Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBalaban, İlker
dc.date.accessioned2017-05-05T12:01:45Z
dc.date.available2017-05-05T12:01:45Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/762
dc.description.abstractBu çalışmada, Tekirdağ koşullarında damla sulama yöntemi ile farklı lateral derinlikleri ve ozon miktarları uygulanan soğan (Allium cepa) bitkisinin verim ve kalite parametreleri, bitki-toprak-su-ozon ilişkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 2009 ve 2010 yıllarında bir çiftçi arazisinde yürütülmüştür. Araştırma A sınıfı kaptan olan buharlaşmanın tamamının uygulanması koşuluyla, sulama süresinin %100, %50 ve %0' ı kadar ozon uygulaması ile farklı lateral derinlikleri (0, 10, 20 cm) olmak üzere 9 konuda yürütülmüştür. Genel olarak, farklı ozon uygulamalarının kalite parametrelerini istatistiksel olarak etkilemediği belirlenirken, verim üzerinde istatistiksel açıdan önemli farklılıklar elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, en yüksek soğan verimi, ilk yıl 35.70 t ha-1 ile O3D1 deneme konusundan, ikinci yıl ise 31.00 t ha-1 ile O3D3 deneme konusundan elde edilmiştir. Bitki su tüketim değerleri 2009 yılı için 571.36-581.25 mm, 2010 yılı için 507.61-551.04 mm arasında değişmiştir. Sulama suyu kullanım randımanı (IWUE) değerleri 2009 yılında 5.20-9.54 kg m-3, 2010 yılında ise 6.55-11.23 kg m-3 arasında değişirken, su kullanım randımanları (WUE) sırasıyla 3.35-6.14 kg m-3, 3.28-6.11 kg m-3arasında bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine yield and quality parameters and plant-soil-water-ozone relationships of onion (Allium cepa) using drip irrigation systems to ozone concentrations have been established and compared with depth of drip laterals in Tekirdağ conditions. Field trials were conducted at the farming lands during the year 2009 and 2010 growing periods. The depth of lateral lines and ozone quantity was the treatments of the study as, 100%, 50% and 0% of the irrigation duration and 0, 10 and 20 cm. Generally, the effects of ozone concentrations on yield parameters were not statistically significant, while the effect on yield were statistically significant. The greatest onion yield was obtained in the first year from O3D1 treatment as 35.70 t ha-1 and the second year from O3D3 treatment as 31.00 t ha-1. The measured crop evapotranspiration for the 2009 and 2010 years changed as 571.36-581.25 mm and 507.61-551.04 mm, respectively. Irrigation water use efficiency (IWUE) changed as 5.20-9.54 kg m-3 (2009) and 6.55-11.23 kg m-3 (2010), while water use efficiency (WUE) changes as 3.35-6.14 kg m-3 (2009) and 3.28-6.11 kg m-3 (2010).en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSoğan (Allium cepa)en_US
dc.subjectozonen_US
dc.subjectdamla sulama sistemien_US
dc.subjectbitki su tüketimien_US
dc.subjectOnion (Allium cepa)en_US
dc.subjectozoneen_US
dc.subjectdrip irrigation systemen_US
dc.subjectevapotranspirationen_US
dc.titleAlternatif tarım girdisi ozonun soğanda (Allium cepa) bitki-toprak-su karakteristiklerine etkilerinin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of the effect of alternative agriculture input of ozone in onion (Allium cepa) to plant ? soil - water characteristicen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster