Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTaşkın, Aylin
dc.date.accessioned2020-01-31T12:50:53Z
dc.date.available2020-01-31T12:50:53Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3533
dc.description.abstractİnsanların yaşamlarını sürdürebilmek için gerekli olan gıda kaynaklarının önemi, yetersiz beslenme ve gıda güvencesi düşünüldüğünde; gün geçtikçe artmaktadır. Gıda kaynaklarının eşitsiz dağılımı ve ekolojik problemler yüzünden bütün insanlık yeterli derecede beslenememektedir. Bir insanın vücudunun günlük gereksinimlerini karşılamak için tükettiği besinlerden alması gereken 1800 kcal enerjiyi elde edememesi onun yetersiz beslendiğini göstermektedir. Dünya nüfusunun hızla artmasına bağlı olarak besin gereksiniminin de artması ve gelecekte ortaya çıkmasından büyük endişe duyulan kıtlık tehlikesi insanlığı alışılmışın dışında yeni besin kaynaklarından yararlanmaya ve mevcut kaynakları geliştirmeye yöneltmiştir. İnsanlar tarafından gıda olarak kullanılmayan ürünlerin gıda olarak kullanılabilir hale getirilmesi, gıda atıklarının değerlendirilmesi, bazı mikroorganizmaları bol miktarda üretip bu biyokütlenin besin maddesi olarak kullanılması, biyofermantasyon teknolojisi ile selülozdan gıda üretimi, farklı mikrobiyal kaynaklardan protein üretimi (tek hücre proteini), laboratuvar koşullarında üretilen et, çiftlik ürünü olmayan süt içecekleri, dünyada bazı ülkelerde diyetin bir parçası olan insektlerin yeni gıda işleme teknikleri geliştirilerek gıda olarak kullanımının sağlanması başlıca alternatifler olarak sayılabilmektedir. Bu çalışmada alternatif gıda kaynakları ve teknolojileri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.en_US
dc.description.abstractThe importance of the food resources required for people to live is increasing day by day due to insufficient nutrition and food security. All humanity cannot be fed sufficiently because of the uneven distribution of food resources and ecological problems. The fact that a person's body cannot obtain 1800 kcal of energy from the foods he consumes to meet his daily needs shows that he is undernourished. Due to the rapid increase in the world population, the growing need for nutrients and the danger of scarcity, which is of great concern in the future, has directed mankind to exploit unconventional new sources of food and develop existing resources. It can be considered as the main alternatives that, using the products which are not used as food by people as food, evaluating food wastes, producing some microorganisms in abundance and using these biomass as nutrients, food production from cellulose with biofermination technology, protein production from different microbial sources (single cell protein), meat producing in laboratory conditions (in vitro meat), non-farm dairy drinks, insects which are part of the diet in some countries in the world are provided the use of food the by developing improved with new food processing techniques. In this study it is aimed to give information about alternative food sources and technologiesen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda kıtlığıen_US
dc.subjectAçlıken_US
dc.subjectAlternatif gıdaen_US
dc.subjectIn vitro eten_US
dc.subjectTek hücre proteinien_US
dc.subjectBöceken_US
dc.subjectFood shortageen_US
dc.subjectHungeren_US
dc.subjectAlternative fooden_US
dc.subjectIn vitro meaten_US
dc.subjectSingle cell proteinen_US
dc.subjectİnsecten_US
dc.titleGeleceğin alternatif gıda kaynakları ve gıda teknolojilerien_US
dc.title.alternativeALTERNATIVE FOOD SOURCES AND FOOD TECHNOLOGIES OF THE FUTUREen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster