Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorUnakıtan, Gökhan
dc.contributor.authorHurma, Harun
dc.contributor.authorMakaracı, Zafer
dc.contributor.authorBaşaran, Burçin
dc.contributor.authorAbdikoğlu, Derya İlkay
dc.contributor.authorSağır, Fatma Seren
dc.date.accessioned2016-09-22T06:39:32Z
dc.date.available2016-09-22T06:39:32Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.otherNKUBAP.00.24.AR.13.07
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/37
dc.description.abstractKiraz üretimi dünyada geniş bir yayılım göstermekle birlikte, ticari üretim açısından A.B.D, Türkiye, Fransa ve İtalya önemli üretici ülkelerdendir. Türkiye 2013 yılı FAO verilerine göre 494 bin ton kiraz üretimiyle dünya kiraz üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Trakya bölgesinde 4343 dekarlık bir alanda kiraz üretimi yapılmaktadır. 2015 yılı verilerine göre bölgede 3,9 bin ton kiraz üretimi gerçekleştirilmiştir. Bölgede ağaç başına verim 22 kg dır. Üretim alanlarının dağılımı incelendiğinde Tekirdağ ili 2343 dekar alan ve 94611 meyve veren ağaç sayısı ile ilk sırayı almaktadır. Bunu Kırklareli ve Edirne illeri takip etmektedir. Bu araştırma ile Trakya bölgesinde kiraz üretimi ekonomik yönden incelenmiştir. Bu amaçla üretim yapan işletmelerin sosyo-ekonomik yapıları, üretim maliyetleri ve pazarlama olanakları araştırılarak bölgede üretimde yaşanan sorunlar ortaya konulmuş ve bu sorunların giderilmesi yönünde önerilerde bulunulmuştur. Ekonomik analiz kapsamında işletmelerin yıllık faaliyet sonuçları değerlendirilmiş, kiraz tesis ve üretim dönemine ait maliyetler ortaya konulmuştur. Çalışmada, Trakya bölgesinde 200 kiraz üreticisi ile yüz yüze anket çalışması yapılmış ve üretim maliyetlerine ilişkin veriler elde edilmiştir. Buna göre bölgede IV yıllık ve VII yıllık olmak üzere iki farklı tesis yapısı göze çarpmaktadır. IV yıllık kiraz tesis masrafı 6378.69 TL/da iken, VII yıllık tesis masrafı 8989.88 TL/da’dır. Ayrıca üretim aşamasında pazarlama olanaklarına göre de iki farklı grup bulunmaktadır. Her iki üretim tipi de ekonomik olarak karlı olmasına karşın IV yıllık tesis yapısına sahip, sofralık kiraz üretimi yapan işletmelerin en yüksek net kara sahip olduğu (652,52 TL/da) görülmektedir. Trakya bölgesindeki kiraz üretiminin en önemli sorunu meyve ağacı dip kurdunun da içinde olduğu hastalık ve zararlılardır. Pazar fiyatının düşüklüğü de bir diğer önemli sorundur.en_US
dc.description.abstractAlthough cherry produced in a large area in the world, in terms of commercial production, U.S.A, Turkey, France and Italy are major producing countries. According to FAO data, in 2013 Turkey ranks first with 494 thousand tons of cherry production in the World. Cherry production is carried out in 4343 decares area in Thrace Region. In 2015, 3,9 thousand tons of cherries are produced and yield per tree is 22 kg in the region. Tekirdağ province is in the first place with 2343 decares and 94611 trees. Tekirdağ is followed by the provinces of Edirne and Kırklareli. In this study, cherry production in Thrace Region has been examined economically. For this purpose, production problems in the region have been determined by analyzing socio-economic structures, production costs and marketing facilities of farm engaged in production and suggestions were made to eliminate these problems. In the scope of economic analysis, annual operating results of farm have been evaluated, costs of cherry plants and production period have been revealed. In this study, a survey was carried out in Thrace region with 200 cherry producers and data about production costs were obtained. According to data, there are two different types of plant, IV years and VII years, in the region. While IV years plant costs is 6378,69 TL/da, VIII years plant costs is 8989,88 TL/da. There are also two different groups according to marketing opportunities in the production process. Although the production of both types also economically profitable, IV years plant construction, enterprises that producing table cherry has the highest net profit (652,52 TL/da). The most important problems of cherry production in Thrace Region are diseases, including cherry worm and pests. Another major problem is low level market prices.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectkiraz üretimien_US
dc.subjectmaliyeten_US
dc.subjectekonomik analizen_US
dc.subjectpazarlamaen_US
dc.subjectTrakya bölgesien_US
dc.subjectcherry productionen_US
dc.subjectcosten_US
dc.subjecteconomic analysisen_US
dc.subjectmarketingen_US
dc.subjectThrace Regionen_US
dc.titleTrakya Bölgesinde Kiraz Üretiminin Ekonomik Analizien_US
dc.typeprojecten_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümüen_US
dc.authoridTR147228en_US
dc.authoridTR29455en_US
dc.authoridTR148068en_US
dc.authoridTR107640en_US
dc.authoridTR51528en_US
dc.authoridTR184582en_US
dc.relation.publicationcategoryProjeen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster