Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBal, İlker
dc.date.accessioned2020-01-28T07:20:30Z
dc.date.available2020-01-28T07:20:30Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3481
dc.description.abstractÜrünle ilgili değerli bilgileri taşıyan etiketler, tüketiciler açısından da son derece önemlidir. Bireylerin etiket bilgisine göre ürünleri tüketmeye yönelik davranışlarının değişmesi, daha detaylı bilgilerin ambalaj üzerinde bulundurulmasını zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada insan beslenmesinde oldukça önemli bir yeri olan gıdaların satın alınması sırasında, tüketicilerin ürün etiket bilgilerini inceleyerek veya hangi teknolojilerle, hangi yöntemlerle ürünler hakkında detaylı bilgilere ulaşabileceği, nasıl geriye dönük izlenebilirlik yapılabileceği ve ürünlerin tazelikleri ve kaliteleri ile ilgili bilgileri nasıl öğrenebileceği konuları incelenmiştir. Gıda tercih noktasında etiketler gerekli bilgileri içermelidir. Tüketicinin etiketi daha kolay anlayacağı yeni sistemler önem kazanmaktadır. Artık etkili ve daha teknolojik bir beslenme etiketlemesi arayışları başlamıştır. Akıllı etiketler teknolojisi, çalışma prensiplerine göre; zaman-sıcaklık indikatörleri, tazelik indikatörleri, patojen indikatörler, biyosensörler, gaz konsantrasyon indikatörleri ve radyo frekanslı tanıma (RFID) sistemleri olarak sınıflandırılabilir. Farklı sektörlerde farklı uygulama alanı bulmuş olan akıllı etiketleme teknolojisinin, gıda sektöründe gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik umutlandırıcı bir teknoloji olduğu, literatürde çeşitli deneysel ve endüstriyel çalışmalara ait uygulamalarda görülmektedir.en_US
dc.description.abstractLabels are valuables when they have significant details for consumers. They have to include wider information which will effect to consumers for changed their consumption habits according to the label information. This project has examined by reviewing labels of products or with which technologies and methods can be reachable to details, how to find freshness, traceability and quality information while purchasing quite good nutriment for human. The labels should include required information for selecting foods. Easier systems values are increasing to understanding to labels. The search for effective and more technological nutrition labeling has started. Time-temperature indicator, freshness indicator, pathogens, biosensors, gas concentrations indicators, to recognize radio frequency (RFID) is categoriated as smart labels. Smart labeling technology, which has found different application areas in different sectors, is a promising technology for food safety in food sector and it is seen in applications in various experimental and industrial studies in the literatureen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectGıda etiketleme sistemlerien_US
dc.subjectRFID etiketen_US
dc.subjectgıda sektöründe akıllı etiketleme sistemlerien_US
dc.subjectizlenebilirliken_US
dc.subjectetiket bilgisien_US
dc.subjectFood Labeling Systemsen_US
dc.subjectRFID labelsen_US
dc.subjectsmart labeling systemsen_US
dc.subjecttraceabilityen_US
dc.subjectlabel informationen_US
dc.titleGıda etiketleme sistemlerien_US
dc.title.alternativeFOOD LABELING SYSTEMSen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster