Başlık için Fen Bilimleri Enstitüsü listeleme
Toplam kayıt 1972, listelenen: 259-278
-
Buğday hasılı silajında enzim+mikrobiyal inokulant kullanımının silaj fermantasyonu üzerindeki etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu çalısma silaj katkı maddesi olarak kullanılan laktik asit bakteri+enzim inokulantlarının, farklı dönemlerde hasat edilerek yapılan bugday (Triticum aestivum L.) silajlarının fermantasyon, ham besin maddeleri, hücre ... -
Buğday işleme fabrikasındaki işlem akışı ve enerji sarfiyatı
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu araştırma 2011-2012 yılları arasında Edirne/Havsa ilçesi sınırları içinde Has Köy de bulunan bir Buğday işleme fabrikasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı; buğday işleme fabrikasında işlem akışını etkileyen ... -
Buğday-Ayçiçeği ekim sisteminde yeşil gübrelemede kullanılabilecek bazı baklagil yem bitkilerinin biomas verimleri ile toprak özelliklerine ve ana bitkiye etkileri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Trakya yöresinde yoğun olarak uygulanan Buğday-Ayçiçeği ekim nöbetinde kullanılabilecek en uygun yeşil gübre baklagil yem bitkisinin tespit edilmesi ve çalışmada kullanılan bitkilerin toprağa karıştırılması veya üst aksamının ... -
Buğday-ayçiçeği nöbetleşe ekiminde yer alacak bazı baklagil yem bitkilerinin, ana ürünlerin verim ve kalite unsurlarına etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Bu çalışmada, Trakya Bölgesi'nde yaygın olarak uygulanan Buğday-Ayçiçeği nöbetleşe ekimi yerine alternatif olacak ve Buğday hasadından sonra Ayçiçeği ekimine kadar tarlanın boş kaldığı 9 aylık süreyi değerlendirmek için ... -
Buğdayda (Triticum aestivum L. em Thell.) endosprem ve tane iriliğinin çimlenme ve fide özellikleri ile verim ve kalite unsurlarına etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Bu araştırma; kuraklığa dayanıklılıkları farklı 3 ekmeklik buğday çeşidi (dayanıklı KateA-1, hassas Sultan-95, orta dayanıklı Golia) ile tarla ve laboratuar denemeleri olarak yürütülmüştür. Araştırmada ele alınan çeşitlerin ... -
Buğdayda düşük sıcaklığın fide gelişme dönemindeki morfolojik ve fizyolojik özellikler üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu arastırma, 2007 yetistirme yılında, Tarım ve Köyisleri Bakanlığı, Çayırova Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü Laboratuarı’nda, tesadüf parsellerinde bölünmüs parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak ... -
Bulanık mantık ve yapay sinir ağı yöntemleri ile kurutma sürecinin modellenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Fındık üretiminde ön sıralarda yer alan Türkiye'de, genelde Karadeniz Bölgesinde yetiştirilen bu ürünün, diğer gıda ürünleri gibi kurutularak saklanması ürünün kullanım ömrünü uzatmaktadır. Genelde açık havada kurutulan ... -
Bursa ili buğday ekim alanlarında tahıl virüslerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bursa ilinde buğday ekim alanlarında tahıl virüslerinin ve yaygınlıklarının belirlenmesi amacıyla bir survey çalışması gerçekleştirilmiştir. 2017 yılında Nisan ve Mayıs aylarında gözlemler yapılarak buğday örnekleri ... -
Bursa ili koyunculuk işletmelerinin yetiştiricilik açısından yapısı
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Çalışmada, Bursa ilindeki koyunculuk işletmelerinden 47 tanesi ile görüşülerek, koyunculuk faaliyetlerinin mevcut durumları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmaya katılan koyunculuk işletmeleri İnegöl, Yenişehir, ... -
Bursa ili şeftali bahçelerinde görülen yaprakbiti türleri (homoptera: aphididae) üzerine araştırmalar
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışma 2011-2014 yılları arasında Bursa ilinde şeftali bahçelerinde zarara neden olan yaprakbitlerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bursa ilinin 4 farklı ilçesinde toplam 9 bahçeden belirli aralıklarla yapılan ... -
Bursa ili zeytin bahçelerinde görülen önemli yabancı ot türleri,yoğunlukları ve rastlanma sıklıklarının belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Bursa ili zeytin bahçelerindeki yabancı ot türlerini, yoğunluklarını ve rastlanma sıklıklarını belirlemek için yapılan bu çalışma, 2012 yılı Haziran ayında yürütülmüştür. Bu amaçla Bursa iline bağlı 7 ilçede araştırma ... -
Bursa şartlarında potasyumun ayçiçeğinin verimine ve bazı özellikleri üzerindeki etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu araştırma, 2012 ve 2013 yıllarında Bursa ilinde hem kuru hemde sulu koşullarda farklı dozlarda potasyum uygulamalarının ayçiçeğinin verimi ve bazı özellikleri üzerindeki etkilerini araştırılmak amacı ile yürütülmüştür. ... -
Bursa ve Kocaeli illeri kıyı balıkçılığının karşılaştırmalı sosyo-ekonomik analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu araştırma Bursa ve Kocaeli illeri Marmara Denizi sahil şeridi Limalarına kayıtlı balıkçı teknesi sahiplerinin avcılık, sosyal ve ekonomik yapılarını ortaya koyarak, birbirleriyle karşılaştırmak suretiyle iki ilin ... -
Bursa ve yalova illerinde yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığı hastalığına neden olan Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al., izolatlarının bakır sülfat ve streptomisine olan duyarlılık düzeylerinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al.’nın neden olduğu ateş yanıklığı hastalığı yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarının en ciddi ve yıkıcı bakteriyel hastalığıdır. 2011 yılında, Bursa ve Yalova illerinde Rosaceae familyasına ... -
Bursa'da pazardan alınan limonlarda bazı insektisit kalıntılarının saptanması üzerine araştırmalar
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu çalısmada 2007 yılı Eylül ayından baslayarak 2008 yılı Subat ayı da dahil olmak üzere 6 aylık sürede Bursa ilinde Pazar ve marketlerden alınan 36 adet limon örneginde organik klorlu, organik fosforlu, sentetik piretriot ... -
Buzağı beslemesinde keşif yem ile birlikte mısır ve çiğit kullanımının etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Bu çalışmada 63 gün boyunca kesif yem ve kesif yem yanında kullanılan mısır ve çiğit hammaddelerinin beslemede buzağıya sağladığı büyütme ve gelişim performansı ve birim maliyeti üzerine etkileri araştırılmıştır. 2017 yılı ... -
Bütünleşik pazarlama iletişimi elemanlarının şarap sektöründe uygulanması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Araştırmanın amacı, tüketicilerin kırmızı ve beyaz şarap ile ilgili tercih ve satın alma davranışlarını belirlemektir. Bu nedenle tüketicilere yönelik, onların şaraba karşı ilgilerini ve şarap konusundaki bilgilerini, şarap ... -
Büyükçekmece gölü ve yakın çevresinin ekolojik planlamaya yönelik peyzaj analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Hızlı nüfus artısı, gelisen teknoloji ve sanayi ile birlikte doğal kaynaklara olan talep artısı çevre üzerindeki baskıları da arttırmıstır. Doğanın bilinçsiz kullanımı sonucunda doğal kaynakların tükenmesi, biyoçesitliliğin ... -
Büyütme faktörü olarak kullanılan bitki ekstraktlarının ve organik asitlerin etlik piliçlerde performans ve bazı sindirim sistemi organları üzerindeki etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu çalışma bitki ekstraktlarının ve organik asitlerin etlik piliçlerde performans ve bazı sindirim organları üzerine etkilerini gözlemlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede toplam 96 adet bir günlük Ross 308 broyler hibrit ... -
Bıldırcın yemlerinde kayısı çekirdeği ilavesinin performans , yumurta kalitesi ve kuluçka parametreleri üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu çalışmada bıldırcın yemlerine kayısı çekirdeği ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve kuluçka parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada 64 dişi bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) kullanılmıştır. ...