energy use efficiency. Energy output/input ratio, energy productivity and specific energy were found as 1.00, 0.54 kg/MJ and 1.86 MJ/kg from T1S2 subject, respectively. The salinity level was 0.38 ds/m on T1 subject and it was concluded that the optimum method should be on low salinity level and the irrigation water application should be on the level in order to bring the current moisture level to the field capacity.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTarımsal Ekonomi ve Politikaen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectToprak Bilimien_US
dc.subjectBiyoloji Çeşitliliğinin Korunmasıen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectEkolojien_US
dc.subjectEntomolojien_US
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.subjectÇevre Mühendisliğien_US
dc.titleFarklı Tuzluluk Düzeyindeki Sulama Sularının Örtü Altında Yetiştirilen Brokoli Bitkisinin Enerji Kullanım Etkinliği Üzerine Etkisien_US
dc.title.alternativeEffect of Irrigation Waters in Different Salinity Levels on Energy Use Efficiency of Broccoli Plant Grown in Greenhouseen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTürk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage100en_US
dc.identifier.endpage108en_US
dc.institutionauthorAltıntaş, Süreyya
dc.identifier.trdizinidTWprME1qVXhNUT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster