Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKorkutal, İlknur
dc.contributor.authorBahar, Elman
dc.contributor.authorGüvemli Dündar, Damla
dc.date.accessioned2022-05-11T14:43:11Z
dc.date.available2022-05-11T14:43:11Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn2147-8384
dc.identifier.issn2564-6826
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.33202/comuagri.457451
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpnek1ETTVPUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9452
dc.description.abstractAraştırma populasyonunu Edirne ili Uzunköprü ilçesi Yeniköy Mahallesi, Kırcasalih Beldesi ve AslıhanKöyü’ndeki üreticiler oluşturmaktadır. Araştırma sonlu populasyonda oranlar yardımıyla örnek hacmi belirlemeyöntemine göre yapılmıştır. Çalışmada materyal olarak yöre bağları ve üreticileri seçilmiş ve örnekleme ileseçilen 115 üretici ile yüz yüze bir anket programı yürütülmüştür. Anket sonucunda; yöre bağlarının 10da’danküçük olduğu ve Yeniköy mahallesinde Hamburg Misketi ve Alphonse Lavalleé, Kırcasalih beldesindePapazkarası ve Merlot, Aslıhan köyünde ise Papazkarası ve Hamburg Misketi çeşitlerinin yoğun olarakyetiştirildiği belirlenmiştir. Yeniköy’de ankete katılan bağcıların %30,56’sı 1000kg/da; Kırcasalih’te %44’ü1000kg/da ve Aslıhan’da %35,29’unun 500kg/da sofralık üzüm verimi almaktadır, ancak bu verim oldukçadüşüktür. Ankete katılan bağcıların; Yeniköy %27,91’i, Kırcasalih %31,58’i ve Aslıhan %5,88’i bağlarındasulama yapmaktadırlar. Bağcıların verim ve kaliteyi artırmak için sulama, gübreleme gibi kültürel işlemleridüzenli yapmaları gerekmektedir. Yeniköy bağlarının %72,09’u, Kırcasalih bağlarının %71,05’i ve Aslıhanbağlarının %61,76’sı kimyasal gübre kullanmaktadır. Görüldüğü üzere üreticilerin çoğunluğu bağlarını kimyasalgübreler kullanarak gübrelemektedirler. Yeniköy bağlarının %81,40’ı, Kırcasalih bağlarının %71,05’i ve Aslıhanbağlarının %47,06’sı Kordon Royat şeklinde terbiye edilmiştir. Bu oran sadece Aslıhan köyünde %50’nin altındakalmıştır. Tüm veriler incelendiğinde Yeniköy mahallesinin bağcılık konusunda daha bilinçli ve modernçalışmalarla üretimi sürdürdüğü, bunu Kırcasalih beldesinin izlediği ortaya konmuştur. Aslıhan köyü bağları2015 yılında yaşanılan sel felaketinden sonra eski haline dönememiştir. Ayrıca yöreye özgü Papazkarasıçeşidinin yetiştiriciliğinin devam etmesi ve geliştirilmesi için gereken düzenlemelerin en kısa sürede yapılmasıda yerinde olacaktır.en_US
dc.description.abstractThe population of this study is the producers in the Yeniköy district of Uzunköprü county of Edirne, Kırcasalih town and Aslıhan village. The study was carried out according to sample volume determination method with the help of proportions in the end population. In the study, vineyards and the grape producers were selected as the material and a face to face survey program was conducted with 115 producers who were selected by sampling method. It was determined that in the Yeniköy, Muscat of Hamburg and Alphonse Lavalleé cv’s; in Kırcasalih Papazkarasi and Merlot cv’s; also in Aslihan Papazkarasi and Muscat of Hamburg cv’s were widely grown in the region. In Yeniköy, 30.56% of the surveyors were 1000kg/da; In Kırcasalih, 44% of it is 1000kg/da and in Aslıhan 35,29% of 500kg/da table grape yield was taken, but this yield is low. Yeniköy 27,91% of the vineyards, Kırcasalih 31,58% and Aslıhan 5,88% of the vineyards were irrigated their vineyards. In order to increase the yield and quality, vigneron’s should carry out cultural activities such as irrigation and fertilization regularly. It was stated that the 72,09% of Yeniköy vineyards, 71,05% of Kırcasalih vineyards and 61,76% of Aslıhan vineyards use chemical fertilizers. As it seen, most of the producers fertilize their vineyards by using chemical fertilizers. When examining the training systems; it was determined that the 81,40% of Yeniköy vineyards, 71,05% of Kırcasalih vineyards and 47,06% of Aslıhan vineyards were trained as Kordon Royat. This rate was only below 50% in the village of Aslıhan. When all the data were analyzed, it was revealed that Yeniköy district has more conscious and modern techniques on viticulture and this was followed by Kırcasalih town. It was specified that the Aslıhan village vineyards could not be restored after the flood in 2015. In addition, it will be appropriate to make an arrangements for the protect an autochthonous cv. Papazkarasi as soon as possible.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.33202/comuagri.457451
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleEdirne İli Uzunköprü İlçesi Bağcılık Yapısının İncelenmesien_US
dc.title.alternativeExamination of the Vineyard Structure of Edirne Province Uzunköprü Countryen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage127en_US
dc.identifier.endpage136en_US
dc.institutionauthorBahar, Elman
dc.institutionauthorKorkutal, İlknur
dc.identifier.trdizinidTXpnek1ETTVPUT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster