Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSezer, Yasemin
dc.date.accessioned2017-05-09T13:53:05Z
dc.date.available2017-05-09T13:53:05Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/886
dc.description.abstractBu çalışmada Adora cinsi patatesin hasat edildikten sonra oda koşullarında saklanması esnasında şeker oranı, pH, suda çözünen katı madde, nem oranı ve asitlik değişimi ile elektriksel iletkenlik ve ısı iletkenliğindeki değişimleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmanın amacı elektriksel iletkenlik ve ısı iletkenliği gibi fiziksel özellikleri ile ürünün belirlenen fiziko-kimyasal özellikleri arasındaki ilişkilerin en uygun modelini saptamak ve bu fiziksel büyüklükler yardımıyla doğru tahminler yapmaktır. Araştırma sonucunda, oda koşullarında 105 günlük saklama süresince patatesin ölçülen değerleri ile elektriksel ve ısı iletkenliği arasında önemli ilişkiler olduğu gözlenmiştir. Isı iletkenliği 0.41-0.62 W/m.oC arasında, Elektriksel iletkenlik 6.42-8.60 mS/cm arasında değişmiştir. Patatesin ısı iletkenliği azalırken elektriksel iletkenlik değeri artmıştır. Ayrıca, pH, asitlik oranı ve nem içeriği azalmış, suda çözünür kuru madde ve indirgenmiş şeker oranı artış göstermiştir. Isı iletkenliği ile pH, suda çözünür kuru madde miktarı ve indirgenmiş şeker miktarı arasındaki ilişki negatif olurken, ısı iletkenliği arttıkça asitlik ve nem oranının da arttığı görülmüştür. Elektriksel iletkenlik ile pH, suda çözünür kuru madde miktarı ve indirgenmiş şeker miktarı arasındaki ilişki pozitif olurken, elektrikse iletkenlik arttıkça asitlik ve nem oranında azalma görülmüştür. Elde edilen verilerle ısı ve elektriksel iletkenlik değerleriyle ölçülen parametreler arasındaki ilişkilerde güvenle kullanılabilecek modeller geliştirilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, the relations between some physico-mechanical properties (sugar rate, pH, amount of disolved solids in water, penetration force) with electrical and thermal conductivity were invastiged during storage in the room conditions of potato (Adora variety). The aim of the study, between electrical and termal conductivies with these physicomechanical properties were to determine the best-fit models and to make accurate predictions with the help these physical quantities. As a result, during 105 days storage in the room conditions thermal and electrical conductivities and all measured parameters of potato were found significant relationships. Thermal conductivity and electrical conductivity changed between 0.41 and 0.62 W/m.oC; 6.42 and 8.60 mS/cm, respectively. Thermal conductivity decreased but electrical conductivity increased during the period of storage. Sugar content, pH value and amount of disolved solids in water increased while decreasing acidty and moisture content. There was a negative relationship between Sugar content; pH value and amount of disolved solids in water and thermal conductivity, but between thermal conductivity and moisture content; acidity were found a positive relationship. Contrary, the relation was found in Electrical conductivity. Thermal and Electrical conductivity models developed in these parameters, can be used safely to estimate the all measured parameters of potato.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectElektriksel iletkenliken_US
dc.subjectIsı iletkenliğien_US
dc.subjectPatatesin Fiziko-mekanik özelliklerien_US
dc.subjectElectrical conductivityen_US
dc.subjectthermal conductivityen_US
dc.subjectphysico-mechanical properties of potatoen_US
dc.titlePatatesin ısı ve elektriksel iletkenliğinin, bazı parametrelere bağlı olarak, değişimin saptanması üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeA research on determination of change of electrical and thermal conductivies depending on some parameters of potatoen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster