Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBal, Erdinç
dc.date.accessioned2022-05-11T14:42:37Z
dc.date.available2022-05-11T14:42:37Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn2147-6403
dc.identifier.issn2618-5881
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29278/azd.476179
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpjM05EZzJOZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9435
dc.description.abstractBu çalışma ile farklı olgunluk aşamalarında derimiyapılan Hosui Asya Armut (Pyrus pyrifolia) çeşidimeyvelerinin 0-1 °C sıcaklık ve %90±5 oransal nemkoşullarında 3 ay süreyle depolanarak bazı fizikselve biyokimyasal kalite özelliklerinin değişimi incelenmiştir. Depolama sırasında aylık olarak, ağırlıkkaybı, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı,titre edilebilir asit içeriği, meyve eti sertliği, askorbikasit miktarı, toplam fenolik madde miktarı, toplamantioksidan miktarı ve içsel kahverengileşme oranıgibi fiziksel ve kimyasal parametrelerde meydanagelen değişmeler belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, farklı zamanda derimi yapılan armut meyvelerinde ağırlık kaybı bakımından farklılık önemsizbulunmuştur. Depolama süresince meyve eti sertliğive titre edilebilir asit içeriği azalırken, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı artmıştır. III. derimzamanı meyvelerinde kalite değişimleri daha belirginbir şekilde ortaya çıkmış ve depolama süresinin sonunda en düşük askorbik asit (16.3 mg 100 g-1), fenolik madde (574.2 mg GAE 100 g-1) ve antioksidanmiktarı (0.955 µmol g-1) bu dönemde derilen meyvelerde tespit edilmiştir. 3 aylık depolama periyodusonunda, III. derim zamanı meyvelerinde içsel kahverengileşme oranı %31-55 arasında gerçekleştiğiiçin pazarlanabilir kalite özelliğini önemli orandayitirmiştir. Tüm kalite değişimleri dikkate alındığında en iyi depolama performansı I. derim zamanınaait meyvelerden elde edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, the changes of some physical and biochemical quality characteristics of Hosui Asian Pear (Pyrus pyrifolia) variety fruits harvested at different stages of maturation were investigated at 0-1 °C and 90 ± 5% relative humidity for 3 months. Changes in physical and chemical parameters such as weight loss, total soluble solid content, titratable acid content, flesh firmness, ascorbic acid content, total phenolic content, total antioxidant content and incidence of internal browning were determined monthly during storage. According to the results obtained, the difference between weight loss of the fruit from different harvest dates were slight. The amount of total soluble solids content increased during storage, while firmness and titratable acidity decreased. Quality changes in the third harvest time fruits appeared more prominently. At the end of the storage period, the lowest ascorbic acid (16.3 mg 100 g-1), phenolic content (574.2 mg GAE 100 g-1) and antioxidant content (0.955 ?mol g-1) were detected in the fruit from third harvest. At the end of the 3 monthstorage period, the third harvest time fruits lost marketable quality significantly due to the internal browning rate of 31-55%. When all quality changes are considered, the best storage performance is obtained from the fruits of the first harvest timeen_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.29278/azd.476179
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleFarklı dönemlerde derimi yapılan hosui asya armut (Pyrus pyrifolia) çeşidinin soğukta muhafaza performansının belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of cold storage performance of hosui asian pear (Pyrus pyrifolia) fruit harvested in different periodsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofAkademik Ziraat Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage137en_US
dc.identifier.endpage142en_US
dc.institutionauthorBal, Erdinç
dc.identifier.trdizinidTXpjM05EZzJOZz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster