Başlık için Fen Bilimleri Enstitüsü listeleme
Toplam kayıt 1972, listelenen: 1159-1178
-
Obeziteye karşı etkili yeşil çay ve Lactobacillus gasseri içeren probiyotik yoğurt üretimi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu çalışmada 1/1 oranında Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus gasseri kültürleri kullanılarak ve %2, %3 ve %4 oranlarda yeşil çay ilave edilerek obeziteye karşı etkili bir probiyotik yoğurt üretimi gerçekleştirmek ... -
Oksimlerden nitrillere etkili bir sentez yöntemi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Nitriller organik sentezlerde önemli rol oynayan yapı taşlarıdır. Nitrillerden yola çıkılarak bir çok bileşik sınıfına varılabilir. İlaç, boya, tekstil ve kauçuk sanayi nitrillerin uygulama alanlarındandır. Nitrillerin ... -
Onobrychis mill. (Fabaceae) cinsinin bazı türleri üzerinde palinolojik araştırmalar
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada, Onobrychis Mill. cinsinin uygulama alanında yetiştirilen 14 taksonunun (Onobrychis arenaria (Kit.) DC. subsp. arenaria, O. inermis Steven, O. petraea (M.Bieb.ex Willd.) Fisch., O. alba (Waldst. & Kit.) Desv. ... -
Optik ve radar uydu görüntüleri kullanılarak zeytinin farklı fenolojik dönemlerindeki özelliklerinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Optik uydu görüntüleri, uzaktan algılama ile üretim alanlarının tespit edilmesinde ve bitki gelişim dönemlerinin incelenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak kritik fenolojik dönemlerde, bulutluluk, sis, yağış gibi ... -
Organik asitlerin hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarına ilavesinin yem mikrobiyolojisi üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2007)Bu çalısma organik asitlerin hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarına ilavesinin yem mikrobiyolojisi üzerine etkilerini arastırmak amacıyla yürütülmüstür. Deneme grupları 2 farklı depolama ortamı (22°C sıcaklık, %57 ... -
Organik bağcılıkta syrah üzüm çeşidi fidanlarına farklı dozlarda uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillus subtilis' in tutma ve gelişme üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Bu araştırma 2014 yılında Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü uygulama alanında yapılmıştır. 2 yaşlı Syrah/110R üzüm çeşidi fidanlarına farklı dozlarda Trichoderma harzianum 4 doz (5g/L, ... -
Organik bal üretimi açısından Trakya bölgesi arı yetiştiriciliğinin mevcut durumu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Türkiye iklim koşulları, bitki örtüsü ve 40.000 arıcısı ile yeryüzünde arıcılığa en uygun ülkelerden birisidir. Ancak bu potansiyeli yönlendirecek, arıcıların sorularına cevap verecek ve sorunlarını çözecek bir kurum ya ... -
Organik buğday üretimi ve Edirne ilinde uygulanabilirliğinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Wheat has important role in human’s nutrition. At the present time too much amount of chemical substances and fertilizers are using in conventional agricultural practices. Organic agriculture is a practice, which is ... -
Organik gıdalarla ilgili tüketici davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)İstanbul’un çeşitli ilçelerinde yaşayan insanların organik gıdalarla ilgili bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılan araştırmada, 600 kişiye yüz yüze sorma yöntemiyle 13 soruluk anket formu uygulanarak, deneklerin ... -
Organik gıdaların pazarlanması ve organik gıdalara karşı tüketici tutum ve davranışları analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Yapılan bu çalışmada ülkemizde de var olan ve olabilecek organik gıda tüketicilerinin profilini tespit etmek, organik gıda ürünlerine karşı tüketici tutum ve davranışlarına tesir edecek etkenleri ortaya koymak ve tüketicinin ... -
Organik meyve ve sebze sektörünün Türkiye'deki mevcut durumu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Organik tarımın bir kolu olan organik meyve ve sebzecilik, ülkemizde henüz kısa sayılabilecek bir geçmişe sahiptir. Buna rağmen gerek üretim alanı ve miktarı, gerekse dış satım olanakları göz önünde bulundurulduğunda, ... -
Organik peroksit içeren atıksuların kombine elektrokimyasal proseslerle arıtılabilirliği
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Organik peroksit üretimi ve atıksu oluşumu karmaşık bir yapıya sahip olup, yüksek miktarda organik ve inorganik madde içermektedir. Organik peroksit içeren atıksuların arıtılmasına yönelik literatürde mevcut bir çalışma ... -
Organik peroksit üreten bir kimya endüstrisi atıksuyunun karakterizasyonu ve arıtılabilirlik çalışması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Günümüz, su kullanan imalat sanayinin ortaya çıkardığı atık suların çevreye zararlı pek çok kimyasal içerdiği koşulları yaratmaktadır. Bölgemizde, havzanın atık sular ile kirletilmesini önlemek için ortak arıtma tesislerine ... -
Organik tarım ekonomisi ve tüketici eğilimleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Organik tarım, insan sağlığını ve doğal kaynakları, bitki ve hayvan genetiğini korumak ve kimyasal kullanımından kaynaklanan sorunları en aza indirmek amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Kimyasal girdilerin kullanılmadığı ... -
Organik tarımda zararlılarla mücadele yöntemleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırmada organik tarımda zararlılarla mücadele yöntemleri incelenmiştir. Doğal yaşamda zararlılarla mücadele yöntemleri kapsamında ekolojik çevreye duyarlılık dikkate alınarak öncelikli olarak doğal mücadele yöntemleri ... -
Organik ve inorganik kaynaklı gübrelerin subsrat kültüründe yetiştirilen fesleğende verim ve kalite üzerine etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu çalışma serada, organik ve inorganik gübre kaynaklarının substrat kültürüyle yetiştirilen fesleğende (Ocimum basilicum L.) taze, kuru verim ve kalite üzerine etkisini belirlemek amacıyla Kırklareli ili Pınarhisar ilçesinde ... -
Organik ve kimyasal gübre kullanımının karşılaştırılması: Tekirdağ ilinin Muratlı ilçesi örneği
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Yeşil devrimi izleyen sanayi devrimi, bitkisel üretimde birim alandan verim artışına neden olurken, tarımda sentetik gübre kullanımını artırmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 verilerine göre Türkiye'de 2018 sonu itibariyle ... -
Organik ve konvaksiyonel yöntemlerle üretilen çeşitli kuruyemişlerin akrilamid içeriklerinin karşılaştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Isıl prosesler ile kuruyemişlerde, istenilen renk, tat, yapı gibi özelliklerin oluşmasının yanında insan sağlığı üzerine toksik etkisi bilinen kimyasal bileşikler de oluşmaktadır. Akrilamid ısıl işlem sonucunda oluşan ... -
Organik ve konvansiyonel yöntemlerle yetiştirilmiş taze ve dondurulmuş domateslerde kalıntı miktarları ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu çalışmada; organik ve konvansiyonel yöntem uygulanarak yetiştirilen Rio Grande çeşidi domateslerin taze ve dondurulmuş meyveleri araştırmanın materyalini oluşturmuştur. Numuneler hasat edildiği gün, fabrikada organik ... -
Organize sanayi bölgelerinde çevre yönetimi ve ikitelli galvano teknik sanayi sitesi örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Tez çalışmasında öncelikli olarak organize sanayi bölgelerinde çevre yönetimi ele alınmıştır. Bu kapsamda atık, atıksu, emisyon ve iş güvenliği kapsamında değerlendirmeler yapılmıştır. Endüstriyel faaliyetlerden biri olan ...