Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAy, Ulaş
dc.date.accessioned2017-05-08T11:59:09Z
dc.date.available2017-05-08T11:59:09Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/811
dc.description.abstractBu araştırma; Kırklareli koşullarında güz ve bahar dönemi ekilişlerinin yem bezelyesi (Pisum arvense L.) + buğday (Triticum aestivum L.) karışımlarında, karışım oranları ve biçim zamanlarının otun verimi, botanik kompozisyonu ile kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2011-2012 yıllarında Kırklareli Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu Müdürlüğünde kurulmuştur. Tüm parsellerde yeşil ot verimi, kuru ot verimi, karışımların botanik kompozisyonları, ham protein oranı ve ham kül oranı gibi özellikler belirlenmiştir. Yapılan araştırmada; karışım oranları ve biçim zamanlarının belirlenen özellikler üzerine önemli etkilerde bulunduğu saptanmıştır. Genel olarak; araştırma sonuçlarına göre, en yüksek yeşil ot verimi güz dönemi gübresiz % 75 bezelye + % 25 buğday karışım ekiminde ve buğdayın sarı olum döneminde elde edilmiştir. Güz dönemi % 50 bezelye + % 50 buğday karışım ekiminde ve buğdayın sarı olum dönemi ile bezelyede baklaların dolmaya başladığı dönemde en yüksek kuru ot verimi elde edilmiştir. En yüksek ham protein oranı güz dönemi % 100 bezelye yalın ekiminde, bezelyenin çiçeklenme döneminde bulunurken, en yüksek ham kül oranı güz dönemi % 100 bezelye yalın ekiminde buğdayın sarı olum döneminde elde edilmiştir. Bu sonuçlara göre; Kırklareli koşullarında yem bezelyesi, güz döneminde ekilerek, buğday ile en az 50:50 oranında karıştırılmalı, buğdayın sarı olum döneminde hasat edilerek yeşil ot olarak değerlendirilmelidir.en_US
dc.description.abstractThis research has been carried out in order to determine the effects of mixture ratios and harvesting periods of green pea and wheat mixtures in spring and autumn periods on yield, botanic composition and quality of grass in Kırklareli conditions. The research has been set up in Kırklareli Atatürk Soil Water and Agricultural Meteorology Research Station Directory in 2011-2012. Green grass yield, dry grass yield, botanic composition, raw protein ratio and raw ash ratio have been determined in all parcels in Kırklareli. In the research, it has been determined that the mixture ratio and harvesting periods have significant effects on determined characteristics. Generally, according to the research results, the highest green grass yield has been obtained in pea planting with 75 percentage and wheat planting with 25 percentage out of fertilizer and yellow composing period of wheat in autumn. The highest dry grass yield has been obtained in % 50 pea+% 50 wheat mixture and yellow composing period of wheat in autumn. The highest raw protein ratio has been obtained in % 100 pea planting and blooming period of pea and the highest raw ash ratio has been obtained in % 100 pea planting and yellow composing period of wheat in autumn period. According to these results, green pea should be mixed at least on 50:50 ratio with wheat by being planted in autumn period and it should be evaluated as grass by harvesting in yellow composing period of wheat.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectkarışım oranlarıen_US
dc.subjectbiçim zamanıen_US
dc.subjectyem bezelyesien_US
dc.subjectbuğdayen_US
dc.subjectyaş ve kuru ot verimien_US
dc.subjectmixture ratiosen_US
dc.subjectharvesting timeen_US
dc.subjectgreen peaen_US
dc.subjectwheaten_US
dc.subjectwet and dry grass yielden_US
dc.titleKırklareli koşullarında yem bezelyesi (Pisum arvense L.) ve buğdayın (Triticum aestivum L.) yalın ve karışımlarının ot verimleri ile otun kalitesi üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeEffects of the mixtures of green pea (Pisum arvense L.) and wheat (Triticum aestivum L.) on yield and quality of grass in Kirklareli conditionsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster