Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSezmiş, Gürkan
dc.contributor.authorMacit, Muhlis
dc.date.accessioned2018-07-16T12:06:27Z
dc.date.available2018-07-16T12:06:27Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/2737
dc.description.abstractÇiğ ve fiziksel muameleye (ıslatılmış ve kavrulmuş) tabi tutulmuş adi fiğin (Vicia Sativa L.) etlik piliç deneme yemlerine %20 oranında katılmasının performans, kesim ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla yürütülen çalışmada, 200 adet bir günlük Ross-308 etlik civciv şansa bağlı olarak 4 gruba ayrılmış ve 1. grup bazal yemle (K), 2., 3. ve 4. gruplar ise sırasıyla %20 çiğ (ÇF), ıslatılmış (IF) ve kavrulmuş fiğ (KF) katılarak oluşturulan yemlerle 6 hafta süreyle beslenmişlerdir. Deneme yemleri hayvanların besin madde ihtiyacını karşılayacak şekilde izonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanmış ve ad-libitum düzeyde verilmiştir. Deneme süresince performans kriterleri için haftalık tartımlar yapılmış ve kan analizleri için kesim öncesi kan örnekleri alınmıştır. Deneme sonunda her gruptan ortalama besi sonu canlı ağırlığa en yakın 5 hayvan seçilerek bazı kesim özellikleri belirlenmiştir. Grupların ortalama günlük canlı ağırlık artışları sırasıyla 47.92, 46.65, 48.12, 47.30 g; ortalama günlük yem tüketimleri 110.34, 100.51, 104.31, 105.25 g; yem dönüşüm oranları (kg yem/kg CA) 2.32, 2.26, 2,17, 2.22 olarak saptanmıştır. Canlı ağırlık artışı üzerine muamelenin etkisi önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Gruplar arasında ölüm oranı bakımından önemli bir fark görülmemiştir (P>0.05). HDL, LDL ve kolesterol hariç diğer kan serum parametreleri ile kesim özellikleri muameleden etkilenmemiştir. Sonuç olarak, IF ve KF ile beslenen grupların bazal yem (K) ve çiğ fiğ içeren yemle beslenen gruplarla performans ve kesim özellikleri bakımından paralellik arz etmesi, ölüm oranının ise söz konusu gruplarda K ve ÇF gruplarına göre daha düşük olması, %20 düzeyine kadar ıslatılmış ve kavrulmuş fiğin protein kaynağı olarak etlik piliç yemlerine katılabileceğini göstermektedir.en_US
dc.description.abstractThis study was conducted to investigate the effects of inclusion of raw or physical treated (water-soaked and roasted) common vetch seed into broiler diets on performance, slaughter traits and some blood parameters. A total of 200 Ross- 308 broiler chicks, one day of age, were randomly allocated to four groups. Treatment groups were fed with basal diet (C) or diets containing of basal diet plus 20% raw vetch seed (RV), basal diet plus 20% water-soaked vetch seed (SV), basal diet plus 20% roasted vetch seed (RV) for 6 weeks. Diets were formulated isonitrogenous and isocaloric with all other nutrients recommended NRC requirements for broilers and given ad-libitum to treatment groups. During the trial, live weights and feed consumptions were weekly determined for performance traits, and blood samples were taken for analysis before slaughter. At the end of the experiment, 5 chicken were selected from each group to determine slaughter traits. Average daily live weight gain(g), daily feed intake(g) and feed conversion rate (kg feed / kg of weight gain) were 47.92, 46.65, 48.12, 47.30; 110.34, 100.51, 104.31, 105.25; 2.32, 2.26, 2.17, 2.22 for the K, ÇF, IF and KF groups, respectively. The effect of treatment on performance traits was insignificant (P>0.05). No significant differences were found among the groups in mortality (P> 0.05). Cholesterol, HDL and LDL from blood serum parameters were affected by treatment, but the effect of treatment on the other blood parameters and slaughter traits were not significant in present study. Consequently, the results from the present study indicated that soaked and roasted common vetch seed may be included the level of 20% as a protein source in broiler diets without adverse effect on the performance, slaughter traits and blood serum parametresen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBroileren_US
dc.subjectCommon vetch seeden_US
dc.subjectPerformanceen_US
dc.subjectSerum parametersen_US
dc.subjectSlaughter traitsen_US
dc.subjectEtlik piliçen_US
dc.subjectAdi fiğ
dc.subjectPerformans
dc.subjectSerum parametreleri,
dc.subjectKesim özellikleri
dc.titleÇiğ ve Fiziksel Muameleye Tabi Tutulmuş Adi Fiğin (Vicia Sativa L.) Etlik Piliçlerde Performans, Kesim ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkisien_US
dc.title.alternativeEffect of Raw and Physical Processed Common Vetch (Vicia Sativa L.) Seed on Performance, Slaughter Traits and Some Blood Parameters in Broiler Chicksen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Dergilerien_US
dc.authorid242411en_US
dc.authorid4315en_US
dc.identifier.volume15en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage103en_US
dc.identifier.endpage110en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster