Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDemirok, Nazan Tokatlı
dc.date.accessioned2017-04-24T07:43:09Z
dc.date.available2017-04-24T07:43:09Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/385
dc.description.abstractYaşamın ilk yılında bağırsak sisteminin dengeli kolonizasyonu bağışıklığın bebeklik döneminde kazanılması yönüyle önem arzetmektedir. Laktobasiller, konakçıları için yararlı ve günümüzde potansiyel probiyotik bakteriler olarak değerlendirilmektedir. Çalışmamızda, bir yaşından küçük bebek feçeslerinden fenotipik özellikler baz alınarak izole edilen laktobasiller; 16S rDNA dizi analizi sonucunda; L.paracasei subsp. paracasei, (41), L.fermentum (24), L.rhamnosus (11), L.casei (17), Lactobacillus sp. (11) olarak tanımlanmıştır. Tanımlanan laktobasil izolatlarının probiyotik ve teknolojik özelliklerini belirlemek amacıyla, antibakteriyel aktiviteleri, asit, hidrojen sülfür, hidrojen peroksit, D- ve L-laktat üretme yetenekleri, asit ve safra tuzu toleransları, bazı antibiyotiklere hassasiyetleri ve tutunma yetenekleri gibi özellikleri incelenmiştir. İzolatların tamamında 24 saatlik inkübasyon sonrasında pH 5’in altına düşmüştür. İzolatlar hidrojen sülfür üretme yetenekleri dikkate alındığında; L.casei’nin tümünün, L.paracasei subsp. paracasei ve L.rhamnosus’un hemen hemen hepsinin L.fermentum’un ise bir kısmının pozitif sonuç verdiği belirlenmiştir. İzole edilen diğer türlere göre L.rhamnosus’un safra tuzuna daha duyarlı olduğu, düşük pH’ya (pH 3) ise L.casei ’nin diğer türlere göre daha dirençli olduğu tespit edimiştir. Türler arasındabelirgin fark olmamakla birlikte xylen ile yapılan hidrofobisite tespitinde L.rhamnosus’un daha hidrofobik olduğu belirlenmiştir. İzolatların tamamının chloramphenicol, penicillin ve tetracycline duyarlı, çoğunun kanamycin ve streptomycine dirençli olduğu belirlenmiştir. İzole edilen lactobacillus spp.’lerin çoğunun L (+) laktik asit, L.fermentum izolatlarının ise DL laktik asit ürettiği belirlenmiştir. İzolatların tümü genellikle analiz edilen patojen bakterilere inhibisyon etkide bulunmakla birlikte, en yüksek zon çapı S.aeureus'a karşı verilmiştir. İzolatların bir kısmının hidrojen peroksit ürettiği belirlenirken, en yüksek miktarda hidrojen peroksiti L.rhamnosus'un ürettiği tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn the initial stage of lifetime, balanced colonization of gastrointestinal system is crucial by means of acquiring immunity in infancy period. Lactobacillus is beneficial for host and also in our daily life, they are evaluated as potential probiotics. In my thesis, based on phenotypic features, lactobacillus isolated from faeces of babies whose age was under 1 were identified as; L.paracasei subsp. paracasei, (41), L.fermentum (24), L.rhamnosus (11), L.casei (17), Lactobacillus spp. (11) at the end of 16S rDNA sequence analysis. In order to determine probiotic as well as technological features of isolated and identified lactobacillus; anti-bacterial activity, acidity, hydrogen sulphur, hydrogen peroxide, D and L lactate production ability, acid and bile salts tolerability, resistance to some antibiotics and adherence ability tests all examined. After 24 incubation period, pH of entire isolates declined to below 5. By means of production of hydrogen sulphur, entire species of L.casei, almost all species of L.paracasei subsp. paracasei and L.rhamnosus, to some extent of L.fermentum were determined to give positive results. Compared to other isolated sub-species, L.rhamnosus was determined to be more sensitive to bile salts on the other hand L.casei was determined to be more resistant to low pH (pH: 3) compared to other species. Hydrophobicity test conducted by using xylene was resulted indistinctive difference in inter-species nevertheless L.rhamnosus is determined to be more hydrophobic. Entire isolates were determined to be sensitive to chloramphenicol,penicillin and tetracyclin; resistant to kanamycin and streptomycin. Almost all species of isolated lactobacillus were determined to produce L (+) lactic acid, however L.fermentum produce DL lactic acid. All isolates generally have bacterial inhibition effect, the most wide inhibition zone radius was given by S.aeureus. Some part of the isolates were proven to produce hydrogen peroxide, the highest amount of hydrogen peroxide was detected to produce by L.rhamnosus.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectLactobacillus sppen_US
dc.subjectL.fermentumen_US
dc.subjectL.paracasei subsp. paracaseien_US
dc.subjectL.rhamnosusen_US
dc.subjectL.caseien_US
dc.subjectBebek feçesien_US
dc.subjectProbiyotik özellikleren_US
dc.subjectFonksiyonel özellikleren_US
dc.subjectinfant faecesen_US
dc.subjectprobiotic featuresen_US
dc.subjectfunctional featuresen_US
dc.titleBEBEKLERDEN İZOLE EDİLEN Lactobacillus spp.’nin FONKSİYONEL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİen_US
dc.title.alternativeFUNCTIONAL CHARACTERIZATION of Lactobacillus spp. ISOLATED FROM INFANTen_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster