Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYurdatapan, Senem
dc.date.accessioned2017-04-27T11:50:01Z
dc.date.available2017-04-27T11:50:01Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/511
dc.description.abstractEkmek tüm dünyada insanların en temel besin kaynağıdır. Besleyici ve doyurucu olması, ucuz olması ve kolay temin edilebilmesi gibi etkenler, ekmeğin özellikle geli?mekte olan ülkelerde karbonhidrat ve protein kaynağı olarak insan beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olmasına neden olmu?tur. Son yıllarda tüketicilerin sağlıklı beslenme konusunda bilinçlenmesi, ekmek sanayinde de çe?itliliğin hızlı bir büyüme trendine girmesine yol açmı?tır. Günümüzde tüketiciler besin değeri dü?ük ekmek çe?itleri yerine doğal ve katkısız, besin değeri yüksek ürünleri tüketmeye özen göstermektedir. Ekmek sektöründe her geçen gün artan çe?itlilik ve ürün talebi doğrultusunda Türkiye?de ekmek sektörü alı?ılagelmi? tercihlerin dı?ındaki çe?itlerin üretimine yönelmi?tir. Bu ara?tırma, Türkiye?de ekmek sanayinin genel durumunu ortaya koymak ve Edirne Merkez ?lçe örneği ele alınarak ekmek tüketim eğilimlerini ara?tırmak amacıyla yapılmı?tır. Bunun için Edirne ili kentsel alanda ya?ayan 170 tüketici ile yüz yüze anket çalı?ması yapılarak orjinal veriler elde edilmi?tir. Edirne ilindeki hane halklarının ekmek tüketim davranı?larının yanı sıra, ailelerin sosyoekonomik özellikleri de incelenmi?tir. Ara?tırma alanındaki tüketicilerin %42,0?sinin hane ba?ına günde ortalama 1 ekmek, %38,0?inin 2 ekmek ve %11,1?inin 5 ekmek tükettiği belirlenmi?tir. Edirne ?li merkez ilçede tüketilen günlük ekmek miktarı hane ba?ına 2,6 adet, ki?i ba?ına 0,7 adet ve 175 gram civarındadır. Sosyal sınıflar itibariyle incelendiğinde ise ekmek tüketimi en yüksek gelir grubunda hane ba?ına 1,6 adet ve ki?i ba?ına 0,5 adet en dü?ük gelir grubunda ise; hane ba?ına 3,7 adet ve ki?i ba?ına 0,9 adet ekmek olarak belirlenmi?tir. Tüketiciler genellikle birden fazla ekmek çe?itlerini tercih etmektedirler. Beyaz ekmek %40,8 oranıyla birinci sırada tercih edilirken, tam buğday ekmeğini tercih edenler %17,5 ile ikinci sırada yer almaktadır. Tüketicilerin gelirleri ve eğitim düzeyleri arttıkça tüketilen günlük ekmek miktarında da azalma belirlenmi?tir. Tüketicilerden en fazla ekmek tüketen ya? grubu günlük 2,2 ekmek/hane ile 36- 45 ya? grubudur. Ekmek tüketim eğilimlerinin yanı sıra tüketicilerin ekmek tüketimi ile ilgili yargıları da değerlendirilmi?tir. Tüketicilerden, “Ekmek tüketmek kilo” yapar yargısına 160 tüketici “katılıyorum” cevabı vermi?tir. Bununla beraber ankette genel yargı olarak; ekmek tüketmemenin sağlıksız olduğu, kahvaltıda ekmek yemenin gerekli olduğu, tam buğday ekmeğinin sağlıklı olduğu ve beyaz ekmeğin sağlıksız olmadığı konusunda da ortak bir yargı belirlenmi?tir.en_US
dc.description.abstractBread is the main food source of people all over the world. Bread has become a very important issue in human nutrition as a source of carbohydrate and protein especially in developing countries because it is nutritious, hearty and also can be provided easily. In recent years, consumers have become conscious about healty eating therefore, diversity in the bread industry has increased and entered a rapid growth trend. Today, consumers take care to consume products with high nutritional value and natural and pure foods instead of bread types having low nutritional value. The bread industry has been directed to the production of different varieties in line with a growing demand for products and increasing diversity everyday in bread industry. This study has been conducted to reveal the general condution of the berad industry in Turkey and to investigate bread consumption trends in Edirne. Original data has been obtained by making a face to face survey of 170 consumers living in urban areas of Edirne province. Families? socioeconomic characteristics have also been investigated as well as bread consumption trends of households in Edirne. It is determined that 42,0 percent of consumers in research field consume 1 bread, 38,0 percent of them consume 2 bread and 11,1 percent of them consume 5 bread per household on average in a day. In the central district of Edirne, the amount of bread consumed daily is 2,6 pieces per household, 0,7 pieces per person and 175 gram. When analyzed in terms of socialclasses, it is determined that bread consumption is 1,6 per household, 0,5 per person in the highest income group and 3,7 per household, 0,9 bread per person in the lowest income group. Consumers often prefer more than one type of bread. White bread is the most preferred bread with the percentage of 40,8 while the whole grained bread is in the second place with the percentage of 17,5. It is determined that there has been a reduction in daily amont of bread consumed depending on the increase in consumers? income and their educaiton levels. The age group consuming more bread is 36-45 age group with the rate of 2,2 bread/household.In addition to consumers? bread consumpiton trends, their judgments concerning bread consumpiton have also been evaluated. 160 consumers have responded by saying “I agree” about the judgment of “Consuming bread causes to be fatter.” Besides, in jurisdiction of the survey, there is a common vision of “Consuming bread is unhealty”, “It is necessary to eat bread for breakfast”, “Whole wheat bread is healty” and “White bread is not unhealty”.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectEkmeken_US
dc.subjectTürkiye‟de Ekmek Sanayien_US
dc.subjectTüketici Eğilimlerien_US
dc.subjectBreaden_US
dc.subjectBread Industry in Turkeyen_US
dc.subjectConsumer Trendsen_US
dc.titleTürkiye'de ekmek sanayi ve ekmek tüketim eğilimleri: Edirne ili merkez ilçe örneğien_US
dc.title.alternativeBread industry and consumption trends in Turkey: central district sample in Edirneen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster