Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖzer, Selçuk
dc.contributor.authorÖztürk, Ozan
dc.contributor.authorÇebi, Ulviye Kamburoğlu
dc.contributor.authorAltıntaş, Süreyya
dc.contributor.authorYurtseven, Engin
dc.date.accessioned2022-05-11T14:43:12Z
dc.date.available2022-05-11T14:43:12Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn2146-7072
dc.identifier.issn2148-5534
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.21657/topraksu.655577
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRFeU9UTXlNZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9474
dc.description.abstractBu çalışma, Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü uygulama alanında mevcutplastik serada, farklı tuzluluk düzeyindeki sulama sularının domates bitkisinin kök gelişimine etkisini izlemekamacıyla yapılmıştır. Çalışmada iki farklı tuz konsantrasyonuna sahip sulama suyu (T1: 0.38 dS m-1 ve T2:5.0 dS m-1) kullanılmış ve domates bitkisinin kök gelişimi dört farklı derinlikte (0-25, 25-40, 40-55, 55-70,70-90 cm) minirhizotron kamera yardımıyla izlenmiştir. Elde edilen kök görüntüleri RootSnap programıyardımıyla analiz edilerek 5 farklı derinlikteki kök miktarları yüzdesel olarak hesaplamıştır. Elde edilensonuçlara göre; T2 sulama suyu ile sulanan domates bitkisinin kök gelişimi, tuz miktarının yoğunlaştığı0-25, 25-40 cm’lik toprak katmanında olumsuz olarak etkilenmiş ve buna bağlı olarak kök yüzdesi düşükolmuştur. Kullanılan sulama yöntemi kaynaklı olarak alt katlarda (40-55, 55-70, 70-90 cm) tuz birikimidaha düşük seviyelerde olduğundan, kök yüzdesinin arttığı gözlenmiştir. T1 sulama suyu ile sulanankonunun farklı katmanlardaki tuz miktarları kök gelişimini ve su alımını olumsuz yönde etkilemeyecekdüzeylerde olduğundan, kök yüzdesi tüm katmanlarda birbirine yakın oranda belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study is to observe the effect of irrigation water of different salinity level on root development of tomato plant and carried out Atatürk Soil, Water and Agricultural Meteorology Research Institute’s Greenhouses. Irrigation water (T1: 0.38 dS m-1 - T2: 5,0.dS m-1) with two different amounts of salt was used in the study and the root development of the tomato plant was examined at four different depths (0-25, 25-40, 40-55, 55-70, 70-90 cm) were monitored with the aid of a minirhizotron camera. The obtained root images are analyzed with the help of the RootSnap program to calculate the root quantities in 5 different depths as a percentage. As a result of the research, the root growth of tomato plant with T2 irrigation water was adversely affected by salt accumulation in the soil with high salt content (0-25, 25-40 cm) and accordingly root percentage was low. In the low-salt lower layers (40-55, 55-70, 70-90 cm), the percentage of root was increased because the salt accumulated in the soil was low . In T1 irrigation water, the percentages of roots were obtained in close proximity in each layers, since that would not affect root development and water uptake negatively.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.21657/topraksu.655577
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleSera Koşullarında Farklı Tuzluluk Düzeyindeki Sulama Sularının Domates Bitkisinin Kök Gelişimi Üzerine Etkisien_US
dc.title.alternativeThe Effect of Irrigation Water of Different Salinity Level on Root Development of Tomato Plant in Greenhouses Conditionsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofToprak Su Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume0en_US
dc.identifier.issue(en_US
dc.identifier.startpage146en_US
dc.identifier.endpage152en_US
dc.institutionauthorAltıntaş, Süreyya
dc.identifier.trdizinidTkRFeU9UTXlNZz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster