Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖztürk, Bengi Eren
dc.date.accessioned2017-04-24T08:36:52Z
dc.date.available2017-04-24T08:36:52Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/395
dc.description.abstractAraştırmada, Trakya Bölgesi nde satışa sunulan taze kaşar peynirlerinden toplam 50 adet numune toplanmış ve örneklerin kurşun, kalay, bakır ve cıva olmak üzere ağır metal analizleri yapılmıştır. Örnekler basınç altında mikrodalga fırında yaş yakma metodu ile hazırlanarak, mineral maddeleri atomik absorbsiyon spektrofotometre (AAS) ile belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda kaşar peynirlerindeki ağır metal değerleri ortalama olarak, kurşun (Pb) 0.0600 ppm, kalay (Sn) 0.0366 ppm, bakır (Cu) 0.5036 ppm, cıva (Hg) 0.0214 ppm olarak bulunmuştur. Bakır ve kalay ölçümleri tüm numunelerde limit de erinde altında kalmış , kurşun ve cıva ölçümleri ise bazı numunelerde limit değerin üstünde bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractIn this research, 50 samples of kashar cheese were studied of which are produced and sold in Trakya region, for heavy metal analysis as Lead (Pb), tin (Sn), copper (Cu) and mercury (Hg). Mineral contents of samples were analysied after burning in a microvawe oven by Atomic Absorbtion Spectrophotometer (AAS). As a result of this study, heavy metal contents of 50 samples in average found as; lead (Pb): 0.0600 ppm, tin (Sn): 0.0366 ppm, copper (Cu): 0.5036 ppm, mercury (Hg): 0.0214 ppm. Analysis also indicated that all results in copper and tin are under limit levels whereas some results in lead and mercury are over these limits.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKaşar peynirien_US
dc.subjectağır metalen_US
dc.subjectTrakya bölgesien_US
dc.subjectinsan sağlığıen_US
dc.subjectKashar cheeseen_US
dc.subjectheavy metalsen_US
dc.subjectTrakya regionen_US
dc.subjecthuman healthen_US
dc.titleTrakya bölgesinde satılan kaşar peynirlerinde ağır metal aranmasıen_US
dc.title.alternativeHeavy metal analysis in kashar cheese being sold in Trakya regionen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster