Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorArın, Levent
dc.date.accessioned2022-05-11T14:43:11Z
dc.date.available2022-05-11T14:43:11Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn2146-0574
dc.identifier.issn2536-4618
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.21597/jist.409273
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpJM016RTFOUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9464
dc.description.abstractKapsaisin Capsicum türlerinde büyük oranda meyvede bulunan ana acılık bileşenidir. Acılık kalıtsal birözelliktir, ancak kültürel uygulamalar ve çevre faktörlerinden de etkilenir. Sadece baharat ve lezzet verici olarakdeğil aynı zamanda farmakolojik ve fizyolojik etkileri nedeniyle medikal ve tedavi amaçlı kullanılmaktadır.Kapsaisinden özellikle organik tarımda böcek ve akar gibi zararlılar için uzaklaştırıcı özelliğinin yanında bazıpatojenik mantar ve bakterilere karşıda yararlanılmaktadır. Ancak, metabolizması, taşınımı ve bitki gelişimi üzerineetkisiyle ilgili bilgiler sınırlıdır. Bu makalede günümüze kadar kullanıla gelen kapsaisin ile ilgili kısa bilgi verilmişve bazı araştırma sonuçları sunulmuştur.en_US
dc.description.abstractCapsaicin, existing in fruit, is the major pungent component of Capsicum spp. Pungency is a hereditary feature but is also influenced by environmental factors and cultural applications. It does not only add flavor and spice to the food but also useful for medical or therapeutic purpose due to pharmacological and physiological effects in human. In addition to its repelling property for pests such as insects and mites, it is used against some pathogenic fungi and bacteria, especially in organic agriculture. However there is limited information on its metabolism, its transport, and its impact on plant growth In this paper, it is given short information about capsaicin which used since ancient time, and results of some investigations dealing with capsaicin are reviewed.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.21597/jist.409273
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTarımsal Ekonomi ve Politikaen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectToprak Bilimien_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectAnalitiken_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectUygulamalıen_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectİnorganik ve Nükleeren_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectTıbbien_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectOrganiken_US
dc.subjectFizikokimyaen_US
dc.subjectEntomolojien_US
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.subjectBalıkçılıken_US
dc.subjectDeniz ve Tatlı Su Biyolojisien_US
dc.subjectMatematiken_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectUygulamalıen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectAtomik ve Moleküler Kimyaen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectKatı Halen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectAkışkanlar ve Plazmaen_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectMatematiken_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectNükleeren_US
dc.subjectFiziken_US
dc.subjectPartiküller ve Alanlaren_US
dc.titleKapsaisin ve Tarımda Kullanımıen_US
dc.title.alternativeCapsaicin and Its Using in Agricultureen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofIğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume8en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage21en_US
dc.identifier.endpage27en_US
dc.institutionauthorArın, Levent
dc.identifier.trdizinidTXpJM016RTFOUT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster