Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKaymaz, Özge
dc.date.accessioned2017-05-09T14:08:07Z
dc.date.available2017-05-09T14:08:07Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/889
dc.description.abstractBu araştırma Viognier üzüm çeşidinde farklı dikim yönü ve salkım seyreltme uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkilerini belirlemek amacıyla Tekirdağ ili Şarköy ilçesinde, 2011 yılı vegetasyon periyodunda 40° 38' 13,27? K ile 27° 03' 38,96? D enlem ve boylamlarında ve 198m ortalama rakımda bulunan üretici bağında yürütülmüştür. 420A anacı üzerine aşılı 5 yaşındaki Viognier (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidi asmaları 2,20m x 1,25m mesafe ile dikilmiş, tek kollu kordon terbiye şekli verilmiş parsellerde yapılmıştır. Araştırma bölünmüş parsellerde iki faktörlü faktöryel deneme desenine göre kurulmuş; 2 parselde, 4 tekerrürlü, 4 alt uygulamalı olarak ve her uygulamada 3 asma kullanılarak toplamda 96 asma ile gerçekleştirilmiştir. Ana parsel uygulamalarında her bir parsel bir dikim yönü konusunu K-G ve D-B; her alt parsel de bir Salkım Seyreltme Uygulamasını (SSU) alttaki salkımların alınması (ASA), üstteki salkımların alınması (ÜSA), Karışık salkım alınması (%50 Alt + %50 Üst) (KSA), Kontrol (hiç salkım alınmamış) (K) konusu oluşturulmuştur. Araştırmada farklı dikim yönünün ve salkım seyreltme uygulamalarının salkım (salkım eni, boyu, ağırlığı ve hacmi), tane (tane ağırlığı, 100 tane ağırlığı ve % kuru ağırlık), şıra özellikleri (SÇKM, Toplam asitlik, pH, TPİ, Malik ve Tartarik asit, Potasyum ve Kalsiyum) ve verim üzerine etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak K-G doğrultusunda dikimin D-B doğrultusunda dikime göre kısmen daha olumlu sonuçlar verdiği, K-G doğrultusundaki omcaların her iki tarafının güneş ışınlarından daha eşit yararlandığı, D-B yönü ile SSU' ların interaksiyonlarının incelenen kalite kriterleri (salkım, tane, şıra özellikleri) ve verim açısından dalgalı dağılım gösterdiği söylenebilir. Salkım seyreltme uygulamaları arasında ise Kontrol uygulamasının kısmen olumlu sonuçlar verdiği belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThis research has been conducted during the 2011 vegetation period in ?arköy district of Tekirdağ on cv. Viognier (Vitis vinifera L.) at a vineyard with 198m altitude, 40° 38’ 13,27” N latitude and 27° 03’ 38,96” E longitude in order to identify the effects of various row orientation and cluster thinning practices on efficiency and quality. Grapevines are 2,20 x 1,25m spaced and trained single cordon royat system. Viognier cv. was grafted on to 420A rootstock and 5 years old. Research is setup in divided parcels according to the two-factor factorial design pattern in such a way that it has been conducted with 96 vines in total, 2 parcels, 4 replicates, 4 sub-practices of each with 3 vines. Main parcel applications involved two row orientation; N-S (North-South), EW (East-West). Each sub parcel ones, however, included cluster thinning applications, LCT (lower cluster thinning), UCT (upper cluster thinning), MCT (mixed cluster thinning), C (control/no cluster thinning). In this experiment, the effects of different row orientation and cluster thinning applications on cluster (cluster width, length, weight and volume), berry (berry weight, 100 berry weight, % dry weight), must specifications (WSDM, Total acidity, pH, TPI, Malic and Tartaric acid, Potassium and Calcium) and yield have been analyzed. As a result, planting to N-S row orientation has partially more positive results than E-W row orientation and N-S row orientation has been found optimal for vineyards to insure consistent canopy light interception. In terms of inspected quality criterias (cluster, berry, must specifications) and yield, we could assert that interactions between E-W row orientation and cluster thinning applications showed a wavy dispersion. Among cluster removal applications, however, it has been found out that Control application gives partially positive results.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectViognieren_US
dc.subjectsalkım seyreltmeen_US
dc.subjectdikim yönüen_US
dc.subjectbağcılıken_US
dc.subjectVitis vinifera L.en_US
dc.subjectcluster thinningen_US
dc.subjectrow orientationen_US
dc.subjectviticultureen_US
dc.titleViognier (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde farklı sıra yönleri ve salkım seyreltme uygulamalarının verim ve kalite özellikleri üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeDifferent row orientation and cluster thinning applications effect on yield and quality characteristic in Viognier (Vitis vinifera L.) grape varietyen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster