Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDoğan, Buse İpek
dc.date.accessioned2017-05-08T12:50:48Z
dc.date.available2017-05-08T12:50:48Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/816
dc.description.abstractÇalışmada, Kırklareli koşullarında farklı yem bezelyesi (Pisum arvense L. ) – buğday (Triticum aestivum L.) karışım oranlarının ot verimi ve verime etkili özellikleri ile yem niteliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırma 2010 yılında Kırklareli Erikler Yurdu köyündeki arazide tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışmada, % 75 yem bezelyesi- % 25 buğday , % 50 yem bezelyesi - % 50 buğday , % 25 yem bezelyesi - % 75 buğday karışım oranları ve buğday ile yem bezelyesinin yalın ekimleri kullanılmıştır.Karışımlarda yalın ekimlere nazaran daha yüksek bitki boyu, yeşil ve kuru ot verimi sağlanırken en yüksek ot verimi % 25 yem bezelyesi % 75 buğday karışımından elde edilmiştir ve en iyi karışım oranının belirtilen bu değerler olduğu tespit edilmiştir.Ham protein ve ham selüloz oranları; yalın ekimlerdeki bitkilere nazaran karışımlarda daha iyi değerlerde tespit edilmiştir.Botanik kompozisyonda yem bezelyesi 2010 yılı iklim koşullarına göre parsellere hakim olmuştur.Yapılan çalışma; yem bezelyesinin yalın veya karışık olarak ot üretimi amacıyla ekimi yapılabilecek en önemli baklagil yem bitkisinden biri olduğunu göstermiştir. Kırklareli’ deki iklim ve toprak koşullarında yem bezelyesi tarımı en iyi şekilde yapılabilir. Yem bitkileri tarımında baklagil – buğdaygil karışımının yeşil ve kuru ot verimleri karışımı oluşturan yem bezelyesi ve buğdayın tek tek ekiminden elde edilen verimlere göre daha yüksek olmuştur. Yem bezelyesi-buğday karışımında baklagil bulunması nedeniyle proteince zengin, besleyici kaliteli bir karışım olmuştur. Ayrıca buğday yem bezelyesi karışımında buğday yem bezelyesinin yatmasını önlemiş ve dik durmasını sağlamıştır. Bu karışım hayvanlar için kaliteli kaba yem kaynağı olması açısından oldukça önemlidir.en_US
dc.description.abstractIn this study, it is aimed to determine the herb yield, effective properties and forage qualities of mixture ratios of forage peas (Pisum arvense L. ) – wheat (Triticum aestivum L.) in the conditions of Kırklareli. The research was composed of three phases of replication regarding the experimental design in random blocks in Erikler Yurdu, Kırklareli, in 2010. 75% forage peas - 25% wheat, 50% forage peas - 50% wheat, 25% forage peas - 75% wheat were sown single with a mixture of each type at the above mentioned percentages.Compared to the single sown, it is found that higher plant height, green and dry forage yield was ensured with the percentages of 25 % forage peas – 75 % wheat, with the most efficient mixture of 25:75.Compared to the simply single sown,rates of crude protein and crude fiber in the mixtures were found in better rates. According to the climate conditions in 2010, forage peas dominated the plots in the composition. As a result of the study, feed peas were found to be one of the most important legumes to be planted with the aim to simple and complicated forage sown planting. Field pea planting can be done in the climate and land conditions of Kırklareli. Forage crops in agriculture - a mixture of legume-grasses that make up a mixture of green and dry matter yields of forage pea and wheat cultivation the yield was higher than the individual. Due to the protein rich legume, nutritional quality of the mixture of field pea-wheat is high. Furthermore, wheat prevents forage peas from lying and keep stare in the mixture of wheat and field pea. The combination is also important for being quality roughage source for animals.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectyem bezelyesien_US
dc.subjectbuğdayen_US
dc.subjectverimen_US
dc.subjectoten_US
dc.subjectkarışımen_US
dc.subjectfield peaen_US
dc.subjectwheaten_US
dc.subjectherben_US
dc.subjectyielden_US
dc.subjectmixtureen_US
dc.titleYem bezelyesi (Pisum arvense L.)-buğday (Triticum aestivum L.) karışımlarının verim unsurları ve yem değerlerinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeYield components and determination of the forage qualities of field pea (Pisum arvense L.) - wheat (Triticum aestivum L.) and their mixturesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster