Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇakır, Pınar
dc.date.accessioned2017-05-09T14:07:53Z
dc.date.available2017-05-09T14:07:53Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/888
dc.description.abstractBu çalışmada ülkemizdeki şalgam sularının bileşimleri belirlenmiş ve Türk Gıda Mevzuatına uygunlukları araştırılmıştır. Bu amaçla piyasadan 29 farklı şalgam suyu örneği alınmış ve Ş1'den Ş29'a kadar kodlanmıştır. Şalgam suyu örneklerinde çözünür katı madde miktarları %2,5-4 m/m, titre edilebilir asitlik miktarları, laktik asit cinsinden 6,3-12,6 g/L, pH değerleri 3,31- 4,13, uçucu asit miktarları, asetik asit cinsinden, 0,528 - 3 g/L, tuz miktarları %1,17-2,574 (m/m), kül miktarları %1,32- 1,97 (m/m), % 10'luk HCL'de çözünmeyen kül miktarları %0,0099-0,19861 (m/m), toplam fenolik madde miktarı 1219,39-3388,82 mg fenolik/kg arasında bulunmuştur. 19 örneğe sodyum benzoat ilave edildiği saptanmıştır (0,01-0,971 g/L). Şalgam sularına sorbik asit ilavesi Türk Gıda Kodeksi (2008/22)'ne göre izin verilmez. Bununla birlikte 6 örneğe potasyum sorbat ilave edildiği bulunmuştur (0,042-0,482 g/L). Şalgam suları ağır metaller (As, Pb, Sn, Fe, Cu, Zn) bakımından 2 örnek hariç standarda uygundur. Örneklerde yapay boya maddesi bulunmamaktadır. Renk bakımından da standarda uygundur. Şalgam suyu örneklerinde toplam mezofil aerob bakteri sayısı 3,0x103-8,86x106 kob/mL arasında belirlenmiştir. 7 örnekte küf tespit edilmiştir (1,0x103-3,0x103 kob/mL). Koliform bakteri , Escherichia coli ve Salmonella 10 kob/mL'nin altında tespit edilmiş veya bulunamamıştır. Genel olarak ülkemizdeki şalgam sularının TS 11149 Şalgam Suyu Standardı ve Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliği (2008/22)'ne uygun olmadığı belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, compounds of shalgam beverages produced in Turkey were determined and their conformity to Turkish Food Legislation was investigated. 29 different shalgam samples were bought and they were coded from Ş1 to Ş29. Soluble solid contents were found between %2,5-4 m/m, total acidity contents expressed as lactic acid of 6,3-12,6 g/L, pH levels of 3,31- 4,13, volatile acid contents expressed as acetic acid of 0,528 - 3 g/L, salt levels of %1,17-2,574 (m/m), ash amounts of %1,32- 1,97 (m/m), amounts of undissolved ash in % 10 HCL of %0,0099-0,19861 (m/m), total phenolic compounds of 1219,39-3388,82 mg phenolic/kg. Na-benzoate was added into 19 samples (0,01-0,971 g/L). Addition of sorbic acid to shalgams is not permitted according to Turkish Food Codex (2008/22). However, addition of sorbic acid to 6 shalgam samples was found (0,042-0,482 g/L). All the samples except two samples were found to comply with the standards in terms of heavy metals. Synthetic dye was not added into the samples. All the samples were found to comply with standards in terms of colour. In all the shalgams, the counts of total mesophilic aerobic bacteria were found between 3,0x103-8,86x106 kob/mL. In 7 samples, mold was found (1,0x103-3,0x103 kob/mL). The counts of coliform bacteria, Escherichia coli and Salmonella were found less than 10 kob/mL or they were not found. In general, shalgam beverages produced in Turkey were not found to be in accord with ''TS 11149 Shalgam Standard'' and ''Food Additives other than Colouring and Sweeteners Directive (2008/22)'' .en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectşalgam suyuen_US
dc.subjectgeleneksel gıdalaren_US
dc.subjectfermantasyonen_US
dc.subjectkaliteen_US
dc.subjectbileşimen_US
dc.subjectShalgam beverageen_US
dc.subjecttraditional foodsen_US
dc.subjectermentationen_US
dc.subjectqualityen_US
dc.subjectcompositionen_US
dc.titleÜlkemizde üretilen şalgam sularının bileşimleri ve gıda mevzuatına uygunlukları üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeA research on the composition of shalgam beverages produced in turkey and their conformity to food legislationen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster