Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSayın, Emir Olcay
dc.date.accessioned2017-04-20T13:37:35Z
dc.date.available2017-04-20T13:37:35Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/276
dc.description.abstractGıda denetimi, gıdaların üretimi, işlenmesi ve dağıtımı konusundaki gelişmeler ve son yıllarda meydana gelen BSE gibi krizlerle giderek artan şekilde önem kazanan bir konu olmuştur. Türkiye'de uzun yıllar boyunca tüzük, yönetmelik ve kanun hükmünde kararnamelerle yürütülen 'gıda kontrolü' anlayışı, 2004 yılında ilk defa bir kanunla 'gıda güvenliği' kavramına dönüşmütür. Avrupa Birliği müzakerelerine başlanmasıyla birlikte ülkemizin ulusal programında yer alan gıda kontrol sisteminin güçlendirilmesi ve mevzuata uyumun gerçekletirilmesi bir plana başlanmıştır. Halen devam eden gıda kontrol sistemindeki düzenlemeler yine Avrupa Birliği üye ülkelerinden örnek alınarak yapılmaktadır. Bu çalıma ile Almanya, Avusturya, italya, Danimarka, ingiltere, ispanya, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Estonya ve Letonya ülkelerindeki gıda güvenlii sistemi uygulamaları ele alınmış, ülkemizdeki sistemle benzer ve farklı yanları karşılaştırma ve öneriler bölümünde ortaya konulmuştur.en_US
dc.description.abstractAfter the global crisis like BSE and the improvements in the harvesting, processing and transportation of foods, inspection of foodstuffs has been an increasingly important issue in recent years. In Turkey, regulations took part for carrying out the “food control” strategy for long years. But in 2004, this approach turned into “food safety” concept with the first food law. By the beginning of negotiations with European Union, strengthening the food control system and adaptation of the acquis processes have been planned. The on going arrangements are made by the modelling of EU member countries. With this study, food safety system enforcements in Germany, Austria, Italy, Denmark, England, Spain, Finland, Czech Republic, Estonia and Latvia are discussed while similarities and differences are exposed in the “comparison & suggestions” section.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Denetimien_US
dc.subjectGıda Güvenliğien_US
dc.subjectResmi Kontrolen_US
dc.subjectGıda Kontrolüen_US
dc.subjectAvrupa Birliğien_US
dc.subjectInspection of foodstuffsen_US
dc.subjectFood Safetyen_US
dc.subjectOfficial Controlen_US
dc.subjectFood Controlen_US
dc.subjectEuropean Unionen_US
dc.titleAvrupa Birliği ülkelerinde gıda denetim sistemleri ve ülkemizdeki sistemin karşılaştırılması üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeA research on food inspection systems among the European Union members and comparison with the system in Turkeyen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster