Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorPalabıyık, İbrahim
dc.contributor.authorBayatbalay, Gizem
dc.date.accessioned2022-04-06T06:49:51Z
dc.date.available2022-04-06T06:49:51Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=8tbPippmWV_b-Irrn9YEArId5fiy5lNdeoZfVHKzYq2BuxJ9-ZbjwdjZyCMq_usi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/4302
dc.description.abstractPropolis, antibakteriyel ve antioksidan etkisinden dolayı ilaç, kozmetik, gıda sanayi ile apiterapi merkezlerinde çok yönlü olarak kullanılan bir maddedir. Son yıllarda gıdalarda mikrobiyel gelişmeyi kontrol altına alabilmek için propolise ve antimikrobiyel paketlemeye olan talep artmaktadır. Yapılan bu çalışmada, farklı çözgenler kullanılarak oluşturulan propolis ekstraktlarının, plastik yüzeye tutunma özellikleri ve antibakteriyel aktivitesi incelenmiştir. Çözgen olarak wax-yağ, yağ, gliserol, film solüsyonu, etanol, etil asetat ve propilen glikol kullanılmıştır. Belli konsantrasyonlarda hazırlanmış olan propolis ve antibakteriyel solüsyonlar püskürtme metodu uygulanarak Düşük Yoğunluklu Polietilen (LDPE) filmlere entegre edilmiştir. Yağ içeren solüsyonların film yüzeyinde tutunma göstermediği tespit edilmiştir. Propolisli solüsyonlar farklı antibakteriyel solüsyonlar ile kıyaslanarak, istenilen kriterlerde LDPE filme entegre edilebilecek en uygun sıvının etil asetatlı propolis solusyonu olduğu tespit edilmiştir. Bu solüsyon püskürtülerek elde edilen propolisli LDPE filmlerde ISO 22196:2011 metodu uygulanmış ve filmlerin antibakteriyel etkileri incelenerek, E.coli ve S.aurues için 24. saat itibari ile 7 kob/g azalttığı görülmüştür.en_US
dc.description.abstractDue to its antibacterial and antioxidant effect, propolis is a versatile substance used in pharmaceutical, cosmetic, food industry and apitherapy centers. In recent years, the demand for antimicrobial packaging has been increasing in order to control microbial development in foods. In this study, the adhesion properties and antibacterial activity of propolis extracts produced by using different solvents were investigated. Wax-oil, oil, glycerol, film solution, ethanol, ethyl acetate and propylene glycol were used as solvents. Propolis and antibacterial solutions prepared in certain concentrations were integrated into Low Density Polyethylene (LDPE) films by using spraying method. It was determined that the oil containing solutions do not adhere on the film surface. By comparing propolis solutions with different antibacterial solutions, it was found that the most suitable liquid that can be integrated into the LDPE film in the desired criteria is propolis solution with ethyl acetate. The antibacterial effects of the films were determined by applying the ISO 22196: 2011 method on the propolis sprayed LDPE films, it was observed for E.coli and S.aureus were reduced by 7 cfu/g after 24 hour.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğien_US
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectPropolisen_US
dc.subjectAntimikrobiyel aktiviteen_US
dc.subjectLDPEen_US
dc.subjectPlastik yüzeyen_US
dc.subjectPropolisen_US
dc.subjectAntimicrobial activityen_US
dc.subjectLDPEen_US
dc.subjectPlastic surfaceen_US
dc.titlePropolisle kaplanan düşük yoğunluklu polietilen filmlerin antibakteriyel aktivitelerinin incelenmesien_US
dc.title.alternativeInvestigation of antibacterial activities of low density polyethylene films coated with propolisen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage52en_US
dc.institutionauthorBayatbalay, Gizem
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid671445en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster