Tür "doctoralThesis" Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Koleksiyonu için listeleme
Toplam kayıt 233, listelenen: 41-60
-
ÇELTİKTE (Oryza sativa L.) SOĞUK STRESİNİN VERİM ve KALİTE UNSURLARINA ETKİLERİ ile SOĞUK STRESİNE TOLERANSLI GENOTİPLERİN MORFOLOJİK ve MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışma; soğuk stresinin çeltik (Oryza sativa L.) genotipleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla laboratuar ve tarla denemeleri şeklinde yürütülmüştür. Çimlenme, fide gelişme ve sapa kalkma dönemlerini içeren ... -
Çerezlik ayçiçeği (Helianthus annuus L.)'nde sulama, azot (N) dozları ve bitki sıklığının verim ve kalite özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Sulama (susuz, çiçeklenme başlangıcında sulama, çiçeklenme başlangıcında ve çiçeklenme tamamlandığında sulama), azot (N) dozları (0, 5, 10, 15, 20 kg/da) ve bitki sıklığının (4762, 3571, 2857 ve 2381 bitki/da) çerezlik ... -
ÇEŞİTLİ AROMATİK BİTKİLERİN, MEYVE KURUTMADA KÜF-MAYA GELİŞİMİ, FONKSİYONEL VE DUYUSAL ÖZELİKLERE ETKİLERİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Bu araştırma kapsamında; çeşitli aromatik bitkilerin meyve kurutmada antifungal koruyucu olarak kullanım potansiyelleri incelenmiştir. Bu amaçla, kurutulan Bayramiç beyazı, golden elma, mürdüm eriği ve kiraz meyveleri; ... -
Çevre kalitesinin tarımsal arazi değeri üzerine etkilerinin analizi: Trakya örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2007)Doğal dengede ortaya çıkan bozulmaların insan sağlığı ve ya?am kalitesi üzerine doğrudan etkileri bulunmaktadır. Ancak kaynakların sınırlı, ihtiyaçların sınırsız olması doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı artırmı?tır. ... -
Çipura (sparus aurata) derisinden üretilen jelatinin, reolojik ve teknolojik özellikleri üzerine tarımsal artık ekstraktlarının etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Su ürünleri kaynaklı jelatinler, düşük erime noktaları ve olumsuz tat-kokuya sahip olmalarından dolayı gıda ürünlerinde kullanımları sınırlıdır. Bu çalışmada çevre kirliliğine sebebiyet veren fakat gıda bileşeni olarak ... -
ÇİKOLATA KAPLAMA FORMÜLASYONUNDA KULLANILAN BİTKİSEL YAĞ TİPİ VE İÇERİĞİNİN OPTİMİZASYONU
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışmada, çikolata kaplama üretim prosesinin ve çikolata kaplama formülasyonunda farklı yağ kullanımının son ürünün kalite özellikleri üzerine etkisi araştırılmış ve arzu edilen kalitede çikolata kaplaması üretebilmek ... -
Çocukluk çağı obezitesinin erken dönemde belirlenebilmesi için tek kullanımlık biyosensör sistemlerinin geliştirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Vücutta artmış yağ miktarı olarak tanımlanan obezitenin görülme sıklığı cinsiyet, yaş ve ırka göre farklılık gösterir. Çocukluk çağı obezitesi son yıllarda dünya çapında artış göstermektedir. Obezite, tip 2 diabetes mellitus, ... -
Değişik fenolojik özelliklere sahip buğday çeşitlerinde süne zararının verim ve kalite üzerine etkisi ve genetik farklılıkların belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Araştırma, 2010 ve 2011 yıllarında, Hayrabolu, Malkara, Merkez, Şarköy ve Saray olmak üzere beş farklı lokasyonda yürütülmüştür. Süne-buğday çeşidi ilişkisini belirlemek amacıyla, 23 farklı ekmeklik buğday çeşidi, Tekirdağ ... -
Delaunay teselasyonu sonucunda elde edilen tetrahedronların küresellik değerleri ile protein yüzeylerinin ve protein komplekslerinin arayüzlerinin karakterizasyonu
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Tüm yaşam süreçlerinde kritik rol oynayan proteinlerin nasıl kompleks yapı oluşturdukları henüz tam olarak açıklanamamıştır. Bu çalışmada tekil proteinler ve protein komplekslerinin yapılarından elde edilmiş olan tetrahedronlar ... -
Deneysel amaçlı prototip bir biyogaz reaktörünün imalatı ve farklı biyokütle karışımları ve ortamlarda performansının değerlendirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu çalışmada, biyogaz üretiminin kontrollü koşullarda yapılması amacıyla deneysel amaçlı laboratuvar tipi bir biyogaz reaktörü tasarlanmış ve imal edilmiştir. Bu reaktörde sindirim işlemi sırasında ortam sıcaklığı ve pH ... -
Dizel yakıtı ve kanola biyodizelinin motor performansı ve tork artışı üzerine etkilerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışmada; Dizel yakıtı ve kanola biyodizelin motor performansı ve tork artışı üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, petrol kaynaklı dizel yakıtına belirli oranlarda kanola biodizelinin karıştırılmasıyla ... -
Dokuma kumaş hatlarının belirlenmesi ve nedenlerinin giderilmesi için bir uzman sistem uygulaması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Tekstil endüstrisi kumaş üretim süreçlerinde ortaya çıkan çeşitli varyasyonlar ya da hatalar nedeniyle kumaş üzerinde istenmeyen kusurlar ya da uygunsuzluklar oluşur. Bu duruma neden olan hataların sebeplerinin belirlenmesi; ... -
Domates kurutmada farklı yöntemlerin karşılaştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu araştırmada domatese dört farklı kurutma yöntemi uygulanmıştır. Bu kurutma yöntemleri; güneşte kurutma, sıcak havalı kabin tipi kurutucuda kurutma, vakumlu kurutma ve dondurarak kurutmadır. Kurutma uygulamaları, hem ... -
Dülger, Gizem Çağla
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırma, Edirne koşullarında, 2014 ve 2015 yıllarında yetiştirilen Palancı, VD1sn8 ve VD1sn6 genotipleri ile Nusem ticari hibrit çeşit olmak üzere dört farklı çekirdek kabaklarının, çekirdek oluşumundan son hasat ... -
Dünya'da ve Türkiye'de kesme çiçek sektörü pazarlama organizasyonları ve tüketici eğilimleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Dünyada kesme çiçek üretimi özellikle 20. yüzyıl başlarında önem kazanmaya başlamıştır. Küreselleşme ve bunun gelire olan etkisine bağlı olarak dünya üzerinde birçok ülkede kişi başına düşen kesme çiçek tüketimi giderek ... -
E-gıda ticaretinin tarım sektörü üzerine etkileri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Dünyamız hızlı bir şekilde değişiyor. İnternetin bulunması ve yaygınlaşması ile mesafeler kısalmış iletişim artmıştır. Çağımız bilgi ve bilgiye sahip olanların sektörlere yön vereceği dijital çağ olma yolunda hızla ... -
Edirne ilindeki sulama kooperatiflerinin ekonomik yapısı ve kooperatif-ortak ilişkilerinin analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmanın temel amacı, Edirne’de sulama kooperatifleri ile ortaklar arasındaki ilişkileri bilimsel veriler ışığında ortaya koymaktır. Bu temel amacın yanında, bahsi geçen ilişkilerde etkili öğeleri ve etki derecelerini ... -
Edirne yöresi arazi toplulaştırma çalışmalarının sulama sistemlerinin planlanması ve işletilmesi üzerine etkinliklerinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada; Edirne ili İpsala ilçesinde Merkez ve Ahır, Balabancık, Karaağaç, Sarıcaali, Sultan, Tevfikiye köylerinde 2011 yılında tamamlanan, Kırcasalih II. Kısım Arazi Toplulaştırma Projesinin etkinlik durumu ... -
The effects of kefir addition on fermentation characteristics, aerobic stability, and in vitro digestion properties of white clover silages
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu tezin amacı, kefir mayası ilave edilen ak üçgül silajlarının fermantasyon özellikleri, aerobik stabilitesi, besin değeri, in vitro sindirilebilirliği, bazı mikro ve makro besin elementleri konsantrasyonu ve yağ asidi ... -
Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinde kurağa dayanıklılığın karakterizasyonu ve kalite ile ilişkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Araştırmanın amacı bazı ekmeklik buğday genotiplerinin kurağa dayanıklılıkla ilgili verim, bazı morfolojik, fizyolojik karakterleri ile kuraklığın kalite özellikleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesidir. Bu çalışmada ...