Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTüfekci, Sinan
dc.contributor.authorSertel Tüfekçi, Bilge
dc.contributor.authorTopçu, Birol
dc.date.accessioned2022-05-11T14:13:59Z
dc.date.available2022-05-11T14:13:59Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn2587-0262
dc.identifier.issn2587-0262
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpRMU9UWTFOUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/5729
dc.description.abstractAim:In this study, our objective was to find out the opinion of the parents, whose children participated in the school milk project program (SMP), and to determine the acceptability of this program in the society.Materials and Methods:Ultra-heat treated (UHT) milk (200ml) was distributed to 6,5 million students in the second half of the 2013-2014 school year by the ministry. This study was conducted to find out the opinion of the families of children, who participated in the SMP in Malkara / Tekirdağ. For this purpose, a questionnaire containing 13 questions wasused.Results:The educational status of parents were as follows: 1.47% illiterate; 35.8% primary school graduates; 12.9% secondary school graduates; 28.7% high school graduates and 20.79% university graduates. A total of 73.16% of children have breakfast on a regular basis. Regarding the weekly milk consumption of children; 6.38% did not drink milk at all; 37.32% 1-3 days, 19.64% 4-6 days and 36.6% used to consume milk every day. 91.49% of parents were informed about SMP and 99.51% stated that they filled a permission form. 83.63% of parents believed that SMP was necessary and 16.37% believed that it was not necessary. 98.36% of parents gave a positive answer and 1.64% gave a negative answer to the question about the contribution of SMP to the growth of children. 66.78% of the participating parents believed and 33.22% did not believe that milk is protective against diseasesinolderages.Conclusion:The School Milk Project gained families’ acceptance and contributes to the healthy and balanced nutrition of children from the low-income segment.en_US
dc.description.abstractAmaç:Bu çalışmada, okul sütü programı (OSP)’na dahil olan çocukların ailelerinin uygulama hakkındaki düşüncelerini öğrenmek ve toplumdaki kabul edilebilirliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot:Bakanlık tarafından 2013-2014 eğitim döneminin ikinci yarısında 6.5 milyon öğrenciye, 200 ml ultra yüksek ısılı (UHT) süt dağıtımı yapılmıştır. Bu çalışma 2014 yılında Tekirdağ, Malkara ilçesinde yaşayan ve OSP’ ne dahil olan çocukların ailelerinin, OSP hakkında düşüncelerini öğrenmek için 13 soruyu içeren anket yöntemi uygulanarakyapılmıştır. Bulgular:Ailelerin eğitim durumları; %1.47 okur-yazar değil, %35.8 ilkokulmezunu,%12.9ortaokulmezunu,%28.97lisemezunu,% 20.79 üniversite mezunudur. Çocukların %73.16’sı sabahları kahvaltı etmektedir. Çocuklarda haftalık süt tüketimine bakıldığında, hiç süt tüketmeme %6.38, 1-3 gün tüketme %37.32, 4-6 gün tüketme %19.64, her gün tüketme %36.6 oranında süt tüketmişlerdir.Ailelerin%91.49’uOSPhakkındabilgisahibidirve %99.51’i form doldurularak izinlerinin alındığını belirtmişlerdir. OSP gerekliliği konusunda velilerin %83.63’ü gerekli, %16.37’si gerekli olmadığını düşünmüştür. Veliler OSP çocuğun büyümesine katkısı sorusuna %98.36’sı evet, %1.64’ü hayır cevabı vermiştir. OSP anketine katılan ailelerin %66.78’i sütün ileri yaşlarda kronik hastalık önleyici olduğunu düşünürken, %33.22’si soruya hayır cevabıvermiştir. Sonuç:Okul sütü projesinin aileler tarafından kabul görmekte ve gelir düzeyi düşük ailelerde çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesine katkıda bulunmaktadır.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleThe School Milk Project Conducted in Primary Schools and Parents' Point of Views on the Issueen_US
dc.title.alternativeİlköğretim Okullarında Uygulanan Okul Sütü Projesi ve Ebeveynlerin Konu Hakkındaki Görüşlerien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofNamık Kemal Tıp Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalıen_US
dc.departmentFakülteler, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Biyoistatistik Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage222en_US
dc.identifier.endpage227en_US
dc.institutionauthorTüfekci, Sinan
dc.institutionauthorTopçu, Birol
dc.identifier.trdizinidTXpRMU9UWTFOUT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster