Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYıldırım, Berna
dc.date.accessioned2017-05-08T11:07:22Z
dc.date.available2017-05-08T11:07:22Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/797
dc.description.abstractMarmara Denizi ve Tekirdağ sahillerinin sanayi atıkları, ev ve şehir suları ile derelerden kaynaklanan kirlilik yükü gün geçtikçe artmaktadır. İnsan sağlığı üzerinde olumsuz etki yapabilecek kirlilik maddeleri bu kirliliğe maruz kalmış su ürünlerinin tüketimi sonucu insan vücuduna alınmaktadır. İnsan vücuduna alınan bu kirlilik maddeleri arasında çok ağır klinik tablolar oluşturacak ağır metallerin araştırılması tüketiciler ve işletmelerin bilgilendirilmesi bakımından önemli olduğu düşünülmektedir. Gıda güvenliği önlemleri, tüketicinin istenmeyen risklere karşı korunmasını amaçlamaktadır. Bu riskler, daha ziyade mikrobiyolojik ve ağır metal bulaşmalarını, veteriner ve zirai mücadele ilaçları ile gıda katkı maddeleri kalıntılarını içermektedir. Çalışmanın ana materyalini Tekirdağ İlinde sıklıkla avlanılan ve Marmara Denizine özgü balık türlerinden Tekir (Mullus surmuletus), İstavrit (Trachurus mediterraneus), ve Mezgit (Merluccius merluccius) ile kabuklu su ürünlerinden Midye (Mytilus galloprovincialis) oluşturmuş olup iki farklı mevsimdeki farklılıkları da değerlendirmeye katılmak üzere kurşun (Pb), kadmiyum(Cd) ve civa (Hg) analizleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda 4 farklı tür ile 2 farklı mevsimde oluşturulan 64 örnekte atomik absorpsiyon spektrofotometresi (AAS)’nde yapılan toplam 192 adet ağır metal analizi sonucuna göre kurşun (Pb) değerleri 0,011-0,413 mg/kg, kadmiyum(Cd) değerleri <0,0001-0,132 mg/kg ve civa (Hg) değerleri 0,011-0,167 mg/kg arasında tespit edilmiş olup Türk Gıda Kodeksi ve Avrupa Birliği tarafından belirlenen limit değerlerin altında olduğu tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIndustrial waste load in coast of the Marmara Sea and Tekirdağ and the pollution load from house, the city and streams are increasing day by day. Humans get contaminants that could adversely affect human health into body by consuming fishery products that are exposed by contaminants. It is thought to be important in terms of informing consumers and companies about studies on contaminants, especially heavy metals causing severe clinical picture. Food safety protections are aimed to protect consumers from adverse risks. These risks include mainly microbiological and heavy metal contaminants with veterinary medicines and pesticides. The main materials of study are fish species and crustacean caught often in Tekirdağ and special to Marmara Sea; striped red mullet (Mullus surmuletus), Horse mackerel (Trachurus mediterraneus), and Whiting (Merluccius merluccius) with crustacean Mussel(Mytilus galloprovincialis). They are analyzed to determine the amount of lead (Pb), cadmium (Cd), mercury (Hg) content with comparison between two different seasons. According to result of this study, 4 different species in the 2 different seasons totally 64 samples has been analyzed with atomic absorption spectroscopy (AAS) and according to totally 192 heavy metal analysis results that were lead (Pb) values between 0.011 and 0.413 mg / kg, cadmium (Cd) values between <0.0001 and 0.132 mg / kg and mercury (Hg) values between 0.011 and 0.167 mg / kg were below the legal limit values stated in Turkish Food Codex and EC regulations.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSu Ürünlerien_US
dc.subjectGıda Güvenliğien_US
dc.subjectAğır Metalen_US
dc.subjectKurşun (Pb)en_US
dc.subjectCiva (Hg)en_US
dc.subjectKadmiyum (Cd)en_US
dc.subjectFishery productsen_US
dc.subjectfood safetyen_US
dc.subjectheavy metalen_US
dc.subjectlead (Pb)en_US
dc.subjectmercury (Hg)en_US
dc.subjectcadmium (Cd)en_US
dc.titleTekirdağ ili sahillerinde avlanan su ürünlerinin ağır metal içeriklerinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of heavy metal contents of fisheries caught from coast of Tekirdagen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster