Başlık için Fen Bilimleri Enstitüsü listeleme
Toplam kayıt 1972, listelenen: 1888-1907
-
Vermikompost, inek gübresi ve koyun gübresinin ıspanağın (Spinacia oleracea L.) beslenmesi üzerindeki etkilerinin bitki analizleri ile karşılaştırması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu araştırma, vermikompost, inek ve koyun gübrelerinin ıspanakta bitki besin element içeriklerine etkilerini belirlemek amacıyla kontrollü koşullarda tesadüf parselleri deneme desenine göre 2,5 litrelik saksılarda ... -
Vermikompostun 5 BB üzerine aşılı Trakya İlkeren asma fidanlarının bitki besin elementi içerikleri ve vejetatif gelişmesine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Açık koşullarda, tesadüf parselleri deneme desenine göre 10 litrelik saksılarda yürütülen bu çalışmada vermikompost; fidan yetiştirme ortamı olarak belirlenen ve eşit oranlardaki toprak, torf ve perlit karışımı içeren ... -
Vermikompostun farklı tekstüre sahip topraklarda bitki gelişimine ve toprakların fiziksel kimyasal özelliklerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Bu çalışmada, organik bir gübre olan vermikompostun farklı tekstüre sahip iki toprağın bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bitki gelişimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Deneme 2 aşamalı olarak yürütülmüştür. Birinci ... -
VERMİKOMPOST GÜBRELEMESİNİN AYÇİÇEĞİ (Helianthus annuus L.) BİTKİSİNİN VERİM VE BAZI KALİTE PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışma Tekirdağ ili Yağcı mahallesinde üretimi yapılan ayçiçeği (Helianthus annus L.) bitkisine farklı dozlarda uygulanan vermikompost gübrelemesi sonucu bitkinin beslenme durumunun bitki analizleriyle belirlenmesi ... -
VERMİKOMPOSTUN DOMATES VE BİBERİN BÜYÜME VE BESİN ELEMENTİ İÇERİĞİNE ETKİSİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Kompost konusundaki çalışmalarda vermikompost yönetiminin kentsel ve endüstriyel organik atıkların geri kazanımı, tükettiğimiz sebze ve meyvelerin, sağlıklı ve doğal olabilmesi için önemli bir gübre olan vermikompost ... -
Viognier (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde farklı sıra yönleri ve salkım seyreltme uygulamalarının verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu araştırma Viognier üzüm çeşidinde farklı dikim yönü ve salkım seyreltme uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkilerini belirlemek amacıyla Tekirdağ ili Şarköy ilçesinde, 2011 yılı vegetasyon periyodunda 40° 38' ... -
Wheelchair simulator control with eye blink movements using image processing techniques
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Görüntü işleme, bilgisayarla bütünleşik olarak birçok endüstriyel ve teknolojik uygulamalarda kullanılabilen bilgisayar çalışmasıdır. Dijital ortama aktarılan görüntülerin sayısal verileri kullanılarak iyileştirilmiş veya ... -
Xanthomonas campestris kullanılarak pirinç kepeğinden ksantan gam üretimi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu çalışmada, endüstriyel atık maddelerin ekonomik olarak değerlendirilmesi düşüncesi ile çeltik işleme sanayiinin atık maddelerinden olan pirinç kepeği, enzimle hidrolize edildikten sonra kullanılarak Xanthomonas ... -
Yabani ayçiçeği türlerinin morfolojik, fizyolojik özelliklerinin belirlenmesi ve kültür ayçiçeği ile melezlenebilme olanaklarının araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Bu çalısma 2007 ve 2008 yıllarında Edirne kosullarında Trakya Tarımsal Arastırma Enstitüsü uygulama alanında ve laboratuar kosullarında, bazı yabani ayçiçegi türlerinin morfolojik, fizyolojik özelliklerinin belirlenmesi ... -
Yağ ikame maddesi olarak kullanılan olestranın fizikokimyasal özellikleri ile insan sağlığı ve çevre üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Olestra, çoklu yağ asidi esterleri ve sükrozun birleşmesiyle meydana gelen ve kalori içermeyen sükroz polyesteridir. Düşük yağ içerikli atıştırmalık gıdaların üretiminde kullanılabilecek, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ... -
Yağ ikamesi olarak inülin kullanımının bisküvi kalitesi üzerine etkileri
(THE EFFECTS OF INULIN AS A FAT REPLACEMENT ON BISCUIT QUALITY, 2019)Bu çalışmada, hindiba (Taraxacum officinale) bitkisinden elde edilen inülinin bisküvi üretiminde yağ ikame maddesi olarak kullanımının, bisküvi hamurunun reolojik özeliklerine ve bisküvi kalitesine etkilerinin belirlenmesi ... -
Yağmurlama sulama yöntemi ile sulanan serin ve sıcak iklim çimlerinde sulama zamanı planlanması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Bu çalışma, Trakya yöresinde yağmurlama sulama yöntemi ile sulanan serin ve sıcak iklim çim çeşitlerinde sulama zamanının planlanması amacıyla, Tekirdağ-İstanbul il sınırında Gümüşyaka Mahallesinde yer alan Silivri ... -
Yağmurlama sulama yöntemi ile sulanan serin ve sıcak iklim çimlerinin su tüketimleri ve sulama zamanlarının belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalıs?ma, Trakya kos?ullarında yag?murlama sulama yöntemiyle sulanan serin (%30 Lolium perenne, %25 Festuca rubra rubra, %35 Festuca arundinacea ve %10 Poa pratensis) ve sıcak iklim çim türlerinde (Cynodon spp.), su ... -
Yağmurlama sulama yöntemiyle sulanan serin ve sıcak iklim çimlerinde su kısıtı
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu çalışma, yağmurlama sulama yöntemi ile sulanan serin ve sıcak iklim çim türlerinin kısıtlı sulama koşullarında bitkinin gelişim ve kalitesi üzerine olan etkilerini belirlenmek amacıyla, Tekirdağ-İstanbul il sınırında ... -
Yalova ili kesme çiçek üretimi yapılan alanlarda Tomato spotted wilt virus (TSWV), Dasheen mosaic virus (DSMV) ve Cucumber mosaic virus (CMV)'lerinin saptanması üzerine araştırmalar
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Türkiye’de Yalova, süs bitkileri üretimi bakımından önemli illerden birisidir. Anthurium andreanum (Flamingo çiçeği), bazı orkide (Cymbidium spp.), gül (Rosa spp.) ve gerbera bitkileri başta olmak üzere çok değerli kesme ... -
Yalova ilinde bazı süs bitkilerinde görülen Aphidoidea (Homoptera) türleri üzerine araştırmalar
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Yalova ilinde bazı süs bitkilerinde görülen Aphidoidea (Homoptera) türlerini saptamak amacıyla, 2009-2010 yıllarında Yalova (Merkez), Armutlu ve Çiftlikköy ilçelerini kapsayan bir çalışma yürütülmüştür. Bu çalışma sonunda ... -
Yalova ilinde faaliyet gösteren hazır yemek üretim yerlerinde çalışan personellin hijyen bilgi düzeyi ile üretilen yemeklerin mikrobiyolojik kalitesi arasındaki ilişkinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Yalova ilinde 11 adet hazır yemek üretim tesisi faaliyet göstermekte ve bu tesislerin üretim kısmında toplam 52 adet personel çalışmaktadır. Araştırmada bu tesislerin hijyenik alt yapıları, hijyene verdikleri önem, ... -
Yalova ilinde yaşayan farklı eğitim ve gelir düzeyine sahip fertlerin beslenme alışkanlıkları ve gıda güvenliği bilgisinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu çalısma Yalova ?linde yasayan farklı eğitim ve gelir düzeyine sahip fertlerin beslenme alıskanlıkları ve gıda güvenliği bilgisini belirlemek, istatistiki yöntemler kullanarak elde edilen verilerin karsılastırması ve ... -
YALOVA İLİNDE FARKLI YÜKSEKLİKLERDE DOĞAL OLARAK YETİŞEN DEFNE (Laurus nobilis L.) POPULASYONLARINDA BAZI MORFOLOJİK VE KALİTE ÖZELLİKLERİ İLE ONTOGENETİK VARYABİLİTENİN BELİRLENMESİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Defne (Laurus nobilis. L.) Lauraceae familyasına ait çok önemli bir tıbbi ve aromatik bitkidir. Defne (Laurus nobilis. L.) Akdeniz ve Avrupa'nın güney bölümlerinde doğal olarak yetişen ve yapraklarını hiç dökmeyen bir ... -
Yalova ve Kocaeli illerindeki bitkisel üretim yapılarında ortaya çıkan yapısal başarısızlıklar üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırma Yalova ve Kocaeli illerinde bulunan ve genellikle süs bitkileri ile sebze üretiminin yapıldığı seralarda planlama, projeleme ve inşa aşamalarında yapılan hatalardan kaynaklanan yapısal başarısızlıkları belirlemek ...