Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYorgancılar, Çiğdem
dc.date.accessioned2017-05-02T14:02:34Z
dc.date.available2017-05-02T14:02:34Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/611
dc.description.abstractPerakendeciler pazarda rekabet gücünü arttırabilmek, farklılık yaratabilmek için kendi markalarını üretmişler ve kendi mağazalarında satışa sunmuşlardır. Bu ürünlerin satışını arttırabilmek ve raflardaki yerini genişletebilmek için çeşitli pazarlama stratejileri uygulamaktadırlar. Bu nedenlerden dolayı tüketicilerin firma ürünlerine çekilmesi ve bu ürünlerin satışların arttırılması için satış tutundurma stratejilerine yoğun bir şekilde başvurmaktadırlar. Bu nedenlerle, satış tutundurma stratejilerinin pazarlamadaki önemi de her geçen gün artmakta ve daha detaylı olarak incelenmesi gereği ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada tüketicilerin sosyo- ekonomik özelliklerinin belirlenmesi söz konusu ürünlere karşı tutumlarının ortaya konulması ve buna yönelik market markalı süt ve süt ürünlerini tercih etmelerindeki faktörlerin neler olduğunu ortaya çıkarmak ve pazarlama karmasını oluşturan faktörlerden tutundurma stratejilerinin tüketici tercihlerine nasıl bir etkisi olduğunun ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırma için 374 tüketici ile yüz yüze görüşülerek veriler elde edilmiştir. 374 tüketiciden 162’sinin (% 43,3) market markalı ürünleri tercih etmedikleri 212’sinin (% 56,7) market markalı ürünleri tercih ettikleri belirlenmiştir. Araştırmanın amacına ilişkin Kocaeli ilinde yaşayan 374 kişi ile yüz yüze görüşülerek elde edilen veriler, PASW 18.0 paket programı kullanılarak çok değişkenli analiz teknikleri ile değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde Çok Boyutlu Ölçekleme İle Analizi, Faktör analizi, Manova analizi ve likert ölçeğinden faydalanılmıştır. Tercih eden tüketicilerin en fazla gıda ürünlerini tercih ettikleri saptanmıştır.Bu analizler sonucunda tüketicilerin bu ürünleri tercih etmelerinde en önemli unsurun pazarlama karması elemanlarından ürün stratejisinin olduğu bunun sonrasında doğru fiyat stratejisinin uygulanması gerektiği bu durum sağlandıktan sonra dağıtım stratejisi ve tutundurma stratejisinin etkili olduğu sonucuna varılmıştır.en_US
dc.description.abstractRetailers produce their own brands in order to increase their competition capacity and create the difference, and sell these brands from their own stores. Different marketing strategies are applied in order to increase sales of these brands and enhance their place at the shelves. For these reasons, many sales promotion strategies are potently applied and consumers invited to these private label brands. Thus, importance of sales promotion strategies is increasing day by day, and should be examined in more detail. In this study, it is aimed to determine socio-economical features of the consumers, their tendencies to these private label products, and exhibit factors impact consumer preferences in market branded milk and dairy products, and also how promotion strategy, which is one of the factors that form marketing mix. In this study, data have been collected from face-to-face interviews performed with 374 consumers. 162 (43,3%) out of 374 consumers do not prefer private label products, and of 212 (56,7%) preferred private label products. Within the scope of this study, data collected from face-to-face interviews performed with 374 people living in the province of Kocaeli and assessed through multivariable analyze techniques by using PASW 18.0 package programs .In the evaluation of data, Multidimensional Scaling Analysis, Factor Analysis, Manova Analysis and Likert Scale are used. Most preferred food products of consumers, who preferred private label products have been determined. As a result of these analyses, it has been determined that the product strategy, which is one of the factors of marketing mix, is the most important element in consumer preferences, and after that the right price strategy should be implemented, and after obtaining these conditions, distribution strategy and promotion strategies would be effective.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMarket Markası Stratejisien_US
dc.subjectTutundurma Stratejisi-Özel Markaen_US
dc.subjectPrivate Label Product Strategyen_US
dc.subjectPromotion Strategyen_US
dc.subjectPrivate Label Brandsen_US
dc.titleÖzel markalı süt ve süt ürünlerinin pazarlanmasında tutundurma stratejilerinin önemi:Kocaeli ili örneğien_US
dc.title.alternativeImportance of promotion strategies in marketing of private label milk and dairy products: Kocaeli surveyen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster