Başlık için Fen Bilimleri Enstitüsü listeleme
Toplam kayıt 1972, listelenen: 790-809
-
I. ve II. ürün mısır silajında depolama koşullarının fermentasyon sıcaklığı ve silaj kalitesi üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bölgemizde yoğun olarak I.ürün (Ağustos) ve II. ürün (Eylül-Ekim) mısır silajı yapılmaktadır. I. Ürün ve II. Ürün üretim dönemleri arasında iklime bağlı sıcaklık farklılıkları oluşmaktadır. Silaj kalitesi ve fermantasyon ... -
II. Sınıf düzenli depolama sahası tasarımı: örnek çalışma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Üreticisi tarafından atılmak istenen ve toplumun huzuru ?ile özellikle çevrenin korunması bakımından, düzenli bir şekilde bertaraf edilmesi gereken katı maddeleri ve arıtma çamuruna katı atık denilir. Günümüze nüfus artışı, ... -
IMI grubu ve konvansiyonel çeltik (Oryza sativa L.) çeşitlerinin verim ve kalite özellikleri bakımından karşılaştırılması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu araştırma, IMI grubu ve konvansiyonel çeltik çeşitlerinin verim ve kalite özellikleri bakımından karşılaştırılması amacıyla yürütülmüştür. Deneme, 2020 yılı çeltik yetiştirme döneminde Tekirdağ ili Küçükkarakarlı Köyünde ... -
Implementation of IPM strategies to control bacterial diseases of stone fruits and nuts caused by copper resistant/ tolerant pseudomonads and xanthomonads
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Pseudomonas syringae pv. syringae and Pseudomonas syringae pv. morsprunorum' un neden olduğu taş çekirdekli meyvelerde kanser hastalığı ve Xanthomonas arboricola pv. juglandis' in neden olduğu cevizde bakteriyel yanıklık ... -
IN VIVO TEKNİĞİ İLE KATLANMIŞ HAPLOİD MISIR HATLARININ ELDE EDİLMESİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Katlanmış haploid (KH) teknolojisi son yıllarda gelişmiş ıslah programlarında yaygın olarak kullanılan bir araç haline gelmiştir. In vivo haploid indirgemenin mısır da paternal (androgenetic) ve maternal (gynogenetic) ... -
In vıtro sığır blastosist üretimi üzerine tanımlanmış medyumların etkisi ve blastosistlerin farklı kriyoprezervasyon teknikleri ile dondurulması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Blastosist safhasındaki sığır embriyolarının eldesi ve soğuğun zararlı etkilerinden korunması, hayvansal üretimde, klonlamada, transgenik teknolojide, tıbbi biyoteknolojide ve gen bankacılığında oldukça önem taşımaktadır. ... -
Inşaat çeliklerinde darbe kırılma enerjileri ve darbe geçiş sıcaklıklarının belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)Bu çalışmada, TS EN ISO 148-1 ve ASTM E23 standartlarına uygun 290 J kapasiteli PLC kontrollü bir Charpy ve Izod darbe test makinesi tasarım ve imalatı gerçekleştirilmiştir. Araştırmada bu darbe test makinesi ile Türkiye'de ... -
Investigation of selected strength and aesthetic performance properties of woven fabrics used as curtain
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Ev tekstili Türkiye'de tekstil üretiminin ve ihracatının en önemli kalemlerinden biridir. Perdelik kumaşlar ev tekstili sektöründe oldukça geniş bir paya sahiptir. Tüketicilerin perdelik kumaşlardan beklentisi hem estetik ... -
Iplik kurutma prosesinin enerji ve ekserji analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Günümüzde sürekli artan enerji ihtiyaçları nedeniyle mevcut enerji kaynaklarının daha verimli bir şekilde kullanılması kaçınılmaz bir hal almıştır. Bu nedenle mühendislik sistemlerinin verimlilikleri konusunda yapılan ... -
ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi standardı: bir un fabrikası örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Dünya ticaretinde sınırların giderek ortadan kalktığı, tüketicinin her gün biraz daha fazla bilinçlendiği günümüzde, gıda güvenliği göz ardı edilemez bir kavram olmuştur. Bu nedenle tüketiciler gıda maddesi satın alırken, ... -
ISO 22000 kalite sistemlerinin hazır yemek sektöründe uygulaması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Kalite ve gıda güvenliği yönetim sisteminin modern teknoloji uygulayan gıda işletmelerinde yerleştirilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu amaçla Uluslararası Standartlar Organizasyonu 'ISO 9000 ve HACCP standartlarının ... -
Ispanak bitkisine uygulanan işlemlerin nitrit ve nitrat içeriğine etkisinin araştırılması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu araştırmada, gübrelemenin, farklı işlemlerin ve depolamanın ıspanaktaki (Spinacia oleraceae L.) nitrat ve nitrit düzeyleri üzerine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. İki yıl boyunca üre %46 azotlu gübre kullanılarak 4 ... -
Ispanakta vermikompost (solucan gübresi) ve karaizopot 8porcellio laevis) gübresi uygulamalarının bitki gelişimi ve besin içerikleri üzerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Araştırma, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ısıtmasız plastik sera ve laboratuarlarında, organik kökenli vermikompost (Vk) ve karaizopot (Ki) gübresi uygulamalarının ıspanakta (Matador) bitki ... -
ISPARTA İLİ KİRAZ (Prunus avium L.) BAHÇELERİNDE GÖRÜLEN FİZYOLOJİK SORUNLAR İLE VİRÜS HASTALIKLARININ SAPTANMASI VE MÜCADELE ÖNERİLERİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Türkiye, Dünya’da kiraz (Prunus avium L.) üretimi ve kiraz ihracatı bakımında yıllara göre en önemli ülkelerden biri konumundadır. Isparta ise Türkiye’de gerek üretim ve gerekse ihraç edilen kiraz miktarları bakımından ... -
Işığa bağlı direnç ve led kullanılarak yapılmış bir memristör emulatör devresi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Memristör yeni bulunan iki uçlu bir devre elemanıdır. 1971’de teorik olarak varlığı ortaya atılan, memristör gibi davranan bir sistemin bulunması 2008’de mümkün olmuştur. Memristörün kontrol, sinyal işleme, programlanabilir ... -
Işınlama işlemi uygulanmış ayçiçeği ve kolza (kanola) tohumlarının yağ kalitesi özelliklerinde meydana gelen bazı değişikliklerin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu araştırmada ışınlama işlemi uygulanmış orta oleik asit (Armada), yüksek oleik asit (Oleko) ve linoleik asit (Califa) içerikli ayçiçeği tohumları ile kanola (Elvis) tohumlarının yağ kalitesinde meydana gelen bazı ... -
Işınlama işlemi uygulanmış sumak (rhus coriaria l. ) meyve yağlarının fizikokimyasal özelliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırmada, sumak meyvelerine farklı dozlarda gama ışınları uygulanıp, sumaktan yağ elde edildikten sonra yağın kalite özelliklerinde meydana gelebilecek bazı değişikliklerin ve oksidatif stabilitelerinin belirlenmesi ... -
Işınlama işleminin chia (salvia hispanica l.) tohumu yağlarının kimyasal özellikler üzerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırmada, ışınlama işleminin chia tohumu yağlarının kimyasal özellikler üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırmada kullanılan örnekler Arjantin? den ülkemize ithalat yolu ile bu ürünü getiren özel bir firmadan temin ... -
Işınlanma işlemi uygulanan farklı yağ oranlarına sahip hindistan cevizlerinin mikrobiyolojik ve fizikokimyasal özelliklerinde meydana gelen değişimlerin incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Bu araştırmada, ışınlama işlemi uygulanan farklı yağ oranlarına sahip hindistan cevizi örneklerinde meydana gelen mikrobiyolojik ve fizikokimyasal değişimler incelenmiştir. Araştırmada kullanılan örnekler, yurt dışından ... -
İÇİ BOŞLUKLU İPLİKLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ VE BU İPLİKLERDEN ÜRETİLEN KUMAŞLARIN KONFOR ÖZELLİKLERİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Tez kapsamında pamuk, viskon, yün ve poliester liflerini mantoda ve değişen oranlarda polivinilalkol (PVA) monofilamentini özde kullanarak 59 Tex numara özlü iplik üretimi gerçekleştirilmiştir. İplik üretimi ring iplik ...