Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKara, Savaş
dc.date.accessioned2017-05-02T11:59:30Z
dc.date.available2017-05-02T11:59:30Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/593
dc.description.abstractBu çalışmada bazı bitki ekstraktlarının (kekik, biberiye, defne), mısır ve buğday danelerinde aflatoksin üreten küfler üzerindeki antifungal etkileri farklı depolama şartlarında araştırılmıştır. Baharatların esansiyel yağları metanol ile sürekli soxhalet distilasyon yöntemi ile alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde esansiyel yağların Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus’a karşı etkinlikleri disk difizyon yöntemi ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise 0,6 aw, 0,77 aw ve 0,9 aw değerlerindeki buğday ve mısır tanelerine eklenen esansiyel yağların Aspergillus parasiticus ve Aspergillus flavus gelişimi ve aflatoksin oluşumu üzerindeki etkileri farklı depolama sıcaklıklarında (18–22 OC ve 32–36OC) incelenmiştir. Depolama sürecinde 7nci, 14ncü, 21nci ve 28nci günlerde açılarak küf sayımı, Aflatoksin B1, nem, aw ve pH analizlerine tabi tutulmuştur. Elde edilen veriler SPSS 16.0 programı yardımı ile Duncan karşılaştırma testleri uygulanmıştır. Farklı su aktivite gruplarının buğday denemelerinde nem, pH ve aw p<0,01 düzeyinde, mısır denemelerinde ise nem ve aw değerlerinin p<0,01 düzeyinde önemli bulunmuştur. Farklı esansiyel yağ karışımlarının buğday denemelerinde nem, pH ve Af B1 p<0,01 düzeyinde, mısır denemelerinde ise nem ve Af B1 değerlerinin p<0,01 düzeyinde, aw değeri ise p<0,05 düzeyinde önemli bulunmuştur. Zamana bağlı değişimlerde buğday denemelerinde pH, aw, küf ve Af B1 p<0,01 düzeyinde, mısır denemelerinde ise nem, pH, aw, küf ve Af B1 değerlerinin p<0,01 düzeyinde önemli bulunmuştur. Farklı depolama sıcaklıklarının buğday denemelerinde nem, pH, küf ve Af B1 p<0,01 düzeyinde, mısır denemelerinde ise nem, küf ve Af B1 p<0,01 düzeyinde önemli bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractThe present study searches the antifungal activities of essential oils of three spices (Mountayn thyme, Laurus nobilis and Rosamarinus officinalis) on maize and wheat grains at different storage conditions. Essential oils are extracted from spices with continuous soxhalet distillation by using methanol. In the first part of the study, the antifungal activities of essential oils against Aspergillus parasiticus and Aspergillus flavus are measured by disc diffusion method. In the second part to of the study, the effect of essential oils added to wheat and maize grains on mould growth and aflatoxin B1 (Af B1) accumulation of Aspergillus parasiticus and Aspergillus flavus evaluated under different water activity conditions (0.6 aw, 0.77 aw and 0.9 aw) while they are in stores at two different temperatures as 18–22 OC and 32–36OC. On the 7th, 14th, 21st and 28th days of the storage period, the growth of mould, the Af B1 accumulation, moisture, aw and pH values of are analyzed. All data analysis is performed by analysis of Duncan compare tests with SPSS 16.0 program. It is found that there are significant differences between moisture, aw, pH values of wheat grains and also moisture and aw values of maize grains at p<0.01 level for three aw groups. For three different essential oils threatment, there are significant differences between moisture, pH, Af B1 values of wheat grains and also moisture, Af B1 values of maize grains at p<0.01. Also there is a significant difference between aw values of maize grains at p <0.05. Furthermore when change of analysis results are evaluated according to time, at p <0.01 there are significant differences between moisture, mould growth, Af B1 values of both of wheat and maize grains. Finally, at different storage temperatures it is found that there are significant differences between moisture, mould growth, Af B1 values of both of wheat and maize grains and also pH values of maize grains.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAspergillusen_US
dc.subjectthymolen_US
dc.subjectrosmarinen_US
dc.subjectlaurelen_US
dc.subjectAflatoksinen_US
dc.subjectesansiyel yağen_US
dc.subjectaflatoxinen_US
dc.subjectessential oilsen_US
dc.titleBazı bitki ekstraktlarının mısır ve buğday danelerinde farklı depolama şartlarında aflatoksin üreten küfler üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeThe antifungal activity of some spice extracts on moulds, producing aflatoxin, on mazie and wheat grains in different storage conditionsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster