Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKahraman, Çağla
dc.date.accessioned2018-08-02T10:59:35Z
dc.date.available2018-08-02T10:59:35Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/2937
dc.description.abstractBu çalışmada, üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını ve obezite görülme sıklığını belirlemek amacıyla Namık Kemal Üniversitesi öğrencileri örneklem alınmıştır. Öğrencilerin boy ve kilo verileri ile beden kitle endeksleri hesaplanarak Dünya Sağlık Örgütü obezite gruplandırmasında hangi kategoride yer aldıkları saptanmıştır. Ayrıca üniversite öğrencilerinin demografik özelliklerini, (yaş, cinsiyet, boy, kilo, gelir düzeyi, kardeş sayısı) beslenme tercihlerini, obezite hakkındaki farkındalıklarını ve bilgi düzeylerini ölçümlemek amaçlanmıştır. Veri toplama aracı olarak 35 sorudan oluşan anket metni kullanılmıştır.Anket metni Namık Kemal Üniversitesi’nde öğrenim gören 302 öğrenci tarafından yanıtlanmıştır. Bu çalışmada oluşturulan bu anketten elde edilen verileri kullanarak, fazla kilolu ve obez olma durumu ile obezite oluşumuna etki eden bireysel ve çevresel faktörler arasındaki ilişkideki cinsiyet farklılıkları incelenmiştir. Tezin birinci bölümünde beslenmenin tanımı, beslenme alışkanlıkları, besin hijyeni, güvenilirliği, yeterli ve dengeli beslenme ile yetersiz ve dengesiz beslenme durumları ve gençlerde beslenme davranışlıkları hakkında bilgiler verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde obezitenin tanımı yapılarak, obezite oluşumuna neden olan faktörler, sebep olduğu hastalıklar, çözüm önerileri, tedavi yöntemleri, Dünya’da ve Türkiye’de obezite görülme sıklıkları ve obezitenin ekonomik boyutları hakkında bilgiler yer almaktadır. Tezin son bölümünde ise; Namık Kemal Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler üzerinde gerçekleştirilen anket çalışması sonuçları; ki kare testi ile analiz edilmiş ve betimleyici analiz ile yorumlanmıştır. Anketin güvenilirliği Cronbach Alpha testi ile ölçülmüştür. Ayrıca anket çalışması ile elde edilen verilerin ki kare testi sonuçları daha önce beslenme alışkanlıkları ve obezite konularında yapılan çalışmaların sonuçları ile karşılaştırılmış, ekonomik, genetik, çevresel ve kültürel faktörler ile bireysel tercihlerin obezite oluşumuna etkileri incelenmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, Namik Kemal University students were observed in order to determine their dietary habits and the frequency of obesity. The students were grouped in accordance with the World Health Organization obesity categorization by measuring the students weights, heights and the body mass index. The study aims at examining the gender differences in the relationship between "the status of being overweight and obese", and individual and environmental factors affecting the obesity formation, by using the data obtained from this questionnaire. The first part of the thesis provides general information such as; definition of a diet, eating habits, food hygiene, sufficient and balanced diets versus insufficient and unbalanced diets as well as eating habits in youth. Part two of this thesis provides a definition to obesity , while stating the possible factors leading to obesity as well as the the potential health issues may be resulted. Possible solutions, methods of treatment, the frequency of obesity in Turkey as well as the World and the economical implications is also discussed in this section. The final part shows results of the questionnaire applied on the students of Namik Kemal University. The questionnaire has been analysed with chi squared test and interpreted by descriptive analysis. The reliability of the questionnaire was measured by the Cronbach Alpha test. In addition, the results of the chi-square test of the data obtained by the questionnaire were compared with the results of previous studies on nutritional habits and obesity, and the effects of economic, genetic, environmental and cultural factors and individual preferences on obesity formation were examined.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectBeslenme Alışkanlığıen_US
dc.subjectBeden Kitle İndeksien_US
dc.subjectObeziteen_US
dc.subjectÜniversite Öğrencilerien_US
dc.subjectDünya Sağlık Örgütüen_US
dc.subjectKeywords:Nutritionen_US
dc.subjectEating Habitsen_US
dc.subjectBody Mass Indexen_US
dc.subjectObesityen_US
dc.subjectUniversity Studentsen_US
dc.subjectWorld Health Organizationen_US
dc.titleÜniversite öğrencilerinde beslenme alışkanlıkları ve obezite riski: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi örneğien_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster