Başlık için Fen Bilimleri Enstitüsü listeleme
Toplam kayıt 1972, listelenen: 318-337
-
Çeltik üretimi yapan Tarım İşletmelerinde tarımsal ilaç kullanımında yayım yaklaşımları: Edirne ili örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Bu çalışmada Edirne İlinde çeltik üretimi yapan tarım işletmelerinde tarımsal ilaç kullanımında yayım yaklaşımlarının analizi yapılmıştır. Tarihin ilk dönemlerinden beri insanlar, doğrudan ve dolaylı zararları nedeniyle ... -
Çeltikte (Oryza sativa L.) farklı ekim sıklıklarının kardeşlenme kapasitesi ile verim ve kalite unsurlarına etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu araştırma; 2009 ve 2010 yetiştirme dönemlerinde, Edirne Merkez ilçesine bağlı Değirmen Yeni Köyü yolu üzerindeki üretici tarlasında, tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada, ... -
ÇELTİKTE (Oryza sativa L.) SOĞUK STRESİNİN VERİM ve KALİTE UNSURLARINA ETKİLERİ ile SOĞUK STRESİNE TOLERANSLI GENOTİPLERİN MORFOLOJİK ve MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışma; soğuk stresinin çeltik (Oryza sativa L.) genotipleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla laboratuar ve tarla denemeleri şeklinde yürütülmüştür. Çimlenme, fide gelişme ve sapa kalkma dönemlerini içeren ... -
Çerezlik ayçiçeği (helianthus annuus l. ) çeşit ve popülasyonlarının verim ile kalite unsurları açısından değerlendirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırma Türkiye’nin farklı bölgelerinden toplanmış çerezlik ayçiçeğine ait köy popülasyonlarının ticari ve tescile aday çeşitler ile birlikte bazı verim ve kalite unsurlarının belirlenmesi, üstün olan köylü popülasyonlarının ... -
Çerezlik ayçiçeği (Helianthus annuus L.)'nde sulama, azot (N) dozları ve bitki sıklığının verim ve kalite özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Sulama (susuz, çiçeklenme başlangıcında sulama, çiçeklenme başlangıcında ve çiçeklenme tamamlandığında sulama), azot (N) dozları (0, 5, 10, 15, 20 kg/da) ve bitki sıklığının (4762, 3571, 2857 ve 2381 bitki/da) çerezlik ... -
Çerezlik kabakta tohum kökenli fungusların belirlenmesi üzerine çalışmalar
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu çalışmada çerezlik kabak tohumlarının tohum kabuğu ve embriyo kısımlarında bulunan fungus türlerinin tanılanması ve patojenisitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde 5 farklı yazlık kabak (Cucurbita ... -
Çeşit ve lokasyon farklılıklarının şeker pancarı (Beta vulgaris saccharifera L.)'nın verim ve kalite özelliklerine etkilerinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu araştırma 2011 yılında Bıyıkali Köyü, Tekirdağ, Turgutbey Köyü, Lüleburgaz, Kırklareli ve Osmaniye Köyü, Babaeski, Kırklareli lokasyonlarında, şeker pancarı yetiştiricilerini arazilerinde yürütülmüştür. Üç farklı şeker ... -
Çeşitli bitkisel soğuk pres atıklarının endüstriyel kek üretimimnde kullanılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Soğuk pres atıkları kimyasal ve ısıl işleme maruz bırakılmadıklarından ve biyoaktif bileşenleri içermeleri nedeniyle gıda maddesi olarak kullanım potansiyeline sahiptirler. Bu çalışmada; ayçekirdeği, badem, ceviz, fındık, ... -
Çeşitli dezenfektanların atom marulun mikrobiyolojik kalitesi üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Tez çalısmasında, çesitli dezenfektanların atom marulun mikrobiyolojik kalitesi üzerine etkileri arastırılmıstır. Bu amaçla çesme suyu ve % 1 sirke (v/v) ile % 1 asetik (v/v) asit, 50 ppm sodyum hipoklorit (v/v), % 1 ... -
Çeşitli gıda ürünlerinin pazarlamasında kullanılan çevre dostu kavramlar üzerine tüketici algısının belirlenmesi (Tekirdağ/Süleymanpaşa örneği)
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu araştırma Türkiye'de gıda pazarlamasında kullanılan çevre dostu kavramlar olan (Organik gıda ürünleri, Doğal gıda ürünleri ve iyi tarım uygulamaları) ve diğer kavramlar (Konvansiyonel ürünler, Kooperatif markalı ürünler ... -
Çeşitli hidrazon türevleri ile nükleik asitlerin bağlanma mekanizmalarının florimetrik yöntemle incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Floresans spektroskopisi günümüzde genetik incelemeler, klinik kimya, biyokimya ve moleküler biyofizikte en fazla kullanılan spektroskopik yöntemlerden bir tanesidir. Biyomoleküllerin ve biyomoleküler komplekslerin gerek ... -
Çeşitli organik bakliyat ve hububat ürünlerinde bazı makro ve mikro element içeriklerinin indüktif eşleşmiş plazma-optik emisyon spektroskopisi (ICP-OES) cihazı ile belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Dünya genelinde mikro kredi kullandıran kuruluşların amaçlarına bakıldığında ‘‘Kadınları Güçlendirme’’ düşüncesi başat rol oynamaktadır. Yoksullukla mücadelede etkili olan mikro kredi uygulaması dar gelirli (yoksul ya da ... -
Çeşitli organik kuruyemişlerin ağır metal içeriklerine yönelik bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu çalışmada bazı ağır metal miktarlarının, organik sertifikalı badem, ceviz, antepfıstığı, fındık, kayısı çekirdeği, ayçekirdeği, kabak çekirdeği ve mısır olmak üzere sekiz farklı kuruyemiş çeşidinde araştırılması amaçlandı. ... -
Çeşitli rafine bitkisel yağlarda ve kahvaltılık margarinlerde bazı element içeriklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu çalışmada, ülkemizde üretilen çeşitli rafine bitkisel sıvı yağlarda (ayçiçeği, mısır, fındık, soya, kanola ve bitkisel karışım sıvı yağlar) ve margarinlerde (paket ve kâse) kadmiyum (Cd), bakır (Cu), demir (Fe), kurşun ... -
Çeşitli sebze püreleri kullanılarak renkli kuskus üretimi üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Geleneksel gıdalar, üretiminde spesifik ingredientlerin ve üretim yöntemlerinin kullanıldığı reçetesi uzun bir geçmişe sahip olan gıdalardır. Geleneksel gıdalarımıza sahip çıkıp onları topluma kazandırabilmek için son ... -
Çeşitli soğuk pres yağların bazı mikro ve makro element içeriklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışmada soğuk pres yöntemiyle üretilmiş dokuz farklı yağ çeşidinin bazı ağır metal ve mikrobesin element miktarlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada materyal olarak kullanılan soğuk pres yağlar Türkiye’de ... -
Çeşitli Türk diatom topraklarının çeltik ve pirinç biti ( sitophilos aryzae l. ) ve kırma biti (tribolium confusum du val.) ‘ ne karşı insektisidal etkinliği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışmada Türkiye’nin farklı bölgesinden alınan diatom topraklarının (DE) çeltik ve pirinç üzerinde, pirinç bitine, Sitophilus oryzae L. ve Kırma Biti, Tribolium confusum Du Val.’e karşı insektisidal etkinliği ... -
ÇEŞİTLİ AROMATİK BİTKİLERİN, MEYVE KURUTMADA KÜF-MAYA GELİŞİMİ, FONKSİYONEL VE DUYUSAL ÖZELİKLERE ETKİLERİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Bu araştırma kapsamında; çeşitli aromatik bitkilerin meyve kurutmada antifungal koruyucu olarak kullanım potansiyelleri incelenmiştir. Bu amaçla, kurutulan Bayramiç beyazı, golden elma, mürdüm eriği ve kiraz meyveleri; ... -
Çeşme yarımadasında yetişen yabani (pistacia lentiscus l.) ve kültür sakızı (pistacia lentiscus var. chia. duham.) ağaçlarının yapraklarındaki uçucu yağ özelliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)İzmir İli Çeşme İlçesinde, kültür sakız ağaçları (Pistacia lentiscus var chia) ve yabani sakız ağaçları (Pistacia lentiscus L.) bulunmaktadır. Bu çalışmada özellikle doğada bulunan yabani sakız ağaçlarının yaprakları ... -
Çevre kalitesinin tarımsal arazi değeri üzerine etkilerinin analizi: Trakya örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2007)Doğal dengede ortaya çıkan bozulmaların insan sağlığı ve ya?am kalitesi üzerine doğrudan etkileri bulunmaktadır. Ancak kaynakların sınırlı, ihtiyaçların sınırsız olması doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı artırmı?tır. ...