Başlık için Enstitüler listeleme
Toplam kayıt 2648, listelenen: 1777-1796
-
Sağım sistemlerinde UV-C ışınlama ile sütün mikrobiyolojik kalitesinin iyileştirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu çalışmada, sağım sistemlerinde farklı dozlarda UV-C ışın uygulaması ile sütün yapısını bozmadan mikrobiyal yükünün azaltılması amaçlanmıştır. Çalışma, çiğ süte farklı sıcaklık ve sürelerde UV-C ışın uygulanması ile sütün ... -
Saha şartlarında aerobik stabilite sürecinde mikrobiyal kompozisyondaki değişikliklerin termal kamera görüntüleme tekniği ile değerlendirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Araştırmanın ana amacı; Termal Kamera Görüntüleme Tekniğinin, silajdaki aerobik dönemde meydana gelen bozulmanın boyutları hakkında güvenilir ve pratik bir ölçü aracı olarak kullanılıp kullanılamayacağını tespit etmektir. ... -
Sakarya ili Geyve ilçesi ayva (cydonia oblonga mill.) bahçelerinin beslenme durumlarının yaprak analizleriyle belirlenmesi.
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu araştırma, Sakarya ili Geyve ilçesinde Eşme çeşidi ayva (Cydonia oblonga Mill.) yetiştiriciliği yapılan köylerdeki ayva bahçelerinin beslenme durumlarının yaprak analizleriyle belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Eşme ... -
Sakarya ili şeker pancarı tarlalarında görülen önemli yabancı ot türleri, yoğunlukları ve rastlanma sıklıklarının belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Sakarya ili şeker pancarı ekim alanlarındaki yabancı ot türlerini, yoğunluklarını ve rastlanma sıklıklarını belirlemek için yapılan bu çalışma, 2012 yılı Temmuz ayında yürütülmüştür. Bu amaçla 7 ilçede araştırma yapılarak, ... -
Sakarya ilinde balık tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Balıklar zengin protein ve mineral içeriği sayesinde insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen balık tüketiminde istenilen seviyeye ulaşılamamıştır. Bu çalışmanın ... -
Sakarya ilinde fındık bahçelerinde külleme hastalığının mücadelesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Fındık (Corylus avellana L.) Sakarya ili Karasu ilçesinde yetiştirilen en önemli bitkisel üründür. Külleme hastalığı bazen bu fındık bahçelerinde önemli ürün kayıplarına yol açmaktadır. Bu çalışmada foşa (yomra) fındık ... -
SAKARYA İLİNDE BUĞDAYDA KAHVERENGİ PAS HASTALIĞININ YAYGINLIĞININ ve BAZI ÇEŞİT ve HATLARIN REAKSİYONLARININ BELİRLENMESİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Ekmeklik buğday ülkemizde tarımı yapılan en önemli tahıllardan biridir. Puccinia triticina tarafından oluşturulan kahverengi pas hastalığı iklim koşulları uygun olduğunda özellikle sahil kuşağında verimi kısıtlar ve önemli ... -
SAKARYA ŞARTLARINDA FARKLI EKİM SIKLIKLARINDA BAZI BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTE DEĞİŞİMLERİNİN BELİRLENMESİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışma 2010-2011 yetiştirme döneminde Sakarya koşullarında yürütülmüştür. Denemede, Sakarya Mısır Araştırma İstasyonu tarafından ıslah edilmiş olan Tahirova-2000, Pamukova-97, Hanlı ve Beşköprü ekmeklik buğday çeşitleri ... -
Sakarya ve Düzce ekolojik koşullarında yetiştirilen değişik olum gruplarındaki bazı melez mısır (Zea mays indentata sturt.) çeşitlerinin verim ve verim ögelerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Sakarya bölgesine uyabilen yüksek verimli ve değişik FAO gruplarına ait melez mısır çeşitlerinin saptanması amacıyla yapılan bu araştırmada çiçeklenme süresi, bitki boyu, ilk koçanın yerden yüksekliği, tane nemi, tane koçan ... -
Sakarya ve Eskişehir lokasyonlarında yetiştirilen bazı kuru fasulye çeşitlerinin kalite özellikleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2007)Bu arastirma 2005–2006 yillarinda, Sakarya ve Eskisehir lokasyonlarinda önemli kuru fasulye çesitlerimizin kalite özelliklerinin ve bazi besin elementlerinin analiz edilerek, lokasyon farkliliklarinin kalite üzerine ... -
Sakız mayası (özü) hammaddelerinin nane aroması bileşenleri salınımına etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Sakız yapısı itibariyle çözünebilen ve çözünemeyen kısım olan iki ana kısımdan oluşmaktadır. Çözünemeyen kısım dediğimiz bilinen adıyla sakız mayası (özü), ana fonksiyon olarak kontrollü salınım ile yararlı çözünebilen ... -
Salisilik asit uygulamalarının farklı sulama seviyelerinde yetiştirilen yazlık kabakta (Cucurbita pepo L.) bitki gelişimi ve verime etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Salisilik asit (SA) bitkiler tarafından üretilen, birçok biyotik ve abiyotik stres faktörlerine karşı toleransı sağlayan mekanizmada sinyal görevi yapan bir moleküldür. Yazlık kabak yetiştiriciliğinde sulamanın zamanında ... -
Salzburg duygusal yeme ölçeği Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)ÖZET Gültekin, A. Salzburg Duygusal Yeme Ölçeği Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması, Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ, 2022. Duygusal ... -
Samsun koşullarında atdişi mısırda (Zea mays indentata sturt.) yabancı ot kontrol yöntemlerinin verim ve verim unsurlarına etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu araştırma, 2009 yetiştirme yılında; Samsun’un Çarşamba ve Bafra ovalarında görülen yabancı ot türlerini tespit etmek, bu yabancı otlara karşı kullanılan herbisitlerin etkinliğini belirlemek ve uygulamalarının verim ... -
Sanayi alanlarının kentsel rekreasyon amaçlı kullanımı, Tekirdağ-Süleymanpaşa örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)18. yüzyılda İngiltere’de başlayan sanayileşme devriminin tüm dünyaya yayılması ile birlikte kentlerde değişimler yaşanmaya başlamış ve bu değişim günümüzde de devam etmektedir. Teknolojinin de etkisi ile sanayi alanları ... -
Sanayi işletmelerinin üretim süreçlerinde karşılaşılan sorunların analizi: Tekirdağ örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Rekabetçi üstünlüğe sahip olmak sanayi işletmeleri açısından önemli bir konudur. Bunun gerçekleştirilmesi için maliyetlerin minimize edilmesi ve kabul edilebilir fiyatla rekabet edebilmek önemli olmaktadır. Ancak ürün ... -
Sangiovese üzüm çeşidinde dönemsel yaprak su potansiyeli (Ψyaprak) değişimlerine bağlı olarak düzenlenen sulama oranları ile salkım seyreltme uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışma 2013 yılı vejetasyon periyodunda Tekirdağ ili Şarköy ilçesi koşullarında, 40° 37' 49.98" K enlem ve 27° 09' 28.00" D boylamında, rakımı 41m olan üretici bağında, tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü ... -
Saray ve Çerkezköy yöresi asit topraklarında yetiştirilen mısır bitkisine uygulanan farklı dozlardaki kirecin potasyum alımına etkisi üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Tarım topraklarında bitki besin elementi dengesinin sağlanması ve toprağın bazı özelliklerinin düzeltilmesi toprak verimliliği ve tarımsal üretim açısından son derece önemlidir. Bu amaçla beslenme kosullarının daha ... -
Saros Körfezi mercan çeşitleri ve iklim değişikliği etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu çalışma mercanlar, mercan resifleri, mercan resiflerinin dünyadaki önemi, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin mercan resifleri üzerindeki etkisi, Türkiye' de bulunan mercanlar ve türleri üzerine yapılmış olup, Saros ... -
Saroz Bölgesi’ nin kırsal kalkınmasında turizm aktivitelerinin rolü
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Günümüzde fiziki alan bakımından büyük çoğunluğu kırsalda gerçekleştirilen turizm aktiviteleri kırsal kalkınmada önemli bir rol oynamaktadır. Saroz körfezi ve kıyılarını içine alan Saroz Bölgesi, kıyı turizmi ağırlıklı ...