Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBahar, Elman
dc.contributor.authorKorkutal, İlknur
dc.contributor.authorKabataş, İlknur Ezgi
dc.date.accessioned2018-11-01T12:15:04Z
dc.date.available2018-11-01T12:15:04Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3067
dc.description.abstract[Abstract Not Available]Tr
dc.description.abstractAraştırma Tekirdağ ili Şarköy ilçesi koşullarında, 40° 37' 49.98" K enlem ve 27° 09' 28.00" D boylamda, 41m rakımlı bağda, 2013 yılında, Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 4 tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiş olup yaprak su potansiyeli ve salkım seyreltme uygulamalarının Sangiovese üzüm çeşidinin salkım ve tane özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kontrol (< 7MPa), ?şö n?(-0,3; -0,5MPa], ?şö n?(-0,3; -0,6MPa] ve ?şö n?(- 0,3; -0,7MPa] olmak üzere 4 farklı yaprak su potansiyeli (?yaprak) uygulaması ile; 2 farklı Salkım Seyreltme Uygulaması (SSU), Salkım Seyreltmesiz (SSZ) ve %50 Salkım Seyreltme (%50 SS) olmak üzere planlanmış ve yürütülmüştür. Denemede salkım özellikleri (salkım eni, salkım boyu, salkım ağırlığı, salkım hacmi, salkımdaki tane sayısı) ve tane özellikleri (tane yaş ağırlığı, tane kuru ağırlığı, % kuru ağırlık, tane hacmi, tane özkütlesi, tane kabuk alanı hesap, tane kabuk alanı/ tane hacmi hesap) incelenmiştir. ?şö n?(-0,3; -0,5MPa] uygulaması ile salkım eni ve salkım ağırlığında en yüksek değerler elde edilirken; tane kuru ağırlığı değerlerinde en düşük veriler elde edilmiştir. Öte yandan ?şö n?(-0,3; -0,7MPa] uygulaması verim ve kalite değerlerini arttırmış, Kontrol uygulaması ise azaltıcı etki göstermiştir. Salkım seyreltme uygulamalarının yaprak su potansiyeli üzerinde belirgin etkisi görülmemiştir. Sonuç olarak mevcut Terroir’da Sangiovese üzüm çeşidi için yaprak su potansiyelinin tane tutumu-ben düşme döneminde n?(-0,2; -0,35MPa] arasında ve ben düşme-olgunluk döneminde n?(-0,3; -0,7MPa] arasında tutulması ve gerektiğinde şeker konsantrasyonunu (°Brix) artırmak amacıyla %50 salkım seyreltme (SS) yapılması önerilebilir.en_US
dc.description.abstractThis research was conducted in Sarkoy district in Tekirdag province. Location of research plot was 40° 37' 49.98" N latitude and 27° 09' 28.00" E in longitude, with 41m altitude, in 2013 vegetation period. Experimental research design was completely randomized block in 4 blocks. Leaf water potential and cluster thinning applications were performed in order to determine cluster and berry characteristics. Four different levels of leaf water potentials (?leaf); Control ?pd n?(-0,3; -0,5MPa], ?pd n?(-0,3; -0,6MPa] and ?pd n?(-0,3; -0,7MPa] and two levels of cluster thinning applications (CTA); non cluster thinning (NCT) and 50% cluster thinning (50% CT) were performed in this research. Cluster characteristics (cluster lenght, width, weight, volume, berry number in cluster) and berry characteristics (berry fresh and dry weight, % dry weight, berry volume, berry density, berry skin area calculation, berry skin area / berry volume calculation) were investigated. ?pd n?(-0,3; -0,5MPa] application resulted in highest cluster weight and cluster width; but the lowest in berry dry weight. On the other hand ?pd n?(-0,3; -0,7MPa] application increased the yield and quality values. Control application decreased yield and quality values. Cluster thinning application did not affect the leaf water potential significantly. As a suggestion in cv. Sangiovese leaf water potential should be between n?(-0,2; -0,35MPa] in berry set-veraison stage and between n?(-0,3; -0,7MPa] in veraison-maturity stage in order to increase the berry sugar concentration (°Brix) 50 % cluster thinning applications should applied.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectSangioveseen_US
dc.subjectyaprak su potansiyelien_US
dc.subjectsalkım seyreltmeen_US
dc.subjectsu stresien_US
dc.subjectsulamaen_US
dc.subjectsalkımen_US
dc.subjecttaneen_US
dc.subjectSangioveseen_US
dc.subjectleaf water potentialen_US
dc.subjectcluster thinningen_US
dc.subjectwater stressen_US
dc.subjectirrigationen_US
dc.subjectclusteren_US
dc.subjectgrape berryen_US
dc.titleSangiovese Üzüm Çeşidinde Farklı Yaprak Su Potansiyelleri (Ψyaprak) Ve Salkım Seyreltme Uygulamalarının Salkım Ve Tane Özellikleri Üzerine Etkilerien_US
dc.title.alternativeEffects of Different Leaf Water Potentials (Ψleaf) And Cluster Thinning Applications on Cluster And Berry Characteristics in Cv. Sangioveseen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofZiraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.authorid57574en_US
dc.authorid29775en_US
dc.identifier.volume14en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage138en_US
dc.identifier.endpage149en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster