Başlık için Fen Bilimleri Enstitüsü listeleme
Toplam kayıt 1972, listelenen: 728-747
-
Grenache, Syrah, Mourvedre üzüm çeşitlerinde salkım seyreltme, yaprak, uç ve tepe almanın verim ve kalite üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu çalışmada Mourvedre, Grenache ve Syrah şaraplık üzüm çeşitleri kullanılarak üreticiye ait bir bağda 2006-2007 vegetasyon periyodunda yürütülmüştür. Çalışma, 4 tekerrürlü tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuştur. ... -
GTA yöntemi ile kültivatör uç demirinin FeCrC, FeTi ve Ni tozları ile yüzey modifikasyonu
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Toprak işleme aletlerinin abrazif aşınma direnci tarım sektörü için önemli bir yer tutmaktadır. Bunun nedeni topraktaki sert partiküllerin meydana getirdiği abrazif aşınmanın bu parçalarının ömrünü kısaltması olarak ... -
Gübre serpme makinesi imalatında zaman ve enerji analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Ulusal gelirimizin önemli bir bölümünü oluşturan tarım sektöründeki gelişmelerle birlikte, ekili alanlardaki verimi artırarak, hızla artan nüfusumuzun yeterli ve dengeli beslenebilmesini sağlamak gerekmektedir. Bu araştırmada, ... -
Gümüş kompleks içeren nanoliflerin üretimi ve tekstilde kullanımı
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Günümüz teknoloji ve sanayileşmenin gelişmesiyle birlikte canlı hayatı ve çevre sağlığına tehdit oluşturabilecek atık miktarında artış görülmektedir. Her geçen yıl insan sağlığı üzerinde kanser etkileri bunun bir kanıtıdır. ... -
Gümüşhane yöresinde üretilen ballarda GC–MS ile pestisit tayini
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)Bu tez çalışmasında Gümüşhane iline bağlı Kelkit, Şiran ve Köse ilçe köylerinden bal örnekleri alınmıştır. Bal örneklerinin Gümüşhane ilçelerinden yalnız 3 farklı ilçesinden alınmasının nedeni, bu 3 ilçenin gerek coğrafi ... -
GÜNEŞ ENERJİSİ DESTEKLİ MİKRODALGA BANTLI KURUTUCUDA TURPUN KURUTMA KİNETİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI VE MODELLEMESİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu çalışmada güneş enerjisi ile ısıtılan havanın laboratuar tipi bantlı mikrodalga kurutucu içerisine üflendiği bir sistemde 4 mm, 6 mm, ve 8 mm kalınlıklarındaki karaturp dilimlerinin kurutma işlemindeki kuruma davranışları ... -
Güneş hücreleri için elektrobiriktirme yöntemi ile üretilen Cu2ZnSnS4 (CZTS) ince film özelliklerinin incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Cu2ZnSnS4 (CZTS) ince filmleri, ITO cam alttaş üzerinde oda sıcaklığında zayıf bazik ortamdan (pH 7-7,5) elektrokimyasal kaplama yöntemi ile üretildi. Katalizörün (üç sodyum sitrat) CZTS ince filmlerinin yapısal, morfolojik ... -
Güneydoğu Marmara bölgesinde yumuşak çekirdekli meyve üretim alanlarında bazı virüs hastalıklarının saptanması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu çalısma, Güneydogu Marmara Bölgesi’nde yumusak çekirdekli meyveciligin yogun olarak yapıldıgı 4 il ve 11 ilçede gerçeklestirilmistir. Çalısma elma, armut ve ayva yetistiriciliginin yogun olarak yapıldıgı Bursa ilinin ... -
Güneydoğu Marmara denizinde Gemlik (Bursa) - Bandırma (Balıkesir) arası deniz sedimanlarının kirlilik analizleri ve ekolojik sonuçlarının değerlendirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu çalışma kapsamında Güney Doğu Marmara Denizi'nde Gemlik (Bursa) - Bandırma (Balıkesir) arası deniz sedimanlarının kirlilik analizleri ve ekolojik sonuçları çalışılmıştır. Gemlik-Bandırma arası deniz suyu tuzluluk değerleri ... -
Güre(Edremit/Balıkesir) ile Küçükkuyu (Ayvacık/Çanakkale) arasında Ege denizi'ndeki ağır metal kirliliğinin yayılımı ve foraminiferler üzerindeki etkilerinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Ege Denizi'ndeki başlıca doğal körfezlerden biri olan Edremit Körfezi gerek jeolojik (yeraltı kaynakları) gerekse hidrolojik (termal kaynaklar vb.) özeliklerinden dolayı son yıllarda araştırılmaya değer bir bölge olmuştur. ... -
Güvem (prunus spinosa) meyvesinden fonksiyonel sirke üretimi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Biyolojik çeşitlilik ve yöresel ürünlerin öneminin arttığı günümüzde, Türkiye sahip olduğu eşsiz biyo-çeşitlilik ve kökleri asırlar öncesine dayanan zengin mutfak kültürü ile önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak sahip ... -
Güvem eriğinin (prunus spinosa) bazı fizikokimyasal ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Daha sonra doldurulacaktır. -
Gıda ambalajlarında migrasyon
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Birçok çeşidi ve buna bağlı olarak farklı fonksiyonları bulunan gıda ambalajlarının asıl fonksiyonu, üretimden sonra gıda maddelerinin güvenli bir şekilde tüketiciye sunulmasını sağlamaktır. Ancak ambalaj içerisinde ... -
Gıda boyaları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Gıda boyaları, gıdaların cazibesinin artışında önemli bir rol oynamakta ve gıda katkı maddeleri içerisinde önemli bir grubu oluşturmaktadır. Gıda endüstrisinde geniş bir kullanım alanı olan gıda boyalarının yaklaşık 7000 ... -
Gıda etiketleme sistemleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Ürünle ilgili değerli bilgileri taşıyan etiketler, tüketiciler açısından da son derece önemlidir. Bireylerin etiket bilgisine göre ürünleri tüketmeye yönelik davranışlarının değişmesi, daha detaylı bilgilerin ambalaj ... -
Gıda takviyelerinin kullanımının belirlenmesi üzerine bir araştırma: Trakya örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırmada, Trakya Bölgesindeki toplam 1010 kişilik denek grubunun, gıda takviyeleri kullanım alışkanlıkları ve tercihlerini etkileyen faktörler hakkında fikirlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Araştırmaya katılan ... -
Gıda üretimi yapan işletmelerin denetiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bursa piyasasında faaliyet gösteren 62 adet gıda üretim işletmesi mevzuat çerçevesinde 15 kriter altında incelenmiş, işletmelerde aksayan hususlar belirlenmiş ve çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır. Araştırmada ... -
Gıda ürünlerinde kullanılan tutundurma yöntemleri ve reklamın etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Son yıllarda birçok ürün çeşidine yönelik uygulanan satış tutundurma yöntemlerine olan ilgi giderek artmaktadır. Firmalar, diğer tutundurma türleriyle birlikte bu yöntemleri de kullanmakta ve tüketicileri etkilemeye ... -
Gıdalara katılan bazı suda çözünen sentetik boyaların belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2007)Bu arastırmanın amacı, alkolsüz aromalı içeceklere, yenilebilir buzlara ve sekerlemelere renk vermek için katılan bazı suda çözünen sentetik boyaların varlıgı ve miktarının HPLC (High Pressure Liquid Chrpmatography) ile ... -
Gıdalarda 3- ve 2- monokloropropandiol (MCPD) ve esterleri ile glisidil yağ asidi esterlerinin (GE) oluşum mekanizması, analiz ve eliminasyon metodları
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Son zamanlarda gıdalarda keşfedilen işlem kirleticilerinin çoğu, geleneksel yiyecek ve bileşenlerin hazırlanması sırasındaki ısıtma aşamasında oluşmaktadır. Gıdanın ısıya maruz kalması, mikrobiyal tehlikeleri azaltmak veya ...