Ganos Dağları Doğal Florasında Bulunan Kültür Asmalarından (Vitis Vinifera L.) Toplanan Genetik Materyallerde Fitokimyasal Özelliklerin Belirlenmesi
Göster/ Aç
Erişim
info:eu-repo/semantics/openAccessTarih
2016Yazar
Kök, DemirBahar, Elman
Korkutal, İlknur
Bal, Erdinç
Alço, Tezcan
Candar, Serkan
Yaşasın, A.Semih
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu çalışma 2014 yılı vejetasyon döneminde Trakya Bölgesinin Ganos Dağları mevkiinde önceden meyve taşıdıkları tespit edilmiş omcalarda (40° 53’ K ile 27° 26’ D ve 40° 35’ K ile 27° 00’ D koordinatları arasından) gerçekleştirilmiştir. Araştırmada omcalar üzerindeki üzümler kontrol edildikten sonra 2 ve 10 Eylül 2014 tarihlerinde hasat işlemleri gerçekleştirilmiş ve toplanan üzümlerin “OIV Descriptor List for Grape Varieties and Vitis Species” listesine göre laboratuvarda salkım, tane ve şıra özelliklerinin değerlendirmeleri yapılmıştır. Hasat döneminde tespit edilen 101 adet omca genetik materyalinden ancak 31’inde tane ve salkıma rastlanmış, bunlardan 14’nün beyaz (Vv6, Vv18, Vv43, Vv45, Vv51, Vv52, Vv63, Vv65, Vv66, Vv84, Vv87, Vv92, Vv98 ve Vv100); 17’nin ise (Vv23, Vv24, Vv27, Vv44, Vv54, Vv55, Vv56, Vv57, Vv59, Vv61, Vv62, Vv74, Vv75, Vv87, Vv88, Vv91 ve Vv101) renkli meyvelere sahip olduğu görülmüştür. İncelenen omcaların sofralık veya şaraplık özellikler taşıdıklarının belirlenmesinde Rolle ve ark. (2015) ile Melo ve ark. (2014)’nın geliştirdiği skalalardan faydalanılmıştır. Buna göre sofralık üzüm kriterlerlerine uygun olan Vv52, Vv54, Vv57, Vv61 ve Vv83 nolu omcalar küçük tane yapısına sahip oldukları, Vv43, Vv56, Vv62 ve Vv100 nolu omcaların orta büyüklükte tane yapısına sahip oldukları belirlenmiştir. Buna karşılık şaraplık üzüm özelliğine sahip olan Vv23, Vv24, Vv66, Vv74, Vv87, Vv88, Vv91, Vv92, Vv98 ve Vv101 nolu omcaların küçük tane özelliği, Vv6 veVv45 nolu omcaların orta büyük tane özelliği ve Vv18, Vv27, Vv44, Vv51, Vv55, Vv59, Vv63, Vv65, Vv75 ve Vv84 nolu omcaların ise büyük tane özelliğine sahip oldukları görülmüştür. Üzerinde durulan omca genetik materyallerin tanede toplam fenolik madde miktarı incelendiğinde, en yüksek değerin 5609,44 mg/kg ile Vv88 nolu omcadan, en düşük değerin ise 659,80 mg/kg ile Vv45 nolu omcadan elde edildiği tespit edilmiştir. Renkli tipler arasında tanede en yüksek toplam antosiyanin miktarı 2602,56 mg/kg ile Vv74 nolu omcadan ve en düşük değer ise 7,54 mg/kg ile Vv23 nolu omcanın tanelerinden elde edilmiştir. Tanede toplam tanen miktarı açısından en yüksek değer 5557,10 mg/kg ile Vv18 nolu omcadan elde edilirken; en düşük değer ise 1906,58 mg/kg ile Vv101 nolu omcadan elde edilmiştir. Ganos Dağları doğal florası omca genetik materyalleri açısından zengin olup, bu bölgeden elde edilecek ve tane fitokimyasal özellikleri yönünden zengin omca tiplerinin belirlenmesi önemlidir. This study was performed on grapevines (40° 53’ N, 27° 26’ E and 40° 35’ N, 27° 00’ E) whose fruits were previously determined in Ganos Mountains of Trakya Region during 2014 year’s vegetation period. In the research, after grapes were controlled, they were harvested in 2 and 10 September 2014 and attributes of cluster, berry and must in collected berries were assessed in laboratory according to OIV’s Descriptor List for Grape Varieties and Species. In harvest period, berry and cluster were determined in only 31 of 101 grapevine genetic materials; it was observed that 14 grapevines had white berries (Vv6, Vv18, Vv43, Vv45, Vv51, Vv52, Vv63, Vv65, Vv66, Vv84, Vv87, Vv92, Vv98 and Vv100) and 17 grapevines had colored berries (Vv23, Vv24, Vv27, Vv44, Vv54, Vv55, Vv56, Vv57, Vv59, Vv61, Vv62, Vv74, Vv75, Vv87, Vv88, Vv91 and Vv101). It was utilized from scales declared by Rolle et al. (2015) and Mello et al. (2014) for determining table and wine grape attributes in examined grapevines. According to this, it was determined that Vv52, Vv54, Vv57, Vv61 and Vv83 of the grapevines had small berries; Vv43, Vv56, Vv62 and Vv100 of the grapevines had medium berries in terms of table grape criteria. However, it was observed that Vv23, Vv24, Vv66, Vv74, Vv87, Vv88, Vv91, Vv92, Vv98 and Vv101 of the grapevines had small berries; Vv6 and Vv45 of the grapevines had medium berries; Vv18, Vv27, Vv44, Vv51, Vv55, Vv59, Vv63, Vv65, Vv75 and Vv84 of the grapevines had wide berries in terms of wine grape attribute. Concerning total phenolic compounds content in grapevine genetic material, It was determined that the highest value was obtained from Vv88 (5609,44 mg/kg), the lowest value was obtained from Vv45 (659,80 mg/kg). The highest total anthocyanin content in colored grape types was obtained from Vv74 (2602,56 mg/kg), the lowest value was obtained from Vv23 (7,54 mg/kg). While the highest total tannin content of berry was obtained from Vv18 (5557.10 mg/kg), the lowest value was obtained from Vv101 (1906,58 mg/kg). Natural flora of Ganos Mountains is rich in terms of grapevine genetic materials and it is important to obtain and determine the richer types in terms of phytochemical attributes.
Koleksiyonlar
- ... [113]